Alingsås Tidning

Tack för tips för lyckad sockerkaka

- Elisabet Lindén Svensson, Spekeröd Snåljåpen Bosse

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

Nu går det vansinnigt fort fram till jul och jag hoppas att ni alla håller julstresse­n borta och ägnar energin åt att njuta av umgänget och godsakerna helgerna för med sig.

Tack alla ni som skrev in och gav era tips för att lyckas med sockerkaka­n. Älskar att läsa era recept och tankar. Jag kan ju inte publicera alla så idag föll valet på detta recept på gammaldags sockerkaka – att den går fort att göra är ju perfekt så här i juletider. Tack Elisabet för att du tog dig tid att skriva in, denna skall jag baka vid tillfälle!

Hej Alexandra!

Läste inlägget om olika sockerkako­r och din fadäs med barndomens försök att bjuda på en svensk sådan i Italien med nästan inget bakpulver.

För många år sedan var jag och besökte min syster som hyrt en sommarstug­a, och vi saknade något gott till kaffet. Långt var det till affären men vi hade ägg, socker och mjöl, och en vanlig handvisp.

Jag tog en av systersöne­rna med mig till köket och sa att nu ska vi baka en ”gammaldags sockerkaka” (jag hade strax innan denna händelse klippt ut detta recept ur en tidning och det var lätt att memorera).

Kakan blir luftig men ska helst ätas samma dag. Den blir väldigt god till en kopp kaffe. Ursprungsr­eceptet är 2 kkp av varje ingrediens.

Mvh

Recept på gammaldags sockerkaka

3 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

Gör gärna såhär:

1. Ägg och socker vispas poröst, mjöl vispas i.

2. Gräddas i 175° tills den är klar, ska släppa från formen.

3. Voilà!

Hej,

Jag har kommit på att använda samma lag till flera inläggning­ar av gurka. Efter tredje omgången är smaken lika bra. Förvaring i kylskåp i cirka 4-5 grader. Hur länge kan jag fortsätta på detta viset?

Hej bästa kloka snåljåp,

Kul att det går så bra. Man kan absolut återanvänd­a lag om man alltid är noggrann med hygien och rena burkar samt att man är uppmärksam på att det inte blir dåligt.

Hur länge man kan använda den är jag osäker på.

Jag har själv bara kört ett par omgångar på samma lag när det gäller sill, eftersom jag upplever att den blir grumlig efter det. Men om du bara kör grönsaker och inte har animaliska produkter i lagen så kan det ju inte hända så mycket. Den kommer att vattnas ut och minska i sötma och syra och då är inte konserveri­ngseffekte­n lika stark och då kan det i värsta fall mögla, samt att smaken på inläggning­en inte blir lika god.

Även i volymen lär väl minska alltefters­om den

Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg används så förr eller senare måste du fylla på och då kan jag tycka att man byter ut hela lagen från nytt. Men håll mig gärna uppdaterad hur länge du använder den och vad som händer. Tack för att du mejlade in.

Lycka till!

Hej Alexandra,

Vad använder man för frityrsmet på friterad salvia? Jag fick det i södra Frankrike som tillbehör på en rätt. Jättegott med de krispiga salviablad­en. Hur gör man?

Hej Bosse,

Det finns lite olika sätt och jag är osäker på vilken just du syftar på. Till grönsaker har man ofta en tunn frityrsmet. Räkna med 1 dl siktat mjöl och knappt en dl vätska. Vätskan kan vara vatten, kolsyrat vatten eller öl.

Det allra lättaste när det kommer till just salvia är att skölja salviablad­en och sedan skaka runt dem i en *påse med mjöl och lite salt. Och sedan fritera.

Ett annat sätt är att göra en frityrsmet på mjöl och kolsyrat vatten samt en udd bakpulver och sedan doppa bladen i detta innan de läggs i den heta olja.

Här är recept på den senare:

Frityrsmet till grönsaker

1 dl siktat vetemjöl

1 udd bakpulver eller bikarbonat

1 dl kolsyrat vatten eller öl Olja att fritera i

Gör gärna så här:

1. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ned i vätskan. Rör i allt eftersom. Smeten skall vara som tunn filmjölk.

2. Hetta upp oljan till 165170 grader. Doppa i bladen och fritera direkt tills gyllene.

3. Låt bladen rinna av i ett par minuter på hushållspa­pper, strö över salt och eventuellt lite svartpeppa­r och servera direkt.

 ?? BILD: MATTHEW MEAD ??
BILD: MATTHEW MEAD
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden