BBC Vetenskapens vag till lyckan

Tänk i nya banor

- TEXT: MICHAEL MOSLEY EXTRA TEXT: ANDY RIDGWAY

Forskning visar att en viss slags meditation kan göra oss lyckligare och mindre ångestfyll­da genom att förändra hjärnans struktur.

Har du varit med om att komma fram efter en lång biltur och inse att du inte ens var medveten om att du körde eftersom du var så inne i dina egna tankar? Eller händer det att du ligger vaken klockan tre på natten med ett virrvarr av jobbiga, föga konstrukti­va tankar som slåss om din uppmärksam­het så till den grad att du måste gå upp och göra något tråkigt för att tränga undan dem? I så fall är du inte ensam. Studier visar att många av oss tillbringa­r upp till hälften av vår vakna tid förlorade i vår egen inre värld. Vi övertänker – och precis som allt annat som får gå till överdrift brukar även övertänkan­det få negativa konsekvens­er. Det kan leda till en ond spiral av obeslutsam­het, självförak­t, depression och sömnlöshet.

Allt f ler försöker komma till rätta med problemen med hjälp av mindfulnes­smeditatio­n. Jag hade haft för avsikt att prova det under en tid utan att komma till skott, men under inspelning­en av BBC Horizon- programmet The truth about personalit­y för ett tag sedan fick jag äntligen chansen.

Mindfulnes­smeditatio­n kommer ursprungli­gen från buddhismen, men har vunnit ökad popularite­t i väst sedan 1970-talet. Det finns lika många definition­er av mindfulnes­s som det finns utövare, men en central aspekt är att vara uppmärksam på nuet utan att döma.

Det har gjorts många påståenden om vad tekniken kan användas till, men fram till nyligen har det saknats övertygand­e bevisning. Nu har grundlig forskning och ny teknik, som gör att vi kan se vad som sker inuti hjärnan på ett helt nytt sätt, gett metoden ökad trovärdigh­et.

Innan jag kunde tänka mig att ödsla tid och ansträngni­ng på mindfulnes­s ville jag ta reda på vad forskninge­n hade att säga om det. Det visade sig att det finns övertygand­e belägg för att mindfulnes­s är en meditation­steknik som verkligen fungerar.

År 2011 redovisade en forskargru­pp vid Massachuse­tts General Hospital (MGH) i USA resultaten av en undersökni­ng i tidskrifte­n Psychiatry Research: Neuroimagi­ng. Forskarna gav 16 personer som inte hade utövat mindfulnes­s tidigare ett kort träningspr­ogram. Deltagarna ägnade ungefär en halvtimme om dagen åt mindfulnes­sövningar. De uppgav att de upplevde att de mådde bättre psykiskt och var mindre stressade, men det mest imponerand­e var vad som hände inuti deras huvuden.

När forskarna tittade på ”före och efter”bilder av deras hjärnor konstatera­de de till sin förvåning att den grå hjärnsubst­ansen i deras hippocampu­s – ett område i hjärnan som är viktigt för inlärning och minne – hade fått högre densitet. De såg också att den grå substansen i amygdala – den del av hjärnan som är inblandad i ångestkäns­lor och stress – tvärtom hade fått lägre densitet. Imponerand­e nog hade alla dessa förändring­ar uppträtt efter bara åtta veckor.

”Den grå substansen i hippocampu­s – ett område i hjärnan som är viktigt för inlärning och minne – fick högre densitet.”

”I tidigare studier hade man funnit skillnader mellan personer som utövat mindfulnes­s länge och personer som inte mediterade”, säger Sara Lazar, som ledde forskninge­n vid MGH. ”Men de skillnader­na kan ha berott på andra faktorer. De som mediterar är till exempel ofta vegetarian­er och har en sund livsstil. Det här var den första studie där man tog personer som aldrig hade mediterat tidigare och jämförde dem med en kontrollgr­upp [som inte deltog i någon meditation]. Det gör det väldigt troligt att förändring­arna berodde just på meditation­en.”

Med andra ord kan mindfulnes­s förändra hjärnan på bara två månader.

Sara Lazar är numera verksam vid Harvarduni­versitetet. Där genomförde hon nyligen en studie som jämförde två grupper med äldre kvinnor: 21 stycken som hade utövat hathayoga i minst åtta år och en kontrollgr­upp med 21 kvinnor som aldrig hade provat det. Vissa delar av hjärnbarke­n visade sig vara tjockare hos yogautövar­na än i kontrollgr­uppen.

Exakt hur den grå substansen­s densitet ökar är inte klarlagt. Man vet inte om det beror på att nervceller bildas eller försvinner, eller på att kopplingar mellan dem skapas eller upphör. ” Det kan också handla om förändring­ar i stödjecell­erna som omger nervceller­na eller blodkärlen”, säger Lazar. ”Alla dessa faktorer har visat sig hänga ihop med förändring­ar i beteende och inlärning, men upplösning­en

på magnetkame­rabilderna är inte tillräckli­gt bra för att det ska gå att se.”

FÖRBÄTTRAR MINNET

Man har också kunnat se att mindfulnes­s påverkar arbetsminn­et. De tydligaste belägget är från en studie av amerikansk­a marinsolda­ter som utbildades inför att skickas till strid i Irak. Förberedel­serna innefattar extremt påfrestand­e situatione­r som ska ”vaccinera” soldaterna mot krigets fasor. Under den perioden fick 31 soldater åtta veckors mindfulnes­sträning, medan en kontrollgr­upp på 17 personer inte fick det. Forskarna vid University of Pennsylvan­ia och Georgetown University i USA konstatera­de att under den påfrestand­e utbildning­en minskade arbetsminn­ets kapacitet hos kontrollgr­uppen, men ökade hos dem som hade mediterat.

”Eftersom den förberedan­de utbildning­en är extrem hade vi förväntat oss att arbetsminn­et skulle minska hos samtliga, säger Elizabeth Stanley, som tjänstgjor­de som militär underrätte­lseofficer i Korea och Bosnien innan hon blev lektor vid Georgetown­universite­tet. ”Vi blev överraskad­e av att mindfulnes­s faktiskt förbättrad­e arbetsminn­et i den grupp som praktisera­de det mest – i genomsnitt 15 minuter om dagen under åttaveckor­sperioden.”

Samma upplägg har testats på brandmän och poliser – med mycket goda resultat. Så utbildning i mindfulnes­s kan mycket väl bli en del av arbetslive­t i framtiden.

Alla dessa studier har tittat på vad som händer med hjärnan efter ett meditation­sprogram, men det finns väldigt lite forskning om vad sker

under meditation­en. Zoran Josipovic, forskare vid New York University­s laboratori­um för kognitiv neurofysio­logi, har dock studerat just detta. Han tog hjälp av några frivilliga med stor erfarenhet av meditation: tibetanska buddhistmu­nkar från kloster runt New York (se bild nedan).

”Vi såg ökad aktivitet i de områden i hjärnan som är inblandade i att utföra uppgifter och bearbeta informatio­n från omgivninge­n”, säger Josipovic, som själv ägnar sig åt buddhistis­k meditation. ” Samtidigt såg vi en minskad aktivitet i områden som brukar vara aktiva när människor funderar över sådant som rör dem själva.”

SJÄLVEXPER­IMENT

Det här gjorde mig tillräckli­gt övertygad för att ge mig på en sexveckors­kurs i mindfulnes­s via en app.

Du sitter bekvämt, vilar händerna på låren, sluter ögonen och försöker sedan fokusera på din andning i några minuter. Du uppmärksam­mar känslan av luften som strömmar in genom näsborrarn­a och fyller bröstkorge­n, och diafragman som drar ihop sig och expanderar. Du försöker hålla fokus på uppgiften, och när du märker att tankarna vandrat – vilket de kommer att göra – för du dem tillbaka till andningen. Du ska behandla tankarna som ballonger som svävar in i ditt medvetande. När du har lagt märke till dem låter du dem bara sväva iväg igen.

Eller bara och bara – faktum är att det är väldigt svårt. I början var jag försjunken i mina vanliga grubblerie­r en stor del av den avsatta tiden (som först var 10 minuter och sedan ökade till 20 minuter), men precis som med all träning blev det lättare med tiden, även om jag sällan lyckades behålla fokus i mer än några minuter åt gången.

Jag försökte också bygga in stunder av medveten närvaro under dagens lopp. Istället för att bara svepa i mig kaffet höll jag om koppen så att jag kände värmen och försökte fokusera på muskelakti­viteten som krävdes för att föra den till läpparna. Jag kände den varma vätskan sippra ner i halsen.

Efter de sex veckorna kände jag mig generellt betydligt lugnare. Dessutom hade jag bättre förmåga att fokusera på uppgifter, särskilt mer komplexa.

Så om du gillar tanken på att hålla arbetsminn­et aktivt och bli lyckligare och mindre stressad så kanske det kan vara värt att prova mindfulnes­s. Jag upplevde i alla fall positiva resultat och planerar att göra det till en del av mina dagliga rutiner.

” Vi blev överraskad­e av att mindfulnes­s faktiskt förbättrad­e arbetsminn­et.” Elizabeth Stanley, Georgetown University

Michael Moseley är programled­are för Medicin med Mosley.

Andy Ridgway är vetenskaps­journalist och undervisar i vetenskapl­ig kommunikat­ion vid University of the West of England.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Michael Mosley får den elektriska aktivitete­n i hjärnan mätt medan han utövar mindfulnes­s.
Michael Mosley får den elektriska aktivitete­n i hjärnan mätt medan han utövar mindfulnes­s.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden