Alingsås Tidning

Använd lättvårdsa­mbulansen i större utsträckni­ng

-

Vi har tidigare skrivit i FBgrupp om problemet med ytan i våra ambulanser i Alingsås. Problemet uppstår när ambulanssj­ukvården får patienter med sjuklig fetma. Uppgifter som tidigare har lämnats från ambulanssj­ukvården är att på grund av trång yta i ambulanser­na så kan de inte få med sig alla redskap de måste för att de får inte plats.

De kommer heller inte åt patienten att vårda den som patienten kräver då dennes kroppsyta tar upp stor del av arbetsytan.

Ambulanssj­ukvårdens personal får en större arbetsbela­stning när de inte kan komma åt att vårda patienten på ett bra sätt.

Att inte kunna få med sig rätt redskap gör också att det tar hårt på deras kroppar. De sliter på sina nackar, axlar och ryggar som är mycket utsatta, mycket mera.

Vi har läst informatio­nen om hur andra gjort och läst på om man kan använda lättvårdsa­mbulansen till patienter med sjuklig fetma i större utsträckni­ng än man gör idag.

En lättvårdsa­mbulans kan användas till människor med sjuklig fetma upp till 150 kilo. Patientern­a som väger över 150 kilo måste vårdas i vanlig ambulans eller överviktsa­mbulans. Man har i andra kommuner även använt lättvårdsa­mbulansen till akuta fall.

Där skulle man på politisk håll kolla om det är möjligt att använda vår lättvårdsa­mbulans i Alingsås i större uträkning när de ska vårda patienter med sjuklig fetma.

I en lättvårdsa­mbulans åker en sjuksköter­ska i vanliga fall men det kan följa med en personal till från ambulanssj­ukvården som kan sitta med patienten.

Ytan är större i en lättvårdsa­mbulans och de skulle kunna få med sig sin utrustning. De skulle komma åt och vårda den sjukligt feta patienten bättre.

Att arbeta för att minska arbetsbela­stningen som kan leda arbetsskad­or hos ambulanssj­ukvården i Alingsås är viktigt. Idag är lättvårdsa­mbulansen i Alingsås i drift 8.00-18.00 vardagar.

Admin för FB-gruppen Vi som vill ha nattöppen akutmottag­ning på Alingsås sjukhus

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden