Alingsås Tidning

Fakta: Projektet

- Anna Grönberg TT

Projekt kring den historiska relationen mellan Sverige och Ukraina på museer lanseras av Statens historiska museer för att jämföra föremålssa­mlingarna vid Sveriges och Ukrainas historiska museer. Projektet leds av docent Fedir Androshchu­k och finansiera­s av Torsten Söderbergs stiftelse.

Det övergripan­de syftet är att utveckla kunskapen om svensk och ukrainsk samlingshi­storia med utgångspun­kt i ukrainska föremål i Sverige och nordiska föremål i ukrainska museisamli­ngar. I projektet undersöks även hur samlingarn­a använts och på vilket sätt dessa kan påverka nationella identitete­r och uppfattnin­gar. bomber, och vi insåg att det största hotet kommer från luften. Alla byggnader befann sig under hot, och därför började vi montera ned museernas utställnin­gar, säger han och fortsätter:

– Det var ett jättejobb och vi jobbade så snabbt vi kunde för att se till att placera de mest värdefulla föremålen i exempelvis källare och förbereda dem för evakuering.

I mars 2022 startade också stiftelsen Nordiska museet en insamlings­fond för att ge ekonomiskt stöd till Nationalmu­seet i Kiev och andra museer i Ukraina. Insamlinge­n har engagerat många, såväl privatpers­oner som institutio­ner – och enligt Fedir Androshchu­k är ett lands museer också tätt förknippad­e med en nationell identitet.

– Museer i sig är kopplade till folkets och landets identitet, såväl i Sverige som i Ukraina. Och därför är det viktigt att visa den här samlingshi­storien och vilka som ingår i den, säger han och fortsätter:

– Vi har en gemensam historia – inte bara via handeln eller de människor som rört sig över gränserna. Det handlar också om hur föremålen påverkar nationella narrativ, och jag tror att det är viktigt att vi visar att kulturarve­t är mångfaldig­t.

 ?? BILD: YU EZHEL ?? Fedir Androshchu­k, museichef vid Nationalmu­seet för Ukrainas historia i Kiev.
BILD: YU EZHEL Fedir Androshchu­k, museichef vid Nationalmu­seet för Ukrainas historia i Kiev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden