Allsvenskan Nostalgi

BAJENS MYTPROFILE­R

-

LENNART ”NACKA” SKOGLUND. Lirarnas lirare. Myten om hans ”joxande med trasan” på och av planen passar perfekt in på i myten Bajen. ”Nacka” gick bort sommaren 1975, bara 45 år gammal. Hans minne firas varje julafton utanför hans sista bostad på Katarina Bangata i Stockholm.

KENNETH ”KENTA” OHLSSON. I 14 säsonger centralges­talt i Hammarby med start 1966. ”Kenta” har avslöjat att det var en slump att han hamnade i just Hammarby, men väl där blev han en av klubbens största ikoner.

KENNEDY BAKIRCIOGL­U. Han kom från Södertälje men blev Mister Hammarby i modern tid. Avtryck som att han gjorde det sista målet på Söderstadi­on 2013, sköt upp klubben i allsvenska­n 2014, och avrundade karriären med att fira sitt sista mål i grönvitt med ett fångat ölglas på Tele2 Arena 2018 passar utmärkt in i mytbildnin­gen.

KENTA GUSTAFSSON. Han blev först känd i filmaren Stefan Jarls ”Modstrilog­i” om en skara trasiga själar runt Sergels Torg. Men parallellt hade han en musikkarri­är som 1980 tog honom till Melodifest­ivalen. Inte minst var han Hammarbysu­pporter och hann innan sin död 2003 fira SMguldet 2001 med att sjunga egna ”Just i dag är jag stark” från en scen på Medborgarp­latsen.

 ??  ?? Kenta Gustafsson.
Kenta Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden