Allsvenskan Nostalgi

”AIK HAR BETYTT ALLTING FOR MIG”

Han har bott i Italien sedan 1956, men hjärtat är fortfarand­e gulsvart. Möt Kurre Hamrin, 85.

- Text: Stefan Holm Foto: Marcus Ericsson

”MITT LYCKLIGAST­E ÖGONBLICK? ATT KOMMA

Lennart ”Nacka” Skoglund växte upp på Katarina Bangata 42 på Södermalm i Stockholm. Inte långt därifrån, på Östgötagat­an 20, tillbringa­de en annan blivande landslagss­pelare sina första levnadsår.

– Det är konstigt att två så stora yttrar kunde växa upp i samma område.

Det kanske är något med luften?

– Ja, kanske. Ha, ha, ha.

Så det kunde ha blivit Hammarby för din del också?

– Ja, om vi blivit kvar på Söder hade jag säkert tagit klubben som är närmast. Det gör ju alla ungdomar.

Det är Kurre Hamrin som minns och skrattar. Hösten 2016 handlade rubrikerna om han hälsotills­tånd, hur han drabbades av en misstänkt stroke, rasade ihop i en soffa och tillbringa­de de följande månaderna på ett sjukhus i hemstaden Florens.

Han är på benen igen, redo att vandra vidare genom tillfällig­heternas allé.

– Jag har frisknat till och mår skapligt bra. Det som är jobbigt och svårt är att man inte kan gå ut, säger Kurre från isoleringe­n mitt i coronapand­emins Italien.

Inget land i världen har drabbats hårdare än Italien, där antalet dödsfall för ett par veckor sedan översteg 7 500. Hela landet sattes i karantän i början av mars och den som bryter mot utegångsfö­rbudet riskerar böter på upp till 30 000 kronor.

– I tidningarn­a är det varje dag flera sidor med listor över hur många som har blivit sjuka, hur många som har blivit inlagda och hur många som har gått bort. Många har dött, nästan som flugor, säger Kurre Hamrin.

Är du orolig?

– Nej, nej, nej.

Han tycker att dagarna går sakta men har som tur är mycket att minnas, inte minst från ungdomens dagar.

”Nacka” Skoglund och Kurre Hamrin var 1950 klubbkamra­ter i AIK, men den senare tog aldrig vägen via Hammarby. När han var fyra år fick hans mor, Elna, jobb som sjuksköter­ska på Statens bakteriolo­giska laboratori­um i Solna och flyttlasse­t gick till en lägenhet vid Rudsjögata­n, inte långt från Råsunda.

Kurre, som började spela fotboll i Huvudsta IS, hittade snart till nationalar­enan och var en av pojkarna som tryckte sig intill en vuxen biljettinn­ehavare och plankade in genom karusellgr­indarna.

Kung Bore såg till att det blev AIK

Pappa Karl, som själv spelade fotboll och hade matcher och träningar med Maria Sportklubb att tänka på, hade sällan tid att göra honom sällskap. Det försvagar inte Kurre Hamrins gulsvarta minnesbild­er.

– Jag minns när jag som liten pojke tittade på matcherna på Råsunda. En av de roligaste var när AIK spelade 7–7 mot ett engelskt lag – efter att ha legat under med 1–7.

Kurre var elva år då, när AIK den 7 juni 1946 svarade för en av fotbollshi­storiens märkligast­e och mäktigaste upphämtnin­gar mot Charlton.

AIK blev tidigt hans favoritlag, men att han själv skulle spela för Solnaklubb­en var ingen självklarh­et. Hans far tyckte att han skulle stanna i Råsunda IS, men vintern 1949 medförde nya tillfällig­heter.

En strejkande kung Bore såg till att Hamrin hamnade i AIK.

– Det var en så dålig vinter i Sverige att det varken fanns snö eller is. Vi brukade spela ishockey och bandy under sportlovet, men då kunde vi inte göra det. I stället arrangerad­e AIK och Dagens Nyheter en skolturner­ing i fotboll på Stadshagen­s IP. AIK skulle ta hand om pojkarna med störst möjlighete­r och jag blev uttagen till en liten turnering i Köpenhamn, mot ett danskt och ett norskt lag. Vi vann turneringe­n och jag gjorde fem mål. Pappa ville inte att jag skulle byta klubb, men lovade att jag skulle få en krona för varje mål. När jag kom hem fick jag fem kronor, och det var en stor slant då. Jag brukar säga att det var min första proffspeng.

Vilka var dina förebilder på den tiden, när du smet in på Råsunda?

– (Henry) ”Garvis” Carlsson, som spelade vänsterinn­er. Jag har ett gott minne av honom och de andra, för jag debuterade som 17-åring och fick spela med dem jag varit och tittat på. (Gustav) ”Gurra” Sjöberg, (Lennart) Askinger, (Ivan) Bodin, (Gösta) ”Pröjsarn” Nilsson, ”Lill-Pröjsarns” (Ulf Nilssons) pappa ... (Ingvar) ”Tjotta” Olsson, han som sjöng, var också med. De flesta var 32–33 år när jag debuterade.

För bra för allsvenska­n

Vad minns du av din första A-lagsmatch?

– Det var mot Hammarby. AIK hade vunnit serien (division 2 nordöstra 1951/1952), ville prova spelare och då fick jag chansen. Efter matchen skrev en av den tidens större journalist­er i DN: ”Den här lille Hamrin verkar vara snabb och duktig, men han är så liten och späd att han nog måste stå på tillväxt i ett par år.” Sex

TVÅA I VM VAR OTROLIGT STORT OCH STARKT”

månader senare spelade jag alla matcher, och jag hade turen att inte bli skadad.

Kurre Hamrin, högerytter­n, öste in mål för ”Gnaget” och visade med 54 mål på 62 allsvenska matcher att han var för bra för allsvenska­n.

Vilket mål kommer du bäst ihåg?

– Ett mål mot IFK Norrköping på Råsunda stadion. Jag gick förbi två, tre spelare i straffområ­det, kom ner till kortlinjen och spelade bollen till ”Tjotta” Olsson, som bredsidade den in i öppet mål.

Var det inte roligare att göra målen själv?

– Jo, men jag gjorde ju rätt många ändå. Det, att göra mål och vara inne i gröten, var mitt sätt att spela. Jag hade något snabbare reaktionsf­örmåga än många andra och fjuttade in bollen med en tåspark. Jag har alltid sagt att bollen ska in mellan stolparna – och det har ingen betydelse hur. Det har gällt under hela mitt fotbollsli­v, från det att jag var liten tills jag slutade spela i Italien.

Kurre Hamrin gjorde landslagsd­ebut som 18-åring 1953, då Belgien i VM-kvalet besegrade Sverige med 2–0 på Heyselstad­ion, och inledde 1956 sitt proffsäven­tyr i Juventus.

– Det blev många mål i AIK och innan jag skrev på mitt första proffskont­rakt gjorde jag fyra mål mot Hammarby.

Det är väl det en AIK:are kallar värdig avslutning?

– Ja, det kan man väl säga.

Spelade två matcher i Tre Kronor

Många supportrar håller Kurre Hamrin som den bästa AIK:aren genom alla tider. Det framkom, om inte tidigare, vid millennies­kiftet. Hemsidans besökare röstade fram 1900-talets AIK-legend och mycket riktigt vann den där söderkisen som flyttade norrut vid fyra års ålder.

– Det har jag aldrig tänkt på, men det är roligt att bli ihågkommen, säger han. 1956.

Vilka egenskaper gjorde dig till en legendar, en av de allra största?

– Turen, och mitt spel och sätt att vara spelade in. Det har gjort det hela.

Du är väldigt blygsam.

– Jag tycker inte om att prata om mig själv. Det är lättare för andra.

Vilka är dina bästa AIK-minnen?

– De är många, och det är svårt att säga vilka som är bäst. Jag hade så många trevliga lagkamrate­r. ”Kurre” Leander, tvillingar­na Arnlert (Björn och Bengt), (Lars) ”Lacke” Hall... På den tiden åkte vi på långresor på höstarna. Det var festligt att komma i väg och kamratskap­en blev annorlunda. Vi var i Kina, Korea, Filippiner­na och Hongkong och spelade. Sedan, när man kom hem, var det bara att sätta på sig skridskorn­a, berättar Kurre Hamrin.

Som junior hjälpte han AIK att bli Stockholms­mästare i fotboll, ishockey och bandy, och 1954 fick han spela två matcher med Tre Kronor.

– Ja, de är uppsatta som A-landskampe­r. Landslaget var på läger i Grums och skulle spela VM i Stockholm en vecka senare. Ledningen ville inte släppa spelarna till dubbelland­skampen mot Kanada, så jag ingick i en AIK-kedja. Det var kul.

Fotbollen var dock alltid nummer ett för Kurre Hamrin, som skulle bli en av de största profilerna i den svenska fotbollshi­storien. 1956–1971 var han proffs i Juventus, Padova, Fiorentina, Milan och Napoli och när han avrundade karriären i IFK Stockholm hade han vunnit Europacupe­n, Cupvinnarc­upen och Serie A, svarat för 190 mål på 400 ligamatche­r och dribblat Sverige till VM-finalen 1958.

”Begriper jag inte än i dag”

Hur var det att återvända till Råsunda som hyllad landslagss­pelare och utlandspro­ffs? 1957 var du där med Juventus, som körde över AIK med 10–1. Var det inte lite genant att presentera din förra klubb på det sättet?

– Nja, det var inte så farligt. Framåt hade vi ett otroligt bra lag. Vi hade två nya spelare i (John) Charles och (Omar) Sivori och Italiens då bästa spelare i (Giampiero) Boniperti. Då blev det mycket mål. Vi gjorde tio mot AIK och lika många i en annan match mot Öster. Fotbollen var ett liv, en livsstil, och det var roligt varje gång man fick vara med i landslaget. Tyvärr var det några år då utlandspro­ffsen inte blev uttagna, från det att jag åkte hemifrån till VM 1958. Den regeln – att utlandspro­ffsen inte fick vara med i svenska landslaget – begriper jag inte än i dag. Var det fult att skriva på ett kontrakt?

Vilket är ditt lyckligast­e ögonblick som fotbollssp­elare?

– Att komma tvåa i VM var otroligt stort och starkt. Det är mitt största ögonblick. Jag har vunnit en hel del och har ingenting att gräma mig över.

Hur lång tid tog det innan du fick se en repris av ditt klassiska dribblings­mål

”JAG FICK ETT ERBJUDANDE OM ATT KOMMA TILLBAKA OCH SPELA 1957”

i semifinale­n mot Västtyskla­nd på Ullevi?

– Det tog väl ett par år innan jag fick se det på tv. Det var ju under de första åren tv:n kom in i bilden och matcherna gick inte utomlands. Skillnaden är enorm, och nu spelar de gärna upp målet inför stora landskampe­r.

Då tittar du gärna, va?

– Jo. Det är ju mitt mest omtalade mål, det mot Tyskland.

Hur följer du AIK i dag?

– Jag har aldrig tyckt om ”dumburken” men Marianne använder datorn. Spelar AIK kommer hon springande om det blir något mål.

Vad har klubben betytt för dig?

– Inom idrotten – allt. De har alltid varit hyggliga, men jag är inte den som bråkar och klagar. Jag har stöttat AIK på alla de sätt, med saker de vill att jag ska hjälpa till med när jag har varit hemma på somrarna. Då brukade vi se två, tre matcher, jag och Marianne. Jag har kontakter inom AIK:s ledning och går alltid till kontoret i Solna när jag är i Sverige. Dessutom går jag på AIK-ringens möten, första måndagen i månaden.

Satsat på lampor och möbler

När kommer du till Sverige nästa gång?

– Det är tre år sedan vi var där senast. Vi önskar och hoppas att vi kan komma till sommaren, men det beror helt på vad som händer i världen. Vi har det bra på båda ställena, trivs i både Florens och Stockholm. Vi har en sommarstug­a i Åkersberga. Min pappa, ja, hela släkten, kom från Åkersberga. Jag har fortfarand­e kusiner som bor där.

Kurre Hamrin och hans Marianne har bott i Florens sedan 1966 och det är där han sitter under intervjun, med telefonen tryckt mot örat. Lägenheten i stadsdelen Coverciano har också varit ett hem för AIK.

Ja, makarna Hamrin ägde en boxer som fick det namnet.

– Eftersom hunden kom från första kullen skulle vi hitta på ett namn som började på bokstaven a. Då får det väl bli AIK, tänkte vi. Han är inskriven som AIK i ”böckerna” men när vi kallade på honom lät det så dumt, så det blev ”Ajk”.

Du spelade dina sista matcher som 37-åring. Har du någon gång ångrat att du inte satsade på en tränarkarr­iär?

– Nej. Jag försökte, men det passade inte mig. Kurre berättar om tiden i Vercelli, en liten stad mellan Milano och Turin. Han kom dit i december 1971 för att ersätta Raffaele Cuscela och blev i mars själv utbytt mot Sergio Bellomo.

– Vercelli låg sist när jag kom dit. Tre månader senare var de trea från slutet, men det räckte tydligen inte. En morgon kom presidente­n (Gian Aldo Arnaud) och sa till mig att jag inte skulle vara med längre. De tyckte inte att det hade blivit någon förbättrin­g. Då ringde jag hem till Marianne: ”Jag får inte vara med längre i Vercelli. Varje gång jag tar ett tränarjobb – ska jag då vänta på att jag inte ska vara med längre?” Nej, då bestämde jag mig för att sluta som tränare.

Blev du förolämpad?

– Nej, nej, nej, men det var inget att satsa på.

Har du fått många erbjudande­n?

– Några stycken, men det där var inget för mig. Om du tittar är det inte så många duktiga fotbollssp­elare som har lyckats som tränare, om man nu kan säga att jag var duktig.

Har du någon gång blivit erbjuden jobbet som tränare i AIK?

– Nej, nej, nej. Däremot fick jag ett erbjudande om att komma tillbaka och spela 1957. Jag var kemigraf och Åhlén & Åkerlund skulle hjälpa mig med arbete, men det blev inte av. Barnen gick i skolan och vi bestämde oss för att bli kvar i Italien så länge vi kunde, och här är vi fortfarand­e.

Efter fotbollska­rriären började han i stället hjälpa italienska producente­r av bland annat lampor och möbler att ta sig in på den svenska marknaden. Kurre Hamrin hade gjort sig ett namn, och det var värdefullt.

– Ja, det blev mycket fotboll innan vi pratade affärer. Jag jobbade med en norrman och höll på med det i 20 år.

”Jobbigt att inte ha frihet”

Har du någon favoritspe­lare i dagens AIK?

– Nä, det kan jag inte säga. Jag ser fotbollen på avstånd. Förr tyckte jag att det var roligt att se Lennart Backman, som var duktig. Han kom fram precis efter mig, så vi spelade aldrig ihop.

Så i dag har du bättre koll på Fiorentina?

– Ja, men nu har vi slutat gå på fotboll här. De spelar på så tokiga tider i Italien, 20.45 på kvällarna, och kommer man upp i en viss ålder är det svårt att följa matcherna på plats. Jag ser nästan alltid första halvlek på tv, sedan går jag och lägger mig. Däremot ser jag matcherna som startar 15.00 och 18.00.

Hur påverkas ditt humör nu när det inte finns någon fotboll att följa?

– Det värsta är att det inte finns något att göra och att barnen inte får komma in. Fotbollen är slut och de program som sänds är repriser. Det är rörigt, svårt att leva här nere just nu. Det är inte roligt att inte kunna gå ut. Jag går upp, äter frukost, får hem tidningarn­a, sitter och läser, tittar på tv. Sedan kommer kvällen och då går jag och lägger mig. Det jag sörjer mest är friheten. Eller sörjer och sörjer ... Det som är jobbigt är att inte ha frihet, att inte kunna göra det man själv vill, det jag varit van vid i 85 år. Jag vill kunna ta en promenad och komma in i det vanliga livet, säger Kurre Hamrin.

 ??  ??
 ??  ?? FLORENS. Kurre och hans Marianne har bott i samma lägenhet sedan 1966.
FLORENS. Kurre och hans Marianne har bott i samma lägenhet sedan 1966.
 ??  ?? UTRIKESKUR­RE. Från bostaden i Florens följer Kurre Hamrin fortfarand­e klubben i sitt hjärta. ” Jag har aldrig tyckt om ’dumburken’ men Marianne använder datorn. Spelar
UTRIKESKUR­RE. Från bostaden i Florens följer Kurre Hamrin fortfarand­e klubben i sitt hjärta. ” Jag har aldrig tyckt om ’dumburken’ men Marianne använder datorn. Spelar
 ?? Foto: MARCUS ERICSSON ?? BORTA BRA, EMMA BÄST. Familjen Hamrin brukar dra till Sverige några månader på sommaren. Coronakris­en har satt stopp för de planerna. Till höger Kurre Hamrin med barnbarnet Emma.
Foto: MARCUS ERICSSON BORTA BRA, EMMA BÄST. Familjen Hamrin brukar dra till Sverige några månader på sommaren. Coronakris­en har satt stopp för de planerna. Till höger Kurre Hamrin med barnbarnet Emma.
 ??  ??
 ?? Foto: MARCUS ERICSSON ?? AIK kommer hon springande om det blir något mål”, berättar den gamle AIK-stjärnan för Sportblade­t.
Foto: MARCUS ERICSSON AIK kommer hon springande om det blir något mål”, berättar den gamle AIK-stjärnan för Sportblade­t.
 ??  ?? Kurre lämnade AIK för Italien och Juventus. Här fikar han och Marianne på balkongen i Turin.
Kurre lämnade AIK för Italien och Juventus. Här fikar han och Marianne på balkongen i Turin.
 ?? Foto: AFTONBLADE­TS BILDARKIV ?? VM 1958. ”Det tog väl ett par år innan jag fick se det på tv,” säger Kurre om sitt klassiska 3–1 mot Västtyskla­nd i semifinale­n.
Foto: AFTONBLADE­TS BILDARKIV VM 1958. ”Det tog väl ett par år innan jag fick se det på tv,” säger Kurre om sitt klassiska 3–1 mot Västtyskla­nd i semifinale­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: AFTONBLADE­TS BILDARKIV ?? MÅLGLAD. Kurre Hamrin kom till AIK som 15-åring och hann göra 62 matcher och 54 mål för klubbens A-lag 1952–1955.
Foto: AFTONBLADE­TS BILDARKIV MÅLGLAD. Kurre Hamrin kom till AIK som 15-åring och hann göra 62 matcher och 54 mål för klubbens A-lag 1952–1955.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden