Allsvenskan Nostalgi

ÄNTLIGEN KUNDE HAMMARBY KALLA SIG MÄSTARE

GULDHJÄLTE­N ANDREAS HERMANSSON: ”DET VAR EXTREMT SPECIELLT ATT FÅ GÖRA SLUT PÅ MYTEN OM ATT BAJEN INTE KUNDE VINNA”

- Henrik Lundgren

Den blivande guldtränar­en fick sparken mitt i säsongen. Den blivande målkungen förstörde hälen och fick spela på sprutor under hela hösten.

Ändå lyckades Hammarby ta sitt första SMguld i fotboll genom tiderna 2001.

– Det var extremt speciellt att få göra slut på myten ”Hammarby kan inte vinna”, säger Andreas Hermansson, 47.

”VI BLEV SÅ FÖRBANNADE. VI GICK BARA IHOP OCH KÄNDE ATT NU JÄVLAR FÅR VI SE TILL ATT HJÄLPA SÖREN”

Säsongen kunde inte ha börjat mycket sämre för Hammarbys del. Ekonomin var i spillror och det fanns inga möjlighete­r att åka på träningslä­ger utomlands under vintern. I stället blev det en vecka på ett gäng isiga och ojämna planer strax söder om Malmö. Resultaten i försäsongs­matcherna blev därefter och när Hammarby strax innan premiären var på väg att åka ur svenska cupen, på en grusplan mot Vallentuna, började det pratas om nedflyttni­ng bland experterna.

– Jag minns att jag tänkte ”men vad i helvete…” när jag sprang omkring där på en risig plan utanför Malmö. Det var en speciell försäsong, men det gjorde oss sammansvet­sade som lag. Vi tullade inte på någonting utan köpte träningslä­gret och träningsup­plägget med hull och hår. Vi tränade hårt oavsett, säger Andreas Hermansson.

Experterna pratade om nedflyttni­ng. Vad kände du?

– Jag minns när jag kom från IFK Göteborg året innan och direkt kände att Hammarby hade fantastisk­a fotbollssp­elare. Jag blev förvånad över att det var en så bra nivå på allting. Fan, det var rena drömmen att vara forward i det här laget. Det var bara det att de trodde inte riktigt på sig själva. Men jag trodde alltid att det här kunde bli hur bra som helst.

Det vände när serien väl började och ni låg, tvärtemot alla tips, tvåa under sommaren. Då fick Sören Cratz helt plötsligt besked från ledningen om att han inte skulle få fortsätta efter säsongen.

– Ja… Men det var också en sån där grej. Vi blev så förbannade. Vi gick bara ihop och kände att nu jävlar får vi se till att hjälpa Sören att få det bästa slutet som han bara kan få.

Du gjorde 14 mål på 25 matcher och slutade tvåa i skytteliga­n. Men du var ändå inte nöjd?

– Det är lite tråkigt, jag var i mitt livs form tills jag slet sönder foten. Hade jag fått fortsätta spela på den nivån jag faktiskt höll… Nu spelade jag på sprutor egentligen hela säsongen och tränade aldrig fullt ut. Jag hoppade på kryckor mellan matcherna, sen tog jag en spruta och så spelade jag match.

Tittar man på matcherna nu så syns det ju inte, du springer ifrån alla försvararn­a i match efter match?

– Ja, men jag kan lova dig att timmarna efter matcherna när bedövninge­n släppte… Alltså, jag bedövade bort foten totalt. Jag kände den inte. Jag spelade med en sko som var två storlekar för stor för att få ner foten i dojan.

Det låter inte vidare profession­ellt att spela på sprutor under så lång tid?

– Nej, men det ska inte falla någon skugga över någon annan människa. Nog försökte läkarna stoppa mig, men att få vinna det där guldet… Det är ju helt idiotiskt, men jag hade gjort likadant i dag igen. De hade fått sätta på mig en tvångströj­a för att stoppa mig.

Har du fått men efteråt?

– Nej, nja, jo. Lite. Men inte så att det är katastrof. Det tog jäkla lång tid innan jag kunde springa igen. Jag spräckte hälkudden, det var en hälseneinf­lammation, hälsporrar, jag fick liksom allt. Men jag har guldmedalj­en.

Bästa detaljen från guldfesten?

– Glädjen på Söder. När man gick där mellan krogarna. Det var en sån otrolig stämning. Det var människor överallt, folk klättrade på lyktstolpa­rna. Att få ha varit med om den glädjen, det var mäktigt.

Du gjorde inte som Sören Cratz då, som efter lagmiddage­n åkte hem och såg på andra halvlek av Milanoderb­yt…?

– Hahaha, det där var en sån där typiskt grej när du inte vet riktigt vad du gör. Han har ju sagt det själv att det är det han ångrar mest i hela karriären. Men det är så jäkla märkligt, jag kände det också. Varför var jag inte gladare? Men man var så jäkla tömd mentalt, jag var inte riktigt med i matchen. Hade jag vunnit guld igen så hade jag ju studsat omkring på borden så det sjöng om det.

 ??  ?? I den näst sista omgången, med en 3–2-seger mot Örgryte hemma på Söderstadi­on, säkrade Hammarby sitt första SM-guld i fotboll.
Guldtränar­en Sören Cratz fick besked redan under sommaren att han skulle få lämna efter säsongen.
I den näst sista omgången, med en 3–2-seger mot Örgryte hemma på Söderstadi­on, säkrade Hammarby sitt första SM-guld i fotboll. Guldtränar­en Sören Cratz fick besked redan under sommaren att han skulle få lämna efter säsongen.
 ?? Foto: PETER KJELLERÅS, MAGNUS WENNMAN, JOHANNA PETTERSSON ?? Lasse Eriksson fick lyfta Lennart Johanssons pokal.
Foto: PETER KJELLERÅS, MAGNUS WENNMAN, JOHANNA PETTERSSON Lasse Eriksson fick lyfta Lennart Johanssons pokal.
 ??  ?? Bajenfanse­ns väntan var över –2001 kunde de fira ett SM-guld.
Andreas Hermansson dundrade in 14 mål och slutade tvåa i den allsvenska skytteliga­n.
Kennedy Bakirciogl­u och Andreas Hermansson.
Bajenfanse­ns väntan var över –2001 kunde de fira ett SM-guld. Andreas Hermansson dundrade in 14 mål och slutade tvåa i den allsvenska skytteliga­n. Kennedy Bakirciogl­u och Andreas Hermansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden