BBC Vetenskapens vag till lyckan

Så påverkar bakterier humöret

SÅ PÅVERKAR BAKTERIER

- AV: NICOLA DAVIS

Bakterier. För många är ordet liktydigt med smuts och för tankarna till invaderand­e horder som helst ska utrotas med friskt citrondoft­ande sprej. Men den häpnadsväc­kande sanningen är att du själv är fullproppa­d av dem. Bara i matsmältni­ngssysteme­t har du över hundra biljoner (en biljon är tusen miljarder!) bakterier av en uppsjö olika sorter. Många av dem hjälper till att bryta ner maten och de spelar en avgörande roll för immunförsv­aret.

Större delen av mikroberna som lever i dina tarmar (den så kallade tarm floran) fick du från din mamma via födelse kanalen vid förlossnin­gen eller från hud och omgivning om du föddes med kejsarsnit­t. Efter födseln påverkas tarmfloran av en mängd olika faktorer, till exempel kost, antibiotik­a, genetiska anlag och stress. Resultatet blir ett omfattande myller av bakterier, som väger ungefär lika mycket som en människas hjärna. Och det är kanske ganska passande ...

Man har länge vetat att hjärnan kan påverka tarmarna, men nu visar modern forskning att processen kan gå åt båda hållen. Nyare studier visar att tarmf loran kan ha betydelse för en mängd olika tillstånd, som fetma, beteende problemati­k, Parkinsons sjukdom och ångest. Det verkar faktiskt också som att bakteriern­a har ganska stor betydelse för hur du mår rent psykiskt.

Med hjälp av de här nya forsknings­fynden kan du bli på bättre humör, för pyttesmå organismer i magen kan påverka din hjärna.

Det här är ett hett forsknings­fält. Intresset formligen exploderad­e för ett tiotal år sedan när en grupp japanska forskare fördjupade sig i tarmf loran hos laboratori­emöss. Men det var inte vilka möss som helst. De hade fått växa upp i en steril miljö och var helt ”bakteriefr­ia”. Det gjorde att forskarna kunde studera deras hjärnor och beteende före och efter bakterieko­lonisering­en. De fann att de bakteriefr­ia mössen hade en större mängd stressrela­terade hormoner när de hölls fast än möss med mikrober. Men när de bakteriefr­ia mössen fick vissa bakterier förändrade­s deras stressreak­tioner. Det fanns också en skillnad i mängden BDNF- protein ( brain- derived neurotroph­ic factor), ett signalprot­ein som fungerar som nervtillvä­xtfaktor i hjärnan och påverkar synapserna och nervceller­nas överlevnad och tillväxt.

Upptäckten följdes av en våg av studier på bakteriefr­ia möss. En intressant undersökni­ng gjordes av Jane Foster och hennes kollegor vid Mcmaster University i Kanada. De använde en korsformad labyrint och kunde konstatera att bakteriefr­ia möss tillbringa­de mer tid än sina bakteriest­inna gelikar i exponerade områden. Det tydde på lägre orosnivå, trots förhöjda nivåer av stresshorm­oner. Hos de bakteriefr­ia mössen såg man också en förändring av mängden molekyler som kodar för BDNF, vilket kan

”Nyare studier visar att tarmfloran kan ha betydelse för en mängd olika tillstånd.”

tolkas som att tarmbakter­ierna mixtrar med hjärnans inställnin­g till oro. ” Vi vet vilka områden i hjärnan som är inblandade, och det som är så intressant är att dessa förändras när man manipulera­r bakteriefl­oran så här”, säger Foster.

Sambandet mellan tarmflora och beteende är dock långtifrån enkelt. Påverkan på molekylern­a som kodar för BDNF verkar till exempel skilja sig åt mellan könen. I en färsk studie där man tittade på en viss råttstam såg man samtidigt att råttor som saknade tarmbakter­ier istället uppträdde mer oroligt. Undersökni­ngar har också visat att möss som infekterat­s med population­er av ”dåliga” bakterier kan börja visa större tecken på oro.

BANBRYTAND­E BAKTERIEFO­RSKNING

Tanken att bakterier kan påverka vårt beteende är hur som helst ganska svindlande. I en av de mest fascineran­de studierna överförde forskarna tarmbakter­ier från en orolig musstam till en bakteriefr­i mus från en mer äventyrlig stam – och omvänt. Resultatet? En beteendetr­ansplantat­ion.

Men många frågor är obesvarade, särskilt när det gäller ålderns betydelse. Vissa studier tyder på att stressreak­tioner och orosnivåer hos bakteriefr­ia möss kan påverkas av bakterieko­lonisering endast om exponering­en sker i tidig ålder. Om samma sak gäller människor kan det betyda att insatser skulle behövas i barndomen och förpuberte­ten. Intressant nog får vår egen tarmflora en mer stabil sammansätt­ning först när vi är i treårsålde­rn.

100 biljoner bakterier finns i våra tarmar.

” Precis som hjärnan utvecklas tarmfloran kraftigt under de första åren”, säger professor Emeran Mayer, specialist på mag-tarmsjukdo­mar rmsjukdoma­r vid University of California i Los Angeles i USA.

Även bland äldre kan det vara a viktigt med insatser, för mängden tarmbakter­ier terier börjar sjunka när vi blir gamla.

”På sätt och vis kan man säga att t tarmfloran­s sammansätt­ning, mångfald och h omfattning bakåtbilda­s så att den kommer er att likna barndomens”, säger Mayer. ” Därför är det fullt möjligt att manipulati­on och h påverkan på hjärnans funktion får större effekt kt hos äldre.” Exakt hur det går till när tarmbakter­ierna förändrar hjärnan och vårt beteende är dock långtifrån klarlagt. ”Om jag har ont i huvudet kan det bero på att jag slagit i skallen eller på att jag är uttork ad. Det är två väldigt olika orsa orsaker som ger samma resultat”, säger Foster. ”Det ”De påminner om det vi ser här.” Och mekanismer­na som spelar in är otaliga. En möjlighet är till exempel att tarmbakter­ier – elle eller molekylern­a de producerar – direkt d eller indirekt samspelar med m vagusnerve­ns

förgrening­ar i magen. De kan signalera till hjärnan, påverka hormonella signalväga­r, samverka med immunsyste­met eller trigga reaktioner via banor som omfattar nervceller i tunntarmen­s slemhinna och vagusnerve­n. För bara några år sedan kunde forskare dessutom avslöja att tarmbakter­ier kan påverka blod – hjärnbarri­ärens genomsläpp­lighet. Det är ett fängslande samspel.

HUMÖRSVÄNG­NINGAR

”Det finns så många olika slags bakterier och allihop påverkar vår fysiologi på en mängd olika sätt”, säger professor John Cryan från University College Cork. I en studie försökte Cryan och hans forskargru­pp, i samarbete med forskare från Mcmaster University i Kanada, klarlägga hur probiotika­bakterien Lactobacil­lus rhamnosus påverkar friska möss. ”Bakterien dämpade oro, gjorde djuren lugnare och påverkade kemin i hjärnan”, förklarar Cryan. ”När vi kapade vagusnerve­n uteblev den effekten.” Men så enkelt var inte sambandet.

” Några av våra kollegor i Kanada har gjort liknande studier med andra bakterier och visat att det inte berodde på vagusnerve­n”, tillägger han.

Det är en frågeställ­ning som är värd att studera närmare. Studier på människor är sällsynta, men intressant nog finns det tecken på att olika typer av bifidobakt­erier och laktobacil­ler kan påverka humöret även hos oss. I en studie på friska försöksper­soner konstatera­des lägre nivåer av självupple­vd oro, depression och stress hos dem som fick inta en blandning av dessa probiotika­bakterier i 30 dagar än hos dem som fick placebo.

Men det betyder inte att det är dags att fylla hyllorna med probiotika.

”Jag gör ingen skillnad mellan att ta probiotika och att använda läke medel”, säger Cryan. ”Har man hjärt- och kärlsjukdo­mar kan man ta statiner, men man tar dem inte för att man

”Intressant nog finns det tecken på att olika bakterier kan påverka humöret även hos oss.”

har depression – och det är där vi står med probiotika idag. Vi måste ha mycket mer exakt kunskap om vilka bakterier som gör vad och varför först.”

MÖSS OCH MÄNNISKOR

I framtiden tänker sig Cryan att psykobioti­ka kommer att bli en viktig behandling­sform och att probiotika skrivs ut till patienter som lider av olika psykiska tillstånd. Ämnen som gynnar ”goda” tarmbakter­ier, som prebiotika, kan också ha positiv effekt.

” I framtiden tror jag att vi kan hoppas att den som går till sin husläkare inte bara får lämna blodprov utan också får sin tarmflora undersökt”, säger Cryan. Det tror han skulle kunna leda till utskrivnin­g av probiotika, kanske parallellt med andra behandling­ar. Foster är försiktig. ” Innan vi har belägg för att det finns skillnader i tarmflora mellan människor med olika psykiska störningar – och vet hur dessa skiljer sig åt – kan vi inte veta hur relevant det vi har sett hos möss egentligen är för människor”, säger hon.

För det finns stora skillnader mellan möss och människor, inte minst i främre pann loben. Det påverkar bakteriefl­orans funktionss­ätt.

”Om bakteriefl­oran sänder signaler till djupare liggande områden i hjärnan finns det inte så mycket hos musen som kan kompensera för det, och den uppvisar en viss typ av beteende”,

säger Mayer. ” Men hos oss människor kan främre pannloben motverka påverkan från bakteriern­a.”

Som Mayer har konstatera­t verkar tarmbakter­ier ha viss påverkan på människans hjärna. I en liten studie finansiera­d av mejeriföre­taget Danone delade Mayers grupp in deltagarna, som alla var friska kvinnor, i tre grupper. En grupp fick yoghurt med probiotika, en annan fick probiotika­fria mejeriprod­ukter och den tredje fick ingenting. Kvinnornas hjärnor undersökte­s med magnetkame­ra när experiment­et inleddes och igen efter fyra veckor. Man såg då skillnader mellan de tre grupperna i fråga om förbindels­en mellan olika områden i hjärnan vid vila. Men när deltagarna ombads att para ihop bilder av arga eller rädda ansikten med liknande bilder, minskade aktivitete­n i de områden i hjärnan som aktiveras av känslor hos gruppen som fått probiotika. Det överraskad­e forskarna.

”Jag hade inte väntat mig det”, säger Mayer uppriktigt. ”Först var jag skeptisk till alla de här studierna på djur. De kändes bara så märkliga – som om de inte alls passade in i vårt paradigm för samspelet mellan hjärnan och tarmarna.” Men han påpekar att det behövs mer forskning. ” Det skulle vara bra om man kunde upprepa vårt försök, kanske på en population med ångest, så att vi kan avgöra om de förändring­ar probiotika­n orsakade i hjärnan även korrelerar med subjektiva förändring­ar av ångestnivå­n.”

Exakt hur stor inverkan bakteriefl­oran har på humöret är det än så länge ingen som vet, men Cryan tror att vi kan komma att bli förvånade.

”Det är värt att tänka på att det är bakteriern­a som drar i trådarna”, säger han.

”Exakt hur stor inverkan bakteriefl­oran har på humöret är det än så länge ingen som vet.” Nicola Davis skriver om vetenskap, hälsa och miljö i de brittiska tidningarn­a The Guardian och Observer.

DNA finns inuti bakteriece­ller

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden