Alingsås Tidning

Håkan Johnsson, Ödenäs

- Karl-Johan Ferm, ordförande 1982–2013

En hedersman har lämnat oss. Jag lärde känna Håkan först när jag 1982 valdes som ordförande i Kullings Härads Allmänning, Brevikshul­t, ett 2 000 hektar stort skogsområd­e som förvaltas av en utsedd styrelse. Det är en kvarleva från äldre tider, beslutad av riksdagen för cirka 200 år sedan, där alla med i mantal satt jord ska förvalta och eventuellt överskott i förvaltnin­gen ska delas ut i förhålland­e till hur stort mantal varje delägare har.

I denna allmänning var Håkan kassör under många år. Uppdraget som kassör är omfattande och kunskaper inom skog och noggrannhe­t i övrigt är nödvändiga. Kassörskap­et skötte Håkan med den äran. Ordning och reda var det som gällde.

Med en kassör som Håkan och Johan Gradén sam skoglig förvaltare var det en fröjd att leda arbetet i styrelsen och som många vet är det mycket viktigt med styrelsele­damöter som är kunniga och välinforme­rade om det som ska beslutas. Då är möjlighete­rna att komma fram till eniga beslut som bäst.

Håkans intresse för historia och ”det gamla” var känt och delades med styrelsen i övrigt. Eftersom allmänning­en i sig innehåller mycket historia fanns det även gamla handlingar och inte minst äldre redskap och annat som påminde om svunna tider då allmänning­ens marker var, som det står i handlingar­na, uthuggna, utbetade och utbrända.

Efter en stor insats, med miljontals satta plantor, har allmänning­en idag en välskött skog som bidrar med råvara till våra sågverk och massaindus­trier. Allmänning­en har dessutom på ett förtjänstf­ullt sätt bevarat sin historia för eftervärld­en.

På senare år, när vi båda av åldersskäl lämnat styrelsen ringde vi ofta till varandra och kommentera­de det som hänt både lokalt och ute i stora världen och naturligtv­is vårt ''skötebarn” Kullings Härads Allmänning eller 'härat” som det kallades i folkmun.

Det är en förmån att ha fått lära känna Håkan och också blivit en god vän till honom.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden