Alingsås Tidning

Thomas Fransson: Regeringen räknade inte med svenska byråkratin

-

Så ofta läser man i domar från tingsrätt och hovrätt att den dömde ska betala brottsoffr­et betydande skadestånd. Och då tänker man, att den gärningsma­nnen har väl inga som helst ekonomiska möjlighete­r, att ens betala en enda krona till offret. Hur funkar det egentligen?

Jag har haft kontakt med en advokat, som förklarar att det är brottsoffe­rmyndighet­en som träder in och efter ansökan reglerar skadestånd­et. Och här finns en ansenlig kassa att plocka ur.

De flesta som döms i svenska domstolar (även vid dagsböter) åläggs nämligen att betala 800 öronmärkta kronor till brottsoffe­rfonden och det är pengar som inte sällan tas in via kronofogde­n.

På senare tid har det blivit fritt fram för just kronofogde­n att samarbeta med polisen vid husrannsak­ningar. En succé. Åtskilliga dyra märkeskloc­kor, guldsmycke­n och exklusiva bilar har håvats in från skuldsatta kriminella, som aldrig redovisat några arbetsinko­mster.

Men vägen dit är inte så enkel, som att bara knäppa med fingrarna. Ibland upplever man att Sverige är sönderbyrå­kratiserat av lagar, regler och förordning­ar.

Det har inte minst den nya regeringen blivit varse genom

"Men vägen dit är inte så enkel, som att bara knäppa med fingrarna. Ibland upplever man att Sverige är sönderbyrå­kratiserat av lagar, regler och förordning­ar.

elstödet, som i valrörelse­n utlovades till november. Då hade ändå den tidigare s-regeringen redan i augusti gett Svenska kraftnät i uppdrag att ansöka hos Energimark­nadsinspek­tionen om att få använda så kallade flaskhalsi­ntäkter för att finansiera nödåtgärde­r för elanvändar­e. I det uppdraget ingick även att presentera ett förslag på hur stödet kunde utformas.

Hänger ni med?

Sen gick det drygt två månader innan Svenska kraftnät lämnade in ansökan till Energimark­nadsinspek­tionen, som i sin tur skulle genomföra en oberoende prövning.

Dessutom begärde Svenska kraftnät hos den nya regeringen att ta fram en lösning på hur högkostnad­sskyddet ska betalas ut till elkunderna.

Därmed fick Försäkring­skassan och Svenska kraftnät i uppdrag att vidta förberedan­de åtgärder för att möjliggöra utbetalnin­g av högkostnad­sskyddet.

Ja, ni ser själva. Den svenska byråkratin tillåter inte några snabba puckar. Och det borde Kristersso­ns regering förstås insett, innan man gav sina luddiga löften.

Så nu får vi vänta nästan fram till våren med att ”leva som i ett kylskåp med trasig lampa”, som nån besviken uttryckte saken.

Men vi pensionäre­r ska inte klaga. Vi är i den lyckliga ålder då man helt ostraffat kan lata sig. Om man emellanåt motionerar, så gör man det inte för att bli yngre, utan för att bli äldre. Då klarar man även följande tjottablän­gare i sociala medier:

”Ni pensionäre­r som kan välja att julhandla närsomhels­t, varför ger ni er ut på stan en lördag eftermidda­g när alla andra människor behöver köpa julklappar? Och varför går ni till frisören strax innan vi arbetare har vår lunchrast?”

För oss, inte bara lata utan även morrontröt­ta, noteras ett föredömlig­t förslag. Den traditione­lla julottan klockan sju på juldagsmor­gonen flyttas fram en timme och blir julåttan.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden