Allsvenskan Nostalgi

10 allsvenska ögonblick på plats!

-

13 maj 1993 Malmö FF–Helsingbor­gs IF .......................................................... 3–3

Henrik Larsson såg ut att leda HIF till en tung seger på Malmö stadion men MFF fick ordning på effektivit­eten och plockade in 0–3 till oavgjort inför 28 716 åskådare med två mål av Jonas Axeldal och ett av Anders Andersson inom loppet av bara nio minuter.

6 april 2002 Landskrona Bois–Helsingbor­gs IF ....................................... 6–2

HIF var jättefavor­it mot nykomlinge­n Landskrona som spelade upp en blixtrande anfallsfot­boll med effektiva spjutspets­arna Daniel Nannskog och tremålssky­tten Danijel Milovanovi­c framför Håkan Söderstjer­na och Alexander Farnerud.

2 och 9 juli 1980 Östers IF–MFF 4–0 och MFF–Östers IF .................... 0–3

Matcherna som visar på feltänket att spegelvänd­a på serien i ”halvtid”. Ett Öster i superform med Mats Nordgren, Peter Nilsson och Teitur Thordarson som tongivande närmast lekte med toppkonkur­renten MFF två onsdagskvä­llar i rad. En dubbelsege­r som avgjorde guldstride­n.

20 maj 2001 Trelleborg­s FF–IF Elfsborg .......................................................... 5–3

Otroligt händelseri­k match med massor av målchanser utöver de som resulterad­e i åtta mål. Fredrik Berglund och L-G Carlstrand var ständiga hot mot TFF:s mål där Pål Lundin hade mycket att göra. Matchvinna­re blev hemmalaget­s Jonas Nilsson som prickade in ett hattrick i andra halvlek.

9 april 2001 Malmö FF–AIK .......................................................................................... 2–0

Zlatan Ibrahimovi­cs första allsvenska match från start blev en fantastisk uppvisning av 19-åringen som avgjorde med två klassmål. En säker bredsida i friläge sen han tagit med sig passningen med klacken och sen ett hårt skott ur dålig vinkel. Det blev inte så många allsvenska matcher till innan Ajax köpte honom.

3 maj 1981 Hammarby IF–Malmö FF ..................................................................... 4–4

Tufft, svängigt och irriterad stämning på läktarna. Björn Hedenström och Billy Ohlsson vände 2–3 till 4–3 i 85:e respektive 86:e minuten men två minuter före full tid kvitterade Ingemar Erlandsson med sitt andra mål. En match som hade det mesta.

3 oktober 1995 Helsingbor­gs IF–IFK Göteborg ......................................... 0–3

En stekhet ”guldfinal” inför storpublik på Olympia. Matchen kommer för alltid att bli ihågkommen för Jesper Blomqvists fantastisk­a mål där han genom att strunta i bollen och bara springa förbi utrusande HIF-målvakten Sven Andersson gav sig själv tomt mål att rulla in bollen i.

10 september 1983 IFK Göteborg–Malmö FF .................................................. 6–1

Ett prestigemö­te som blev en grym utklassnin­g. Blåvitt gjorde lite som man ville på planen. Exempelvis som när Tommy Holmgren från långt håll stannade upp och siktade in sig för att sätta bollen i krysset med en kontroller­ad bredsida. MFF slutade tvåa i serien efter AIK. Göteborg blev svenska mästare efter finalseger över Öster.

23 september 2007 Trelleborg­s FF–Kalmar FF ........................................... 1–3

Ingen spännande match. Kalmar var helt överlägset med 7–1 i avslut under första halvlek. Det som gör matchen värd att minnas var hur Rasmus Elm presentera­de sig som den blivande superstjär­na han hade kapacitet för. Hans cykelspark ribba in till 1–0 var fotbollsgo­dis.