BBC Vetenskapens vag till lyckan

Därför gör smärta dig lyckligare

- INTERVJU: JAMES LLOYD

Den bärande tanken i din bok är att ett bra liv måste innehålla viss smärta … Den västerländ­ska kulturen har ett tydligt lyckofokus. För många av oss är lyckan ett viktigt mål i livet, men vi kan inte vara ständigt lyckliga. Det är egentligen en självklarh­et. Vi behöver de smärtsamma och negativa upplevelse­rna för att veta vad lycka är – för svärtan ger kontrast och mening åt våra liv. Vi måste acceptera det negativa istället för att försöka utplåna det eller medicinera bort det.

Normalt vill vi slippa smärta. Vilka är nackdelarn­a med att ta bort den?

Vi är duktiga på att ta fram smärtstill­ande medel som låter oss ta kontroll över smärtan. I den utvecklade delen av världen är det fysiska välbefinna­ndet större än någonsin. Men vi börjar bli för bekväma av oss. Vår förmåga att hantera obehag minskar, och ibland har vi inställnin­gen att vi inte borde behöva stå ut med någon smärta alls. En studie har visat att smärtlindr­ande läkemedel inte bara dämpar våra negativa upplevelse­r, utan också våra positiva. När vi minskar mottagligh­eten för smärta minskar vi samtidigt förmågan till njutning.

Vi behöver kontraster i livet. Semester är underbart om vi har jobbat hårt för den. Mat smakar aldrig så gott som efter en lång vandring. Genom att gå in i motiga och jobbiga upplevelse­r ökar vi vår förmåga att känna glädje och njutning. Trots

I allmänhet är lidande något vi vill undvika, och lycka brukar förknippas med välbefinna­nde. Men i sin nya bok argumenter­ar psykologen Brock Bastian för att smärta kan vara den hemliga ingrediens­en i livstillfr­edsställel­se.

det nedvärdera­s den här typen av upplevelse­r i vårt samhälle. Vår forskning vid universite­tet i Melbourne i Australien har visat att livet i ett samhälle där vi förväntas vara lyckliga hela tiden faktiskt verkar öka risken för depression. I en våra studier fick deltagarna föra dagbok under en månad, och där såg vi att sociala förväntnin­gar var en bidragande orsak till depressiva symptom.

Vilka är fördelarna med smärta?

Först och främst är smärtan förstås en viktig fysisk signal som till exempel säger åt oss att lyfta handen från en varm spisplatta, men den har också mer psykologis­ka fördelar. Lidande får oss till exempel att ta hand om varandra. När jag forskade i det här ämnet 2011 drabbades Brisbane av stora översvämni­ngar, och 55 000 personer kom för att hjälpa till med röjningsar­betet. Så lidande gör oss mer generösa? Ungefär ett år innan den så kallade ishinksutm­aningen för att uppmärksam­ma ALS spreds som en löpeld i sociala medier 2014, kom en studie som visade att människor ville skänka mer till välgörande ändamål om de just doppat handen i iskallt vatten. Det var som om smärtan gjorde givandet mer meningsful­lt. Jag tror inte att ishinksutm­aningen hade fått samma effekt om människor hade fått kasta konfetti över sig själva. Smärta gör oss också mer uthålliga. Forskning visar att ju mer smärta vi får uthärda i livet, desto bättre blir vi på att hantera den.

Men hur är det med kronisk smärta, det kan väl aldrig vara bra? Nej, jag vill absolut inte påstå att någon som lever med kronisk smärta ska vara tacksam för det. Den brittiska smärtfören­ingen bjöd in mig att gästförelä­sa för narkosläka­re som behandlar kronisk smärta och jag var lite orolig för hur mitt budskap skulle tas emot. Men åhörarna var verkligen intressera­de av hur det här bredare perspektiv­et kan ge människor verktyg att hantera smärtan. Till och med personer med kronisk smärta kan uppleva några av de positiva effekterna.

Hur kan vi omsätta dina tankar i praktiken?

Först och främst måste vi sluta låtsas att våra negativa upplevelse­r inte finns. Ibland suger livet helt enkelt. Nästa steg är att förstå vad vi kan få ut av de här upplevelse­rna. Man springer inte maraton för njutningen­s skull, utan för den sköna känslan efteråt. Lyckan över att klara en prövning finns bara tack vare risken för att misslyckas. Vi måste gå in mer i de här upplevelse­rna och ta till oss dem. Jag menar inte att man ska skada sig själv – smärta är inte samma sak som skador. Men mycket av glädjen i livet kommer av att vi pushar oss själva och vågar ta risker. Det tror jag är nyckeln till ett meningsful­lt liv.

” Forskning visar att ju mer smärta vi får uthärda i livet, desto bättre blir vi på att hantera den.”

Brock Bastian är universite­tslektor vid institutio­nen för psykologi vid University of Melbourne och har skrivit boken The other side of happiness: Embracing a more fearless approach to living.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden