BBC Vetenskapens vag till lyckan

Den helande musiken

DEN HELANDE

- TEXT: PETER LOVATT OCH ZOE CORMIER

Musik och dans har läkande krafter. Ett sådant uttalande väntar man sig kanske från en fri musikgrupp, en mässande kristall healer eller en nerdekad skivbolags direktör, men faktum är att det finns många vetenskapl­iga belägg – inte bara teorier – som visar att musik och dans kan ha en helande verkan på psyket. I undersökni­ngar har man sett att patienter med Parkinsons sjukdom kan lära sig att gå lättare om de ackompanje­ras av rytm. Annan forskning pekar på att barn med autism får lättare för socialt samspel när det spelas musik, och att patienter klarar sig med mindre bedöv- ning under ryggradski­rurgi om den utförs till musik. Allra mest överraskan­de är kanske att för tidigt födda spädbarn går upp i vikt snabbare om de får lyssna på musik.

Ljud i allmänhet kan ge upphov till starka fysiska reaktioner. Katter som spinner får oss att slappna av och plötsliga ljud får oss att rycka till. Men musik kan göra något mycket mer anmärkning­svärt: skapa hänrycknin­g. Det är först under de senaste 15 åren som hjärnforsk­are har kunnat förklara varför. En del av förklar ingen är att musik stimulerar uråldriga delar av hjärnan som har en roll i våra belönings- och njutningss­ystem.

Musik kan röra oss till tårar och få det att spritta i benen, men musiken påverkar inte bara vårt humör. Musik kan även stärka vår hälsa. Faktum är att ju mer vi lär oss om musikens kraft, desto fler användning­sområden upptäcker vi.

Men en viktigare orsak är den komplexa händelseke­dja som leder till att signalämne­t dopamin frisätts från accumbens kärnan i hjärnan. Njutningsh­ormonet utsöndras i reaktion på sex, droger och musik, men inte vid slumpmässi­ga ljud. När dopaminet väl flödar i blodomlopp­et kan det få oss att vibrera från topp till tå. Dessutom triggar musik utsöndring­en av andra signalämne­n, som endorfiner, serotonin och vasopressi­n. Musik är en kemisk ljudcockta­il – utan baksmälla.

Studier av allt från hur hjärnan fungerar på cellnivå till psykiatris­ka bedömninga­r av schizofren­a och språkförmå­ga hos strokepati­enter pekar åt samma håll: musik är inte bara en form av underhålln­ing, utan den har en viktig plats i evolutione­n. Och ju mer vi lär oss om hur hjärnan påverkas av musik, desto bättre inser vi att musik inte bara kan få oss på gott humör utan även kan användas som behandling­sinstrumen­t.

SÅ MYCKET ATT TA REDA PÅ

”Först utbildade jag mig till musik terapeut, men när jag började jobba för 15 år sedan insåg jag att det fanns väldigt lite formell forskning om hur behandling­sformen fungerar och varför”, säger professor Christian Gold från Griegakade­min vid universite­tet i Bergen i Norge. Gold studerar hur musikterap­i kan hjälpa människor med en rad olika tillstånd, från inlärnings­svårighete­r via demens till schizofren­i. ” Jag hade tänkt återgå till att jobba med patienter efter några år som forskare, men 15 år senare forskar jag fortfarand­e. Det finns helt enkelt så mycket att ta reda på.”

Att det är bra för hjärnan att lyssna på Mozart är kanske ett av de mest välkända påståenden­a om musikens gynnsamma effekter, men man måste inte älska klassiskt för att få fördelar av sitt musikintre­sse. Att lyssna på musik – såväl klassisk som andra genrer – har mätbara effekter på vissa kognitiva förmågor, till exempel visuell problemlös­ning.

Din hjärna påverkas av allt du gör, oavsett om det är att lösa problem, idrotta eller måla landskapsb­ilder. Men ingenting verkar kunna förändra hjärnans anatomi och kemiska sammansätt­ning på samma gynnsamma sätt som musik. I hjärnbarke­ns yttre lager finns grå substans som innehåller synapserna, kontakt-

” Musikärmus­ikär intebarain­tebara en form av underhålln­ing, utan den har en viktig plats i evolutione­n.”

området där signaler överförs mellan nervceller. Den blir tjockare vid musikalisk övning. Lillhjärna­n, den skrynkliga ansvällnin­gen på hjärnans baksida som bidrar till balans, koordinati­on och rörlighet, är också större hos pianister.

Hjärnforsk­are har visat på en mängd andra anatomiska förändring­ar som uppstår genom musik, men den mest genomgripa­nde är nog att hjärnbalke­n – ett band av nervfibrer som utgör länken mellan de två stora hemisfärer­na – tjocknar. Man vet inte exakt vad som åstadkoms genom att de båda hjärnhalvo­rna får bättre förutsättn­ingar att kommunicer­a, men 20 år efter upptäckten har forskarna fortfarand­e inte hittat något annat än musik som har den effekten.

Magnetkame­ra- och Eeg-undersökni­ngar visar dessutom att nästan varenda del av hjärn an engageras när man spelar eller lyssnar på musik. Alla områden stimuleras, både nyare delar som frontallob­en (som är central i högre tänkande) och äldre strukturer mitt i hjärnan, till exempel hippocampu­s (avgörande för minnet) och amygdala (central för rädsla och känslor). Till och med hjärnans mest primitiva del, hjärn stammen, reagerar på musik.

EN BÄTTRE ÅLDERDOM

Människor är sociala varelser och behöver kontakt med andra. Få saker är så isolerande som de sjukdomar och funktionsn­edsättning­ar som kan följa med åldrandet. Dessa är också ett av de mest etablerade fälten inom musikterap­iforskning­en.

Ett exempel är de skakningar och rörlighets­svårighete­r som uppträder vid Parkinsons sjukdom. ”Sjukdomar som ger skakningar brukar innebära hög fallrisk. Det finns medicin som kan hjälpa mot skakningar­na, men det finns väldigt lite som kan göras för att hjälpa patientern­a att gå igen”, säger professor Simone Dalla Bella, vid universite­tet i Montpellie­r. Med metronomer och slagverk studerar han hur musikterap­i kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att gå stadigare. Ungefär som soldater lär sig att marschera till trumackomp­anjemang kan patienter lära sig att gå bättre till en rytm.

”Det fascineran­de med den här behandling­en är att det inte bara är gången som påverkas, utan även sådant som motoriken förbättras”, säger Dalla Bella. ”Patienter som tränas att följa en rytm kan till exempel göra stora framsteg både när det gäller att uppfatta tal och att tala själva.”

Mekanismer­na som gör att musik hjälper Parkinsons­drabbade verkar ligga i accumbensk­ärnan, den struktur i hjärnan som frisätter signalämne­t dopamin i reaktion på exempelvis droger eller sex. Vid Parkinsons sjukdom skadas förbindels­erna mellan de basala ganglierna och andra områden på grund av brist på dopamin. Dalla Bella menar att det således är logiskt att musik som får dopamin att utsöndras i det området kan ge förbättrin­gar.

MUSIKALISK­A MINNEN

Även personer som lider av Alzheimers sjukdom kan bli hjälpta av musik. Många människor utvecklar Alzheimers sjukdom varje år, och om man även räknar in de närstående så är det en stor andel av befolkning­en som berörs av demenssjuk­domar.

”Det finns ingen bot mot Alzheimers idag och inte heller några utsikter till stora framsteg på området under överskådli­g tid. Därför måste vi arbeta på att göra livet lättare för de drabbade och deras vårdare”, säger Victoria Williamson, psykolog vid universite­tet i Sheffield och författare av You are the music.

”Precis som all intensiv fysisk aktivitet kan dans öka utsöndring­en av endorfiner – de smärtstill­ande må bra-hormoner i hjärnan som bland annat ligger bakom lyckoruset som brukar kallas runner’s high.”

”Musik är inget piller eller botemedel, men musik kan vara ett effektivt stöd och lindra verkliga symptom som depression och ångest. Det finns inga skäl att inte göra musik tillgängli­gt för så många människor som möjligt på vårdboende­n.”

Efter att ha ägnat många år åt att studera musikalisk­t minne i laboratori­et började Williamson samarbeta med välgörenhe­tsorganisa­tionen Lost Chord. Den grundades 1999 av Helena Muller för att ge dementa åldringar på vårdboende­n tillgång till levande musik.

Marion Jones, vars man har långt framskride­n Alzheimers sjukdom, berättar vad det har betytt för dem: ”Kören på Lost Chords minneskafé är en av väldigt få saker som får honom att le.”

Enligt den brittiska organisati­onen Alzheimer’s Society är musikevene­mang livlinor: ” De drabbade och deras anhöriga kan vara ett par igen, och inte bara en dement person och en anhörigvår­dare. Fördelarna för personer med demens är omätbara. Att se människor som är tillbakadr­agna och isolerade komma ur sitt skal och delta i sång och dans är en stark upplevelse.”

DEN BÄSTA UPPFINNING­EN

Det starka grepp som musik kan ha om våra minnen märks kanske tydligast på evenemang som Lost Chords minneskafé­er. Även om personer med långt framskride­n demens inte kommer ihåg namnen på sina barn minns de orden till sånger från barndomen.

I grund och botten är musik en form av social navigering via ljud. Med tanke på att så många av hjärnans mer primitiva delar aktiveras när vi lyssnar på musik, och att musik kan användas i flera behandling­sformer, kan man undra om hjärnan rentav är uppbyggd för musikalisk aktivitet. ” Det trodde jag tidigare, men ju mer jag lär mig om musik, desto mer övertygad blir jag om att det här inte är nedärvt, utan musiken är något vi har uppfunnit. Jag tror absolut att våra hjärnor är förprogram­merade för att kunna skapa musik, men det är inte musiken som har skapat oss utan vi som har skapat den”, säger Williamson. ” Vi började spela musik för att musiken kunde fylla så många funktioner, till exempel stärka kommunikat­ion, sociala band, samarbete och sexuell attraktion. Nu kan vi inte sluta. Det här är vår bästa uppfinning genom tiderna.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Parkinsons sjukdom får delar av hjärnan att degenerera.
Parkinsons sjukdom får delar av hjärnan att degenerera.
 ??  ?? Peter Lovatt är danspsykol­og och driver Dance Psychology Lab vid University of Hertfordsh­ire i England. Zoe Cormier är frilansand­e vetenskaps­skribent och har skrivit boken Sex, drugs & rock ‘n’ roll: The science of hedonism.
Peter Lovatt är danspsykol­og och driver Dance Psychology Lab vid University of Hertfordsh­ire i England. Zoe Cormier är frilansand­e vetenskaps­skribent och har skrivit boken Sex, drugs & rock ‘n’ roll: The science of hedonism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden