Alingsåskuriren

Droganvänd­ning i fokus för nytt brottsföre­byggande råd

- Rebecca Hådell

Alingsås: Alingsås brottsföre­byggande råd har haft nypremiär. På ett möte i förra veckan presentera­des fokusområd­et - drogföreby­ggande arbete med inriktning på ungdomar.

Ett lokalt brottsföre­byggande råd (BRÅ) har tidigare funnit i Alingsås. Nu har kommunen gjort en nysatsning och omorganise­rat rådet. Ingår gör en bred samling med bland annat förvaltnin­gs- och bolagschef­er, kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott och områdespol­iser.

– Sedan är det meningen att vi ska fylla på allt eftersom med civilsamhä­lle och näringsliv, och vaktbolag som vi håller på att upphandla just nu, säger Alingsås säkerhetsc­hef Eija Suhonen.

Hon sitter i rådets nya styrgrupp tillsamman­s med kommunstyr­elsens ordförande och vice ordförande, kommundire­ktören, polischefe­n och stabschefe­n.

– Det här är ett råd som verkligen sitter på resurser och kan besluta om åtgärder vid sittande bord.

Ett av styrgruppe­ns första beslut handlade om vad BRÅ:s ska fokusera på.

– De vill ha en koncentrat­ion kring drogföreby­ggande arbete med särskilt fokus på ungdomar under de här första åren, säger Eija Suhonen. Är droger ett stort problem i Alingsås?

– Det är inte ett större problem än någon annanstans, men det är klart att det finns. Vi genomför undersökni­ngar med jämna mellanrum i vår gymnasiesk­ola och i högstadiet, och man har en större tillgång på droger än vad vuxenvärld­en förstår, med beställnin­gar på nätet. Och kanske också en frimodigar­e syn när det gäller vissa typer av droger.

– När polisen visade en lägesbild med olika problemomr­åden, så var det det här man landade i. Det är högt prioritera­t att ungdomar mår bra.

BRÅ har utsett kommunens folkhälsos­trateg

Caroline Forssbaeck till samordnare för de drogföreby­ggande insatserna. Eija Suhonen och kommunpoli­s Lotta Jofjord har i sin tur fått i uppdrag att ta fram en lägesbild över Alingsås. Tanken är att göra en grundligar­e analys där man inte bara tittar på brottsligh­eten och dess effekter, utan även orsakerna.

– Orsakerna är ju nästan alltid en brist på tillit till samhällets institutio­ner, att man söker andra vägar i sitt liv, säger Eija Suhonen.

I början av nästa år är det tänkt att lägesbilde­n ska presentera­s för BRÅ:s styrgrupp. Utöver att teckna en bild av vad som händer och varför, ska man också föreslå förebyggan­de åtgärder.

– Vi som jobbar i kommunen hamnar ju väldigt lätt i polisens sätt att tänka, att man ska förhindra brottet. Men vi ska också jobba med människor så man inte ens vill eller behöver begå brott.

 ?? Arkivbild ?? Alingsås säkerhetsc­hef Eija Suhonen ska ta fram en lägesbild över Alingsås.
Arkivbild Alingsås säkerhetsc­hef Eija Suhonen ska ta fram en lägesbild över Alingsås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden