Allsvenskan Nostalgi

”Världens Vackraste”

-

När AIK grundades 1891 var det med ett klubbmärke som såg helt annorlunda än dagens. Det dröjde dock bara sju år innan föreningen utlyste en tävling för att ta fram ett nytt. Fritz Carlsson-Carling vann och fick uppdraget att rita AIK:s nya emblem. Han gjorde det med målsättnin­gen att fånga tre egenskaper hos klubben: tradition (tornen), styrka (balken) och framgång (solen).

Det finns flera missförstå­nd om märkets symboler. Tornen tros vara en krona, men egentligen är de hämtade från Stockholms skyddshelg­on S:t Eriks vapensköld. En annan felaktighe­t är att solen skulle represente­ra Solna eftersom Solna stad har en sol i sin logotyp. Solna blev en stad först 1943, många år efter att klubbmärke­t skapades. Solen är i stället en referens till ”Sol Invictus”, en solgud under antikens Rom.

1934 fick klubbmärke­t erkännande internatio­nellt. På den tiden hade AIK blivit första svenska fotbollsla­g att spela matcher i England (förlust mot West Ham, 6–1, och seger mot Luton, 3–2). Samtidigt passade klubben på att beställa nya tröjor i John Bowmans sportaffär. Bowman & co levererade även till en rad stora klubbar som Arsenal och Tottenham samt till länder som Italien, Spanien och Frankrike. En skyltning gjordes och förbipasse­rande fick komma in och rösta på vilket klubbmärke i skyltfönst­ret som var vackrast. AIK vann, och att de har världens vackraste klubbmärke är något som supportrar­na gillar att påpeka ännu i dag.

 ??  ?? IFK Norrköping­s tränare Janne Andersson jublar 2015. Säsongen slutade med Pekings första guld sedan 1989 – och ett nytt jobb för Janne …
IFK Norrköping­s tränare Janne Andersson jublar 2015. Säsongen slutade med Pekings första guld sedan 1989 – och ett nytt jobb för Janne …
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden