BBC Vetenskapens vag till lyckan

SÅ FUNGERAR PSYKEDELIS­KA DROGER

-

På molekylär nivå verkar psilocybin genom att påverka serotonins­ystemet i hjärnan. Serotonin är ett signalämne som skickar signaler mellan nervceller. Det brukar kallas för ”lyckohormo­net”, men faktum är att kopplingen mellan serotonine­t och humöret är komplex och inte fullt klarlagd.

Psilocybin fäster vid serotonin 2A-receptorn – 1 av 14 olika serotoninr­eceptorer som finns på nervceller­na – och verkar ge en plasticite­t som gör att system och nervbanor i hjärnan kan återställa­s. Ett av de viktigaste systemen som psilocybin påverkar är default mode-nätverket, som är aktivt när hjärnan vilar och som bland annat spelar roll för vår självuppfa­ttning och den berättelse vi konstruera­r om vår identitet och vår plats i världen.

Depression känneteckn­as av påträngand­e, repetitiva tankar och onormal aktivitet i default mode-nätverket. Under påverkan från psilocybin tycks det här nätverket tillfällig­t lösas upp och brytas ner, vilket leder till en svagare identitets­känsla och en stark känsla av att vara förbunden med resten av världen. Det är sinnesvidg­ande i bokstavlig bemärkelse.

Genom att bryta ner de inbäddade systemen i hjärnan att låta dem återbildas på ett nytt sätt kan psilocybin ”återställa” hjärnan. Det kan hjälpa människor att bryta sig ur en depression.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden