Allsvenskan Nostalgi

"HAN ÄR DEN SOM GRUNDAT DET VI STÅR PÅ I DAG"

- Stefan Alfelt

I 40 år var Eric Persson en stor del av Staffan Tappers liv.

– Jag är helt övertygad om att han sitter i sin himmel och ler åt det han ser MFF prestera nu, säger Staffan.

Staffan Tapper spelade 220 matcher för MFF 1967–1979. Hans pappa Börje spelade 191 A-lagsmatche­r för ”di blåe” 1939–1950. Under alla åren styrde Eric Persson klubben.

– Han är den som grundat det vi står på i dag. Ordförande i 37 år, visionären som kunde blicka framåt och se vad som skulle komma att hända beroende av vad som händer just nu, säger Staffan som fortfarand­e jobbar för MFF.

Staffan gick in först av MFF:arna på Münchens Olympiasta­dion inför Europacupf­inalen 1979 mot Nottingham men tvingades till ett snabbt byte på grund av skada. Då hade

Hans Cavalli-Björkman tagit över som ordförande och Bob Houghton var tränare.

Två av Eric Perssons mest lyckade personval.

– Att den starke socialdemo­kraten väljer en företrädar­e för kapitalism­ens högborg till sin efterträda­re visade sig vara ett oerhört lyckat drag. Två personer med en oerhörd respekt för varandra med ett gemensamt intresse att föra MFF vidare till något stort. Eric och Cavalli är för mig grunden till vad MFF är i dag. Extremt olika som personer, men de fungerade så bra ihop.

– Eric hade ingen kunskap om hur fotboll skulle spelas även om han trodde det själv, men han hade en jäkla förmåga att välja tränare till klubben. Bob Houghton måste ändå varit lite av slumpen. Plockar man in en okänd 28-åring från Sydafrika är det lite gambling men Eric kunde gå på karaktär på folk.

Bob Houghton förändrade inte bara MFF utan hela den svenska fotbollen.

– Han kom till ett bra lag med bra spelare och allt faller rätt. En ny tränare med lite nya idéer och en vision. Exakt vad den visionen var såg nog inte Eric, men precis som han väljer Cavalli, väljer han människor som det brinner under skorna på. Såna som vill åstadkomma något.

När vi pratar formulerar sig Staffan Tapper ofta som om vi pratar i nutid. Som om Eric Persson fortfarand­e lever.

– Han har kännedomen att läsa av människor. Han är en politiker. Han kan förhandla, träffa människor, han är en stor människa. Jag ser honom som levande. Han är ett levande bevis på MFF:s framgångar.

Under Staffans tid som spelare styrde Eric Persson klubben mot en profession­ell nivå som Cavalli-Björkman tog över för att driva mer som det företag dagens förening är.

– Under min fars årgång var det ett mycket tydligare klasssamhä­lle i föreningen med en arbetarkla­ss som inte beblandade sig med akademiker och överklass. Cavalli tog arvet efter Eric och ledde klubben in i den nya tiden.

– Eftersom Eric hade säkrat succession­en blev hans död inte så dramatisk för föreningen som förening. Men för oss alla var det en väldigt god vän vi förlorade.

 ?? Foto: ROONY JOHANSSON ?? Staffan Tapper och Bob Houghton.
Foto: ROONY JOHANSSON Staffan Tapper och Bob Houghton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden