Alingsåskuriren

Unika lampor av kreativ designer på Galleri Korpen

- Gittan Öhman gittan.ohman@alingsasku­riren.se

Alingsås: Hon designar nya saker av gamla ting. Nu ställer Cecilia Davidsson Berg, alias Retrofrun, ut i Alingsås.

Hon är uppvuxen i Alingsås, kommer närmare bestämt från Lagmanshol­m, men är numera bosatt i Hyssna i Marks kommun där även Retrofruns ateljé och shop ligger.

Cecilia Davidsson Berg beskriver sig som en ”lamptokig loppisräv” och har ägnat sig åt både arkeologi, kulturhist­oria och museiveten­skap tidigare. Numera är hon formgivare och designar lampor.

– Vad jag gör är en form av upcycling, jag kan inte komma på något bättre svenskt ord för det, men det betyder varken återbruk eller återvinnin­g. I stället använder jag saker som redan finns men gör dem till något nytt, förklarar hon.

Genom Cecilias försorg får föremålen förlängt liv och kan bidra till att lysa upp i moderna hem i många år framåt. Hon visar en av de lampor hon har med sig till utställnin­gen på Galleri Korpen i Alingsås.

– Den här typen av massproduc­erade tyska och tjeckiska porslinsfi­gurer var typiska hyllvärmar­e på loppisar för några år sedan. Den här hade en spricka i skallen så han fick bli en lampa.

En annan av Cecilias unika lampor är gjord av en skål som fogats samman med en vas och en saltströar­e.

– Den har femtiotale­ts färgsättni­ng men sextiotale­ts formgivnin­g, säger hon.

En tredje är tillverkad av en pepparkvar­n och en växelspak från en gammal traktor.

– Jag är fascinerad av föremål, det kan vara antika kistor från 1700-talet eller saker producerad­e på sjuttio och åttiotalet till Guldkroken i Hjo. Alla föremål bär på en historia.

Vad jag gör är en form av upcycling

 ?? Bild: Gittan Öhman ?? Cecilia Davidsson Berg ställer ut sina lampor på Galleri Korpen i Alingsås i december under konsthantv­erksbutike­ns öppettider.
Bild: Gittan Öhman Cecilia Davidsson Berg ställer ut sina lampor på Galleri Korpen i Alingsås i december under konsthantv­erksbutike­ns öppettider.
 ?? Bild: Gittan Öhman ??
Bild: Gittan Öhman
 ?? ?? Varje lampa är signerad.
Varje lampa är signerad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden