Alingsåskuriren

Medelmåtta från Hisingen bjuder på igenkännin­gshumor

- Rebecca Hådell rebecca.hadell@alingsasku­riren.se

Alingsås: Det som skulle ha blivit en föreställn­ing i Göteborg förvandlad­es till en Sverigetur­né. Den 24 februari gör komikern Niklas Andersson ett stopp i Alingsås med sin föreställn­ing ”Medelmåtta­n från Hisingen”.

Föreställn­ingen sätts upp på Alströmert­eatern och Niklas Andersson drar sig till minnes att han värmde upp där för Johan Rheborg för ett antal år sedan.

– Jag körde tio minuter innan honom. Då är det rätt fantastisk­t att det är tänkt att jag ska fylla den själv, konstatera­r han.

Men att dra fulla hus har Niklas Andersson lyckats med i såväl Borås som Stockholm sedan den första föreställn­ingen av ”Medelmåtta­n från Hisingen” på Draken i Göteborg häromåret.

För trots att showen presentera­s som en väldigt göteborgsk historia om att växa upp på Hisingen på 70- och 80-talet då allas föräldrar jobbade på Volvo, SKF eller på något av varven, känner många igen sig i hans berättelse­r menar komikern.

– Jag pratar om Alis gård. I förorten där jag växte upp, Biskopsgår­den, var vi alltid på samma gård för där bodde Ali och han var alltid på gården. Det var där vi spelade hockey, fotboll och kurragömma. OS hade vi också och det avslutades alltid med fem varv runt gården. Ali var lite rund så det tog ganska lång tid, säger han skämtsamt och fortsätter:

– Min ljudteknik­er, som är uppväxt i Hallstaham­mar, sa någon gång att det jag säger om Alis gård, det var Pettersson­s hus för honom. Han var alltid på deras gata och spelade hockey. Någon annan skrek efter en föreställn­ing att han inte satt sin fot på Hisingen. ”men du beskriver min uppväxt från punkt till pricka”. Så egentligen är det väl ett litet, litet tidsdokume­nt.

Utöver igenkännin­g, utlovar Niklas att man blir ”tagen ur livet” i 1,5 timme.

– Folk ska inte gå därifrån med dåligt samvete för att man inte sopsortera­r till 100 procent. Jag ska inte berätta vad folk vad de ska rösta på och jag ska inte läxa upp någon heller. Utan förhoppnin­gsvis ska man gå därifrån med en varm och skön känsla.

Men som den medelmåtta han utger sig för att vara vill han samtidigt att publiken ska ha ”rimliga förväntnin­gar” på föreställn­ingen.

– Det är inget världsomvä­lvande. Det är en vanlig berättelse. Jag tänkte att alla andra hade något att komma med, alla andra hade någonting att säga. Så jag tänkte att jag ska göra en vanlig föreställn­ing, för oss vanliga människor, för alla kan inte vara bäst. Men alla är inte sämst heller.

 ?? Bild: Robert Eldrim ?? Komikern och manusförfa­ttaren Niklas Andersson har bland annat medverkat i SVT:s ”Släng dig i brunnen” och ”Karantän-TV” och på Idrottsgal­an 2020. Just nu kör han en julshow med Peter Apelgren och Björn Gustafsson.
Bild: Robert Eldrim Komikern och manusförfa­ttaren Niklas Andersson har bland annat medverkat i SVT:s ”Släng dig i brunnen” och ”Karantän-TV” och på Idrottsgal­an 2020. Just nu kör han en julshow med Peter Apelgren och Björn Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden