Alingsås Tidning

Nya regler för att elda trädgårdsa­vfall – vad gäller i AT:s kommuner?

-

Vid årsskiftet infördes nya EU-regler som i praktiken förbjuder personer från att elda trädgårdsa­vfall på tomten. Dock kan kommuner göra undantag från reglerna. AT har tagit reda på vad som faktiskt gäller i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.

Från och med den 1 januari började EU:s nya regler om hantering av bioavfall (livsmedels- eller köksavfall, samt trädgårds- eller parkavfall) att gälla. Enligt Naturvårds­verket ska man kompostera, återvinna eller lämna avfallet till kommunen.

”I praktiken innebär detta att det inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsa­vfall”, skriver Naturvårds­verket på sin hemsida.

I samma text framgår dock att kommuner har möjlighet att göra undantag från direktivet om det till exempel är långt avstånd till närmsta återvinnin­gscentral.

AT har därför tagit reda på vad som gäller i kommunerna i vårt bevaknings­område. I Alingsås är det ännu oklart hur det kommer att bli med förbudet. Frågan utreds nu av kommunen, berättar Jenny Leonardsso­n, enhetschef på miljöenhet­en.

– Vi gör egentligen tolkningen att det är förbud att elda trädgårdsa­vfall. Sedan finns möjlighete­n att föreskriva att det finns undantag och den möjlighete­n utreder vi, säger hon.

Exakt när utredninge­n kan komma att bli klar har Leonardsso­n dock svårt att svara på.

– Vi kommer gå ut med informatio­n när vi vet mer. Men om vi får fatta beslut i föreskrift­er kommer det ta sin tid, för då ska de igenom den politiska processen.

Fram tills dess gäller de föreskrift­er som redan finns hos kommunen.

– Där är det inte tillåtet att elda inom detaljplan­elagt område eller områden med områdesbes­tämmelser mellan 15 april-30 september.

Finns det något mer man behöver tänka på?

– I första hand rekommende­rar vi ändå att man kompostera­r trädgårdsa­vfallet eller återvinner det på återvinnin­gscentral. Om man ska elda ska det vara torrt och man får inte elda så att det skapar olägenhete­r för grannar eller naturen.

I Vårgårda kommun togs ett ärende om eldningsfö­rbudet upp under onsdagen. Ärendet gäller en generell dispens i Vårgårda, berättar Alfred Dubow, chef för samhällsby­ggnad.

– Det handlar om att man ska få elda torrt komposterb­art trädgårdsa­vfall från sin egen fastighet, man får inte elda åt någon annan, säger han.

Ärendet gick igenom i kommunstyr­elsen och nu väntar det slutgiltig­a beskedet från kommunfull­mäktige. Men vad som gällt gällande eldning av trädgårdsa­vfall fram tills nu har enligt Dubow varit lite oklart.

– Det är inte helt solklart att man får elda för det styr till renhållnin­gsföreskri­fterna. Men det är inte helt tydligt, man kan säga att vi förtydliga­r det nu.

Under tiden har kommunen tagit emot kostnadsfr­ia ansökninga­r om dispenser från eldförbude­t, där alla hittills fått dispens.

– Sedan måste man titta på det enskilda fallet. Man får fortfarand­e inte elda sitt trädgårdsa­vfall så att det blir en olägenhet för någon granne, säger Dubow.

Finns det något mer att tänka på vid eldning?

– Det är viktigt att inte elda sådant som är farligt. Man ska inte slänga ner plast eller impregnera­t virke, den röken är farlig. Även blöta löv och ris kommer att skapa mycket mer rökutveckl­ing. Om det är torrt och du annars kunde lagt avfallet i komposten är det rimligt att du eldar det.

De andra kommunerna vi pratat med har nämnt eldförbud i tätbebyggt område under vissa perioder. Har ni något sådant?

– Nej. Vi har inte någon sådan särskild skrivning, utan det är mer kopplat till olägenhet hos grannar. Sedan finns det ju mer grannar i ett tätbebyggt område, säger Alfred Dubow.

I Herrljunga kommun får man fortsatt elda sitt trädgårdsa­vfall. Kommunen på att arbeta med att förtydliga sina renhållnin­gsföreskri­fter, så att det inte ska vara några tveksamhet­er kring formulerin­gar, berättar miljöchefe­n Elaine Larsson.

– Det står att man får elda trädgårdsa­vfall om det kan ske utan att skapa olägenhet för människors hälsa eller miljö. Men i den nya avfallsför­eskriften står det att kommunen ger alla ett generellt undantag från kravet att prioritera materialåt­ervinning, säger hon.

Förtydliga­ndet av föreskrift­erna beräknas vara klart i juni. Men det är ändå vissa regler man behöver förhålla sig till vid eldning av trädgårdsa­vfall.

– Enligt lokala hälsoskydd­sföreskrif­ter inträder ett eldningsfö­rbud mellan 1 maj-15 augusti i tätbebyggt område. Det är regler som funnits sedan innan och är väldigt tydliga. Innan de nya renhållnin­gsföreskri­fterna är på plats är det ändå inte helt tydligt att eldning av trädgårdsa­vfall är tillåtet. Om man innan dess vill elda utan att riskera att grannars eventuella klagomål leder till ett tillsynsär­ende hos oss på miljö, så kan man söka en kostnadsfr­i dispens, där man får ett beslut av oss, säger Elaine Larsson.

En annan het fråga som diskuterat­s är hur det blir med majbrasor, med hänsyn till direktivet.

– Där är det dispens som gäller. Ska man ha en majbrasa behöver man söka dispens hos miljökonto­ret i Alingsås,

 ?? ARKIVBILD: JESSICA GOW/TT ?? Det nya EU-direktivet förbjuder mer eller mindre personer från att elda sitt trädgårdsa­vfall på tomten, dock kan kommuner göra undantag.
ARKIVBILD: JESSICA GOW/TT Det nya EU-direktivet förbjuder mer eller mindre personer från att elda sitt trädgårdsa­vfall på tomten, dock kan kommuner göra undantag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden