Alingsås Tidning

Fakta: Greta Gerwig

- Gunnar Rehlin TT

Ålder: 39 år.

Familj: Sambon Noah Baumbach, sonen Harold.

Bor: I New York.

Yrke: Manusförfa­ttare, skådespela­re, regissör.

Tidigare filmer: Regissör till ”Lady Bird” och ”Unga kvinnor”, som skådespela­re bland annat ”Greenberg”, ”Förälskad i Rom”, ”Frances Ha”, ”Wiener-dog”.

Aktuell: I ”Vitt brus” som får svensk biopremiär den 9 december. Digital premiär blir det den 30/12 på Netflix. mammor som tröstade andra, det kändes som om de inte hade något inre liv, fast det ju var så att de under detta var trasiga, säger Greta Gerwig.

Hon berättar med en fnissning att hon precis hade fått barn när hon var på en testvisnin­g av sin egen film ”Unga kvinnor”.

– Jag satt med bröstpumpe­n samtidigt som jag skulle ta till mig vad publiken tyckte. Men jag gillar testvisnin­gar. Publiken tar det på allvar och vill hjälpa till så att filmen de ser blir så bra som möjligt.

Gerwig och Baumbach tycker om att arbeta tillsamman­s (de har skrivit ”Barbie”-manuset ihop). Greta Gerwig framhåller att hon är oerhört tacksam över samarbetet, men att det också kan uppstå friktion när de gör sina egna filmer.

– Vi tycker om att i film efter film arbeta med samma personer om de är tillgängli­ga. Ibland blir det bråk – ”Laura Dern är min … nej, det är hon inte, hon är min”.

De har ett gemensamt barn, och Gerwig konstatera­r att detta innebär att de inte kan ha varsin filmproduk­tion i gång samtidigt.

– Men vi kompromiss­ar. Och om någon av oss filmar, så kan ju den andre hålla på med klippning eller annat efterarbet­e.

Vid sidan av familjen finns det ingenting som är viktigare för Greta Gerwig än att få arbeta med filmoch teatermänn­iskor.

– Jag gör vad som helst som de ber mig om, jag kan sköta ljussättni­ngen eller hjälpa till med kulissbygg­en, säger hon till TT, och fortsätter:

– Att få arbeta med konstnärer som jag gillar, det är otroligt att jag får göra detta.

 ?? BILD: SCOTT GARFITT ?? Greta Gerwig spelar den kvinnliga huvudrolle­n i ”Vitt brus”. Bild från Londons filmfestiv­al i oktober
BILD: SCOTT GARFITT Greta Gerwig spelar den kvinnliga huvudrolle­n i ”Vitt brus”. Bild från Londons filmfestiv­al i oktober

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden