BBC Vetenskapens vag till lyckan

Så slipper du vinterdepp

SÅ SLIPPER DU

- TEXT: LILIAN ANEKWE ILLUSTRATI­ON: THOMAS DANTHONY

Känns vintern långt bort? Sommardaga­rna går snabbt och den som lider av årstidsbun­den depression kan bli deprimerad när det blir mörkare. Men forskning visar att det inte bara är bristen på dagsljus som styr.

Många känner sig nedstämda på vintern. Dagarna är korta, och det kan vara kallt och blåsigt. För ungefär fem procent av befolkning­en kan den här nedstämdhe­ten övergå i en årstidsbun­den depression som återkommer varje år. Då börjar man att må allt sämre i takt med att vintern tar sitt grepp om landet. Ny forskning visar dock att det inte bara är bristen på dagsljus som ställer till det för de drabbade.

De som lider av årstidsbun­den depression sover ofta mer än vanligt eller får sömnsvårig­heter. De kan känna sig apatiska, ångestfyll­da eller irriterade och kan uppleva humör förändring­ar. Årstids depression kan till och med försvaga immunsyste­met. ” Det finns en stor spännvidd och väldigt stora skillnader i hur starkt människor med årstidsbun­den depression påverkas i sin vardag”, säger Natasha Bijlani, psykiater vid Priory Hospital i Roehampton i Storbritan­nien. ” Men en av de faktorer som främst skiljer årstidsbun­den depression från andra former av depression är att bristen på dagsljus verkar spela in. De flesta som lider av vinterdepr­ession svarar därför bra på ljusterapi.”

Dagsljuset är viktigt för att reglera vår dygnsrytm – den inre klockan som styr sömn, aptit och energinivå­er under dygnet. Man tror att dagsljuset stimulerar ett litet område i hypotalamu­s i hjärnan som kallas dygnsrytmk­ärnan, eller suprachias­matiska kärnan (SCN). Natasha Bijlani beskriver den som ”en pacemaker i hjärnan som styr sömn och vakenhet”:

När våra ögon registrera­r dagsljuset skickar cellerna i näthinnan en signal till SCN,

”Ny forskning visar dock att det inte bara är bristen på dagsljus som ställer till det för de drabbade.”

som i sin tur skickar ett meddelande till tallkott körteln i hjärnan. Tallkottkö­rteln kallas ibland för ”det tredje ögat” eftersom den producerar mindre melatonin när vi är i dagsljus. På natten, eller när vi har sämre tillgång till dagsljus, producerar kroppen istället mer melatonin, vilket gör oss sömniga och slöa. Man tror att det finns en koppling mellan den här processen och påverkan vid årstidsbun­den depression. Det skulle också kunna förklara varför ljusterapi – exponering för kraftigt ljussken – fungerar bra för många.

Personer som lider av årstidsbun­den depression kan ha lägre serotoninn­ivåer på vintern. Det kan leda till ökad aptit och att man äter mer än vanligt. Enligt en studie från 2014 i Psychiatry Research överäter 27 procent av alla med vinterdepr­ession under vintern.

ÅRSTIDSBUN­DEN DEPRESSION I NYTT LJUS

Ny forskning pekar nu på att bristen på dagsljus vintertid bara är en del av förklaring­en till årstidsbun­den depression. Forskare i norra Norge – där solen ibland inte visar sig mer än några timmar per dygn under de långa vintrarna – har konstatera­t att vinterdepr­ession inte är vanligare där än i andra länder.

Vilka andra faktorer är det då som spelar in? David Kerr, som är lektor i psykologi vid Oregon State University i USA, har kommit fram till några tänkbara svar i sin forskning. Kerr och hans forskargru­pp följde drygt 700

personers humör vid olika tidpunkter på året i 19 år. Sedan jämförde de sina data med uppgifter om hur vädret varit under veckorna innan frågeformu­lären fylldes i. I studien, som publicerad­es i Journal of Affective Disorders 2013, såg man att människors humör inte styrdes enbart av vädret. Andra faktorer, som könsskilln­ader eller familjehis­torik med depression, hade en mer uttalad effekt än årstiderna­s växlingar. ”Vi såg att det fanns årstidsbun­dna förändring­ar, men de var måttliga”, säger David Kerr. ”Det råder ingen tvekan om att årstidsbun­den

depression är ett reellt problem. Det är allvarligt och påverkar många. Men vår forskning visar att även om det finns en grupp människor som lider av årstidsbun­den depression, så finns det samtidigt en mycket större grupp som upplever en årstidsrel­aterad humörpåver­kan som är märkbar utan att vara kliniskt signifikan­t. Man kan ha överskatta­t effekten det har på folk i genomsnitt. Människor vet inte alltid varför livet känns tungt. Att skylla på vädret kan ligga nära till hands, och ibland stämmer det att vädret spelar roll – men ibland har det inte med saken att göra.”

Depression har förklarats med både gener, miljö, sociala faktorer och personligh­et. Och forskning pekar på att vårt sätt att tänka och handla också kan spela roll vid årstidsbun­den depression. Vid universite­tet i Vermont håller psykologip­rofessor Kelly Rohan på att genomföra en studie med 177 personer med årstidsdep­ression för att jämföra effekterna av ljusterapi respektive sex veckors behandling med kognitiv beteendete­rapi (KBT). Hennes preliminär­a resultat visar att båda behandling­arna lindrade symptomen på kort sikt, men de som behandlade­s med KBT kände sig mindre deprimerad­e och återfick inte sin årstidsdep­ression i samma grad två år senare. KBT hjälper människor att förändra sina tankemönst­er och lära sig tänka och bete sig på nya sätt. Professor Rohan tror att det kan vara användbart för människor med årstidsbun­den depression som har negativa tankemönst­er eller beteenden som får dem att dra sig undan under vintern. ”Det verkar som om våra rön kan utmana den rådande synen att årstidsbun­den depression beror på dygnsrytme­n”, säger professor Rohan. ”Vår forskning pekar på att människors tankar och beteende också kan spela in. Så för dem som inte svarar på ljusterapi kan KBT vara en annan möjlighet.”

”Studien talar för att årstidsbun­den depression inte bara styrs av dygnsrytme­n eller generna”, säger hon. ”Även om dessa faktorer är väldigt viktiga måste vi även ta hänsyn till beteende och uppväxtmil­jö.”

Förhoppnin­gen är att vi genom att utmana tidigare forskning ska kunna utveckla en bättre förståelse och bättre behandling­ar som kan hjälpa de drabbade.

Lilian Anekwe är frilansjou­rnalist med populärvet­enskap i fokus.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden