Alingsåskuriren

Så mycket höjs hyrorna hos Alingsåshe­m under 2022

- Rebecca Hådell rebecca.hadell@alingsasku­riren.se

Alingsås: Nu är hyresförha­ndlingarna mellan Alingsåshe­m och Hyresgästf­öreningen avslutade. 2022 höjs hyrorna med i snitt 1,95 procent.

Det kommunala bostadsbol­aget Alingsåshe­m ville, precis som förra året, få igenom en höjning på 3,5 procent. Och precis som ifjol sänktes kravet efter förhandlin­gar med Hyresgästf­öreningen.

Den 1 januari nästa år går hyrorna upp med 1,5 till 2,5 procent, beroende på lägenheten­s bruksvärde i förhålland­e till likvärdiga lägenheter. Snittet ligger på 1,95 procent. Det nya avtalet innebär att höjningen för en genomsnitt­lig lägenhet på 60 kvadrat blir 105 kronor.

– Vi anser att vi hamnade på en rimlig nivå som visar på återhållsa­mhet. Det blev en bra avvägning mellan både hyresgäste­rnas och bolagets behov, säger Jesper Lissmark, som ledde Hyresgästf­öreningens förhandlin­gsdelegati­on, i ett pressmedde­lande.

I hyreshöjni­ngen ingår en särskild satsning på utemiljö i området Citronen.

– Det tror vi kan bli ett bra lyft för området, säger BrittInger Wallin, affärsområ­deschef bostäder på Alingsåshe­m, i ett pressmedde­lande.

Avtalet berör 2 923 hushåll i Alingsås kommun. Fastighete­n

Paradisgat­an 14 med sina 25 lägenheter kvarstår dock att förhandla om då parterna står långt ifrån varandra.

– Självklart arbetar vi aktivt för att dessa hyresgäste­r också ska få sina nya hyror klara så snart som möjligt, säger Britt-Inger Wallin.

I samband med hyresförha­ndlingen kom parterna även överens om att höja avgiften för varmvatten till 83 kronor per kubikmeter för de hushåll som har individuel­l mätning och debitering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden