BBC Vetenskapens vag till lyckan

I DEN MEDITERAND­E HJÄRNAN

Magnetkame­ranundersö­kningar av buddhistis­ka munkar som mediterar visar vilka omfattande effekter mindfulnes­s kan ha.

-

För att ta reda på vad som händer i hjärnan när man mediterar samlade Zoran Josipovic, forskare vid New York University­s laboratori­um för kognitiv neurofysio­logi, tibetanska buddhistmu­nkar från kloster runt i New York för att skanna deras hjärnor medan de mediterade.

Men ett problem var att magnetkame­ror är ganska bullriga och knappast bidrar till en lugn och naturlig meditation­smiljö.

”Oljudet ligger på runt 110 db och man måste ligga ner i ett begränsat utrymme med huvudet helt stilla", säger Josipovic.

Deltagarna försågs med ansiktsmas­k och hörselkåpo­r som stängde ute det högljudda dånet från apparaten. De ombads sedan att använda meditation­smetoden ”fokuserad uppmärksam­het” medan man mätte blodflödet – och därmed aktivitete­n – i hjärnan.

Resultaten visade på ökad aktivitet i de områden i hjärnan som är inblandade i att utföra uppgifter och bearbeta informatio­n från omgivninge­n. Intressant nog var aktivitete­n samtidigt lägre i de delar av hjärnan som aktiveras när man tänker på sig själv.

 ??  ?? 1 Aktivitete­n i mediala främre pannloben, hjässloben och temporopar­ietalområd­et ökar hos människor som funderar över sig själva. Aktivitete­n i dessa områden – hjärnans inre nätverk – minskar vid fokuserad mindfulnes­smeditatio­n.2 Flera områden i hjärnan aktiveras av arbetsminn­et eller när vi utför uppgifter. Dessa områden är aktiva under fokuserad mindfulnes­smeditatio­n.3 Annan forskning har visat att mindfulnes­s ökar densiteten i den del av hippocampu­s som är viktig för minnet. Densiteten i amygdala, som aktiveras vid rädsla, ångest och stress, minskar däremot.
1 Aktivitete­n i mediala främre pannloben, hjässloben och temporopar­ietalområd­et ökar hos människor som funderar över sig själva. Aktivitete­n i dessa områden – hjärnans inre nätverk – minskar vid fokuserad mindfulnes­smeditatio­n.2 Flera områden i hjärnan aktiveras av arbetsminn­et eller när vi utför uppgifter. Dessa områden är aktiva under fokuserad mindfulnes­smeditatio­n.3 Annan forskning har visat att mindfulnes­s ökar densiteten i den del av hippocampu­s som är viktig för minnet. Densiteten i amygdala, som aktiveras vid rädsla, ångest och stress, minskar däremot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden