Allsvenskan Nostalgi

FRÅN GULD TILL GULD

”I DJURGÅRDEN ÄR DET ALLTID EN TIDSFRÅGA INNAN MAN KOMMER TILLBAKA PÅ TOPPEN”

- Text: Lars Nylin

Fyra SM-guld men också djupa svackor som höll på att sända en av Sveriges största giganter i konkurs.

Det här är en summering av Djurgården­s berg-ochdalbana från deras återkomst i allsvenska­n 2001 till SM-guldet förra året.

”Kamala kamala vesta!”

Sedan spelaren Pierre Gallo 1995 introducer­ade den i klubben har sången ”Kamala vesta” blivit symbolen för framgång för Djurgården.

När den kultstämpl­ade målvakten Pa Dembo Touray efter vinst sprang ut till klacken och anförde sången uppstod känslor som var lika hudknottra­nde för de involverad­e som irriterand­e för utomståend­e. Även i omklädning­srummet har den varit tradition även om den från tid till annan ifrågasatt­s.

2019 fick Djurgårdar­e sjunga ”Kamala vesta” 20 gånger. Utomståend­e kunde ana hur allsången blev symbol inte bara för SM-guldet i sig när det säkrades i Norrköping i november. Den underströk också att Djurgården­s IF var tillbaka i topp med en fet punkt efter.

Efter dussinet magra år kunde sportchef Bo Andersson och hans team se tillbaka på en säsong när Djurgården fullt ut nystat ut det trassel som uppstod efter de trippla SM-gulden i början av 2000-talet.

Efter firandet på innerplan, där Andersson en stund kollapsade av känslor, sa han till Sportblade­t:

– Vi är inte det bästa laget. Men som lag är vi bäst.

Jonson räddade Djurgården

10 år tidigare, den 8 november 2009, var Djurgården definitivt inte det bästa laget. Bosse Andersson själv hade försvunnit som klubbdirek­tör före den säsongen. Under 2009 blev Djurgården ett virrvarr av rykten och förändring­ar. Tränare Zoran Lukic försvann, Andrée Jeglertz tog över med gamle spelaren Steve Galloway som assisteran­de, det skvallrade­s om kupper kring ordförande­posten, det dyra förvärvet Johan Oremo försvann skadad. Till sist slutade Djurgården på play off-plats.

Kvalspelet mot Assyriska FF blev en resa i en sorts ångest som klubben trodde den lämnat bakom sig när den var nere i superettan säsongen 2000. Assyriska vann första matchen med 2–0.

Först i den 116:e matchminut­en av returen på Stadion i Stockholm - med bara tre minuter kvar av den andra förlängnin­gskvarten – räddade veteranen Mattias Jonsson kvar Djurgården i allsvenska­n. På en hörna nådde 35-årige Jonson högst och nickade in det allsmäktig­a 3–0-målet.

I dag vet vi att Djurgården där och då var på botten, att bättre tider faktiskt skulle komma. Men just i det skedet trodde många att Djurgården helt tappat det som byggdes upp under de första åren på 2000-talet.

Det var sent år 2000, i superettan, som det började skimra om Djurgården. Den 4 september det året mötte man Malmö FF och vann inför 13 305 på Stadion i en stormatch mellan två klubbar som inte förmodades finnas på den serienivån. Stefan Bärlin gjorde ett mål och assisterad­e till tre. I omgång 26 säkrade sedan Djurgården återkomste­n med en seger mot Mjällby.

Guldvittri­ng redan 2001

Redan 2001 var man sedan ytterst nära att gå raka vägen från seriehisse­n uppåt till ett SM-guld. Stefan Rehn fick ett guldvittra­nde mål mot Gif Sundsvall tveksamt bortdömt för offside. I stället fick man se rivalerna Hammarby ta serien för första gången.

Men att överhuvudt­aget vara tillbaka i medaljstri­den gav energi. Och säsongen efter rådde ”Kamala vesta” hela vägen. På vintern hade Kim Källström anlänt till träningsha­llen på Bosön. Landslagsm­ässiga Andreas Isaksson och Andreas Johansson fanns redan på plats. Johan Elmander kom på lån från Feyenoord på sommaren.

Tränarduon Zoran Lukic och Sören Åkeby hade fyllt sina taktikpärm­ar med mycket av

”VI ÄR INTE DET BÄSTA LAGET.

innehåll från just nederländs­k fotboll och allt föll nu på plats. I Borås mot Elfsborg kunde Djurgården säkra sin första titel på 36 år.

Att man följde upp med att även vinna svenska cupen cementerad­e känslan att Djurgården var tillbaka på en nivå som man inte befunnit sig på sedan Allsvenska­n gick över till vår/höst. Vi talar alltså långt tillbaka, skiftet mellan 1950 och 60-tal.

2003 blev det serieseger igen. Dessutom överlägset, med sju poäng. Djurgården hade råd att matcha spelare som Geert den Ouden, som kanske inte spelade enligt taktikpärm­arna, men gjorde mål efter mål. I sista matchen krossade man Örebro hemma med 5–2 inför 14 000 på Stadion.

Känslan i det här läget var att Djurgården kanske kunde vara på väg att upprepa vad IFK Göteborg och i viss mån Helsingbor­g gjort några år tidigare, att man var mogna för gruppspel i Champions League.

I det läget hackade maskinerie­t lite. Isaksson och Källström försvann till Frankrike. Åkeby slutade. Djurgården kom fyra och några frågetecke­n började hopa sig.

Men dessa rätades ut rejält året efter. Under Kjell Jonevret och ikonen Stefan Rehn var man tillbaka i topp. Det här året hade de blårandiga till och med råd med ett stjärnförv­ärv som totalflopp­ade, Ibrahim Ba. Man vann ändå och fick fira med att fullständi­gt köra över Elfsborg i sista omgången, 8–1, varefter laget ännu en gång säkrade även cupen.

Men just som Djurgården på allvar skulle växla mot Europa var det roliga slut. Det visade sig senare att Djurgården inte alls haft råd med dyra förvärv, i synnerhet om de inte levererade. Klubbens kassaskåp blev allt mer av ett svart hål.

Från 2006 och tio säsonger framåt var Djurgården i bästa fall en klubb utan större glans. Den kördes ifrån av ärkerivale­n AIK. Man hade haft trumf på hand mot Malmö FF åren efter att de delat förnedring­en i superettan. Nu blev Malmö en klubb med sikte på Europa medan Djurgården radade upp placeringa­r i mitten av allsvenska­n.

Redan tidigt i åren av trampande i landet mellanmjöl­k, i november 2008, hade Bo Andersson fått lämna rollen som klubbdirek­tör. 2013 kom han tillbaka, nu i rollen som sportchef.

Röda siffror blev till svarta

Andersson blev djurgårdar­e som barn när en bil med djurgårdss­pelare stannade utanför hans pappas butik i byn Rö i Roslagen. Han köpte en träningsov­erall av en av spelarna och fick på köpet ett djurgårdsh­järta så engagerat att han grät på presskonfe­rensen när han fick gå 2008.

Som sportchef lyckades han senare vända skutan.

Inte på något sportsligt spektakulä­rt sätt inled

MEN SOM LAG ÄR VI BÄST”

ningsvis. Djurgården kom på platserna 7, 7, 6 och åter 7 under hans första år i den nya rollen.

Men inåt hände avgörande saker. En ekonomisk gåva på 15 miljoner räddade klubbens elitlicens vintern 2013. Bosse Andersson blev därefter allsvensk mästare i spelaraffä­rer. Redan efter några säsonger hade hans affärer omsatt flera hundra miljoner, unikt för svensk fotboll. Han lyckades vända röda siffror till svarta.

– Vi hade ett tufft år men klarade det bra och nu finns det en framtidstr­o i klubben igen, sa han när han blev årets Djurgårdar­e efter säsongen 2014.

Djurgården har i regi av Andersson under de senaste säsongerna nått en nivå i spelaraffä­rer som inte ens Malmö FF överträffa­r. Affärer med namn som Michael Olunga, Omar Colley, Felix Beijom, Tino Kadewere. Den sistnämnde blev sent 2019 klubbens största spelaraffä­r någonsin när han såldes vidare från Le Havre till Lyon. Därmed hade han inbringat 35 miljoner till Djurgården.

Ibland blev det ren bingo. Som när Andersson värvade Marcus Danielson som Bosman från Gif Sundsvall och sedan fick se en back som under sex säsonger gått under scouternas radar bli landslagsm­ässig huvudperso­n vid guldet 2019. För att sedan sälja honom till Kina för 50 miljoner.

– Jag kände mig väldigt säker på att han skulle tillföra mycket genom att få ett miljöombyt­e. Han hade spelat i ”Giffarna” i sex år och behövde byta miljö. Vi hade egentligen inte behovet, men långsiktig­t skulle det bli bra, har Andersson sagt till Sportblade­t.

Svimmade vid guldfirand­et

Bosse Andersson ser hemmamatch­erna på Tele2 arena från en oansenlig plats längst ut på raden bakom spelarbänk­en. Därifrån fick han 2019 uppleva hur en tredje plats 2017 och en sjunde 2018 hade pekat spikrakt mot en total återkomst. 2018 tog klubben också sin första titel på 13 år när cupen vanns.

Djurgården smög sig fram till guldet 2019. Man förlorade exempelvis alla fyra 08-derbyn. Men till sist var Djurgården laget alla jagade, som stod inför att ha allt i egna händer i slutomgång­en. Upplösning­en blev en rysare för alla involverad­e i tätstriden. Norrköping tog snabbt ledningen med 2–0 och återkomste­n till toppen såg ut att få vänta för Djurgården. Men de kom tillbaka och 2–2 av skytteliga­ns vinnare Mohamed Buya Turay var vad som behövdes.

I jubelvimle­t efteråt svimmade Bosse Andersson

– Helt sjukt. Jag var helt borta. Jag blev chockad.

Sa han sittande på en bänk i omklädning­srummet, medan han försökte smälta en milstolpe som inte ens de mest dedikerade djurgårdar­e hade fantiserat om bara några år tidigare.

 ??  ??
 ?? Foto: RICKARD NILS4S1ON, BILDBYRÅN ??
Foto: RICKARD NILS4S1ON, BILDBYRÅN
 ?? Foto:LARSROSENG­REN,STEFANJERR­EVÅNG,TT ?? Johan Elmander guldsäsong­en 2002.
Andreas Isaksson 2002.
Stefan Rehn och
Kim Källström 2002.
Geert den Ouden lyfter bucklan 2003.
Foto:LARSROSENG­REN,STEFANJERR­EVÅNG,TT Johan Elmander guldsäsong­en 2002. Andreas Isaksson 2002. Stefan Rehn och Kim Källström 2002. Geert den Ouden lyfter bucklan 2003.
 ??  ?? Mattias Jonson efter sitt avgörande mål i kvalet 2009.
Mattias Jonson efter sitt avgörande mål i kvalet 2009.
 ??  ?? Daniel Sjölund i guldmatche­n mot Elfsborg 2005.
Daniel Sjölund i guldmatche­n mot Elfsborg 2005.
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Djurgården­s sportchef Bosse Andersson med Lennart Johanssons pokal.
Tobias Hysén firar guldet 2005.
Djurgården kunde hissa bucklan för tredje gången på fyra år 2005.
Markus Danielsson med bucklan 2019.
Muhamed Buya Turay 2019.
Foto: BILDBYRÅN Djurgården­s sportchef Bosse Andersson med Lennart Johanssons pokal. Tobias Hysén firar guldet 2005. Djurgården kunde hissa bucklan för tredje gången på fyra år 2005. Markus Danielsson med bucklan 2019. Muhamed Buya Turay 2019.
 ??  ?? Kim Källström och Jonas Olsson i Djurgården 2017.
Kim Källström och Jonas Olsson i Djurgården 2017.
 ??  ??
 ??  ?? Mattias Jonson i kvalet 2009.
Mattias Jonson i kvalet 2009.
 ??  ??
 ??  ?? Djurgården mot Juventus 2004.
Djurgården som svenska mästare efter segern över Norrköping i höstas.
Djurgården mot Juventus 2004. Djurgården som svenska mästare efter segern över Norrköping i höstas.
 ??  ?? Zoran Lukic och Sören Åkeby ledde Djurgården till guld 2002 och 2003.
Kjell Jonevret, guldtränar­e 2005.
Zoran Lukic och Sören Åkeby ledde Djurgården till guld 2002 och 2003. Kjell Jonevret, guldtränar­e 2005.
 ??  ??
 ?? Foto: STEFAN JERREVÅNG, THOMAS JOHANSSON, BILDBYRÅN ?? Tränarna Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand efter guldet 2019.
Djurgården­s vd Henrik Berggren.
Foto: STEFAN JERREVÅNG, THOMAS JOHANSSON, BILDBYRÅN Tränarna Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand efter guldet 2019. Djurgården­s vd Henrik Berggren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden