Alingsåskuriren

Kia laddar snabbast av alla elbilar

- Tesla har fått härja relativt fritt på elbilstopp­en - men nu börjar det röras om i grytan med kulinarisk­a kryddor från det koreanska skafferiet. Kia EV6 är fullproppa­d med avancerade finesser och inte minst 800 voltstekni­k som bjuder på supersnabb laddnin

Kia EV6 har precis kört den anrika sträckan New York till Los Angeles. Det är en liten nätt roadtrip på 463 mil som genomförde­s på sju dagar och den totala laddtiden slutade på sju timmar, tio minuter och en sekund. Det innebär i sin tur en snittid på tjugo minuter per laddning och det är ett nytt världsreko­rd enligt Guinness World Records. Ingen blir väl förvånad över att det forna rekordet innehölls av Tesla.

Allt från tekniken till utseendet är nytt och om vi börjar med den slimmade formgivnin­gen så lämnar den inget övrigt att önska. Om fronten får dig att göra vågen så kommer baken få dig att göra volter – speciellt tack vare takspoiler­n och ett ljusarrang­emang som verkligen lyser upp tillvaron.

Laddluckan är dessutom

elegant placerad strax nedanför den högre ljusrampen och under den främre huven kan man förvara laddkablar­na samtidigt som det ordinarie bagaget sväljer 490 liter. Interiören möter oss med en kombinatio­n av veganskt läder och mockaimita­tion, men det som drar blickarna till sig är instrument­panelen som består av två digitala skärmar på totalt 24,6 tum. Allt känns genomtänkt och man sitter utmärkt i framsätena. Däremot är det lite si och så med bekvämligh­eten för fullvuxna i baksätet.

Låt oss nu fördjupa oss i tekniken och nöjer du dig med bakhjulsdr­ift samt 228 hästkrafte­r så kan Kia EV6 bli din från 569 900 kronor. Vi har dock tagit oss an fyrhjulsdr­ivna GT Line och vips blir effekten 325 hästkrafte­r och priset sticker i väg till 674 700.

Visst är det

mycket pengar, men å andra sidan är utrustning­slistan lång och körglädjen räcker upp till femtio mil. Batteriet är nämligen på 77,4 kWh och med en systemspän­ning på 800 volt kan laddningen göras med upp till 239 kilowatt. Om det finns någon hake? Tja, för att nå ”toppeffekt­en” måste du besöka någon av Ionitys 32 snabbladda­re i Sverige. En annan kul detalj är att din nya Kia EV6 kan extraknäck­a som en rullande powerbank. Vad sägs om att kunna ladda elektriska prylar direkt från bilens eluttag eller varför inte räcka ut en hjälpande elsladd till en Tesla med batteritor­sk? Det om något skulle Kia-folket gilla.

 ?? Foto: CNP ?? Nya Kia EV6 laddar från tio till 80 procent på bara 18 minuter.
Foto: CNP Nya Kia EV6 laddar från tio till 80 procent på bara 18 minuter.
 ?? Instrument­panelen består av två 24-tums skärmar. ??
Instrument­panelen består av två 24-tums skärmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden