BBC Vetenskapens vag till lyckan

I ETT NÖTSKAL

Vad mindfulnes­smeditatio­n är – och vad det inte är.

-

Det finns många vanförestä­llningar om meditation. Vissa tror att meditation måste vara kopplat till religiös tro, andra tror att man måste sitta i lotus ställning i timmar utan att tänka. Men mindfulnes­smeditatio­n innebär i själva verket bara att bli medveten om sina tankar, känslor och omgivninga­r utan att döma. Det kan utövas var och när som helst, men nybörjare rekommende­ras att börja på en plats där de kan sitta i lugn och ro några minuter utan att bli störda.

Övningen går ut på att bli medveten – mindful – om någonting i det närvarande, som ens egna andetag, och fokusera på det.

Det kan låta enkelt, men även erfarna utövare märker ofta att tank arna vandrar iväg. Tankarna som tränger sig på kan röra allt från minnen av gamla gräl till känslan av kosmisk lycksaligh­et. Men det viktiga är att lägga märke till att tanken har dykt upp och sedan återgå till att fokusera på andningen.

Det klassiska nybörjarfe­let är att se de påträngand­e tankarna som ett misslyckan­de eller att förlora sig i dem. ”Hjärnan producerar alltid tankar,” säger Harvardpsy­kolog och mindfulnes­sexpert Chris Germer, författare till The mindful path to self- compassion. ”Mindfulnes­s låter oss utveckla en mer harmonisk relation till våra tankar.”

Från de inledande meditation­s - stunderna på fem minuter kan tiden utökas till 30 minuter eller mer. Utövarna blir ofta alltmer medvetna om hur tankarna vandrar, och hur ”dåliga” tankar förlorar sin kraft om man accepterar dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden