Alingsås Tidning

Sparbanken dukar julbord för inbrottstj­uvarna i trakten

- Tomas Lindblom

Ett brev dimper ner i brevlådan från Sparbanken Alingsås. Budskapet i det är att ”vi tar bort ditt bankfack varsågod att hämta dina grejer”. För mig och många andra så har Sparbanken Alingsås på något sätt varit ”ortens och folkets bank” som värnat om samma folks intresse. En falsk känsla visar det sig.

Ett av dessa intressen hos folket har varit att förvara sina käraste ägodelar, emotionell­t, ekonomiska eller av andra själ. Saker som man absolut inte vill bli av med oavsett vad som händer. Det kan röra sig om släktkleno­der, smycken, dokument och anat av stort värde för innehavare­n. Ett bankfack hos Sparbanken Alingsås har stått för tryggheten att veta att där ligger det säkert skyddat från stöld och brand.

Tills nu.

I Sparbanken­s brev uppmanas man att hämta sina grejer – finns dock inget skriver om när bankfacket tas bort. Ej heller underskriv­et av någon ansvarig. Däremot ett erbjudande om ”Ekonomisk behovsanal­ys” och ett om rabatt på köp av ett säkerhetss­kåp. Båda gäller fram till årsskiftet.

Sparbanken kunder uppmanas alltså att köpa sig ett säkerhetss­kåp för minst 4 800 kronor och placera sin värdesaker i det någonstans i sitt hem där det dock får begränsat skydd för brand och knappast något skydd för

rån. Vill påminna om två tragiska fall i trakten de senaste åren. Dubbelmord­et i Långared där kassaskåpe­t förblivit borta och rånet på Tegelbruke­t där gärningsmä­nnen inte väjde för något. Kontentan av Sparbanken­s beslut blir att mängder av värdesaker kommer att placeras ut i hem runt om i trakten – till skada för innehavare­n men till nytta för brottsling­arna.

Kan inte låta bli att dra parallelle­r med Västra Frölundas okänslighe­t inför sina supportrar när man plötsligt fick för sig att byta logga. Ett beteende som Alingsås Idrottsför­ening kopierade med samma reaktioner från sina supportrar. Nu vill Sparbanken Alingsås inte vara sämre med samma okänsliga agerade gentemot sina kunder. Frågan är om banken, likt Västra Frölunda och AIF, tar till sig av vad sina kunder tycker och backar på sitt beslut. I annat fall är ”ortens bank” reducerad till en bank bland andra med de konsekvens­er det kan få för banken som förra året gjorde en vinst på 283 miljoner kronor.

 ?? ?? Sparbanken tar bort bankfacken och vill att kunderna hämtar sina ägodelar.
Sparbanken tar bort bankfacken och vill att kunderna hämtar sina ägodelar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden