Alingsås Tidning

Efter bombfynd i Göteborg – man från Alingsås häktad

- Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se

En man från Alingsås har häktats efter ett bombfynd på centralsta­tionen i Göteborg. Mannen misstänks vara kopplad till flera fynd av sprängladd­ningar som gjorts under senare tid.

Det var 3 april som polis ingrep mot en 17-årig kille på centralsta­tionen i Göteborg. Med sig i en påse hade tonåringen en två kilo tung sprängladd­ning, vilket är något som GP tidigare har rapportera­t om. Tonåringen sitter häktad misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarli­ga och explosiva varor och förberedel­se till grov allmänfarl­ig vårdslöshe­t.

Nu har ytterligar­e tre personer häktats i samma ärende, en av dem är en man i 40-årsåldern hemmahöran­de i Alingsås kommun.

– Det har pågått spaning mot honom ett tag, säger Mats Dahlberg, kammaråkla­gare.

Förutom misstanke om att vara kopplad till bomben som påträffade­s på centralsta­tionen misstänks alingsåsar­en vara inblandad i hanteringe­n av ytterligar­e två sprängladd­ningar som hittats i Göteborg, i februari och i mars.

Vad är hans roll i hanteringe­n av sprängladd­ningar?

– Jag kan inte kommentera hans roll. Det är tidigt i utredninge­n och förundersö­kningssekr­etessen gör att jag inte kan uttala mig, säger Mats Dahlberg.

Har det gjorts husrannsak­an i Alingsås?

– Det har gjorts husrannsak­an i Alingsås, men jag kan inte kommentera om det gjordes några fynd där, säger åklagaren.

Mannen från Alingsås nekade till brott när han begärdes häktad. Tingsrätte­n gick dock på åklagarens linje och häktade honom som på sannolika skäl misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarli­ga och explosiva varor, medhjälp till försök till grov allmänfarl­ig ödeläggels­e samt medhjälp till förberedel­se till grov allmänfarl­ig ödeläggels­e.

Den nu häktade mannen är känd av polis sedan tidigare, men inte för någon allvarliga­re brottsligh­et. När åtal kan väckas i det aktuella ärendet är oklart.

– Det dröjer, det blir inte innan sommaren, säger Mats Dahlberg.

Förutom mannen från Alingsås och 17-åringen som greps på centralsta­tionen har ytterligar­e två tonårskill­ar, hemmahöran­de i Göteborgst­rakten, häktats misstänkta för att vara inblandade i hanteringe­n av sprängladd­ningen som påträffade­s på centralen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden