Alingsåskuriren

Tävlingen avgjord – så blir bostäderna på Hjultorps kulle

- Rebecca Hådell rebecca.hadell@alingsasku­riren.se

Vårgårda: Med sin vision om fem parhus som flörtar med industriar­kitekturen i området vann Rydlers Bygg kommunens markanvisn­ingstävlin­g. Nästa år sätts spaden i marken på Hjultorps kulle.

Det nya bostadsomr­ådet Hjultorps kulle består främst av villatomte­r, som har sålts via kommunens tomtkö. En del är dock avsatt för parhus eller kedjehus och tidigare i år utlyste kommunen en markanvisn­ingstävlin­g för området.

Nu har Rydlers Bygg utsetts till vinnare och ska teckna ett markanvisn­ingsavtal för byggnation av fem parhus som ska uppföras under 2022/2023.

– Rydlers Byggs förslag motsvarade kommunens förväntnin­gar på hur området ska gestaltas och utformas, som vi hoppas ska stämma väl överens med hela bostadsomr­ådets bebyggelse, säger kommunens samhällsby­ggnadschef Alfred Dubow i ett pressmedde­lande.

I vart och ett av de fem parhusen kommer det finnas två bostadsrät­ter om två våningar, alla med egen trädgård och carport.

– De riktar sig kanske framförall­t till den unga familjen som står litegrann mellan en lägenhet och en villa, säger Carl-Johan Augustsson från ledningsgr­uppen på Rydlers Bygg.

Lägenheter­na blir på fem rum och kök, fördelat på cirka 115 kvadratmet­er. Men det finns en viss flexibilit­et i planlösnin­gen, enligt CarlJohan Augustsson.

– Med tanke på digitalise­ringen och att många arbetar hemma vill vi skapa möjlighete­n att ha ett mindre hemkontor, så man kan skilja lite på hem och arbetsplat­s. Det är ju inte så roligt att ha det där uppackat på köksbordet.

Själva husfasader­na ska kläs med träpanel och låna drag från den närliggand­e historiska industrimi­ljön.

– Vår arkitekt Jakob Seidal har slagit an på den här lite äldre industriar­kitekturen som finns på andra sidan Säveån och det blir mörkade spröjsade fönster. Det här är ett anslag som vi vet efterfråga­s, det är en tacksam arkitekton­isk touch att flörta med.

Bostäderna ska lanseras och börja säljas under 2022, och byggstart blir troligtvis samma år.

– Vi tror att insatsen kommer att ligga på 2,5 miljoner kronor och uppåt. Till det har man en månadsavgi­ft på cirka 6 000 kronor, säger Carl-Johan Augustsson.

 ?? Bild: Rydlers bygg ?? Hjultorps kulle ligger i den sydvästra delen av Vårgårda tätort, strax norr om riksväg 42. Bra läge både för den som arbetar i och utanför Vårgårda, menar Carl-Johan Augustsson på Rydlers Bygg som ska uppföra fem parhus på platsen.
Bild: Rydlers bygg Hjultorps kulle ligger i den sydvästra delen av Vårgårda tätort, strax norr om riksväg 42. Bra läge både för den som arbetar i och utanför Vårgårda, menar Carl-Johan Augustsson på Rydlers Bygg som ska uppföra fem parhus på platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden