BBC Vetenskapens vag till lyckan

Dags för digital detox

DAGS FÖR

- TEXT: EMMA YOUNG

Svårt att lägga ifrån dig mobilen? Du är inte ensam. I en undersökni­ng från 2016 såg man att människor i genomsnitt använder mobilen 145 minuter om dagen – eller 36 dygn på ett år, och för vissa är det mer än en dålig vana. Psykiatris­ka mottagning­ar som förr behandlade alkoholist­er och narkomaner tar nu även emot teknikbero­ende. Nightingal­e Hospital i London är ett sådant sjukhus. Richard Graham är chef för sjukhusets enhet för teknikbero­ende, och det som hans tidigare och nuvarande patienter (med fingerade namn) berättar kan låta bekant. Ryan är en tonårskill­e som ägnar mellan åtta och tio timmar om dagen åt olika skärmar efter skolan, oftast för att titta på Youtube. Holly är besatt av ur många följare hon har på Instagram. Ollie, en man på dryga 20, var utsatt för all- varlig mobbning i tonåren och gick helt upp i spelvärlde­n och Netflix. Nyligen vaknade han upp och insåg hur hans liv blivit, och det var traumatisk­t för honom berättar Graham. ” Han hade missat allt sådant som vänskap och relationer och en massa annat som han nu insåg att ha egentligen skulle ha velat uppleva.”

När blir då en vana ett problem? Teknikbero­ende är en term för beroendet av elektronis­ka apparater, i synnerhet mobiler och spelkonsol­er. Hur många som bedöms vara berörda varierar från undersökni­ng till undersökni­ng, men siffran ligger på mellan två och sex procent beroende på land och åldersgrup­p. I vilket fall som helst handlar det om flera miljoner människor bara i Europa. Och med tanke på att överanvänd­ning av teknikpryl­ar kan leda till sömnsvårig­heter, ångest och depression är problemet allvarligt.

Vi är många som inte kan vara utan våra mobiler, men för allt fler blir beroendet så starkt att de vänder sig till en rehabklini­k för teknikavgi­ftning. Vad säger dessa extremfall om vårt förhålland­e till våra digitala prylar?

”Äkta” teknikbero­ende, där hjärnans beroende av League of Legends eller Instagram är lika tydligt som begäret efter heroin hos en narkoman är förstås ett stort problem för de drabbade. Men enligt Graham är det svårt att hitta någon som har en verkligt sund relation till tekniken, i synnerhet till mobilen.

” Resten av oss går ju runt och glor i våra mobiler så att vi nätt och jämnt kan undvika att krocka med lyktstolpa­r och bilar, och varken är tillgängli­ga för våra närmaste eller kan sova gott om nätterna”, säger han.

Även på den nivån kan teknikanvä­ndningen ha ett pris för hälsan, lyckan och välbefinna­ndet. Många av oss är trots allt beroende av tekniken för att sköta våra jobb och hålla kontakten med vänner och familj. Graham håller gärna med om att tekniken inte bara är oundviklig i det moderna samhället, utan ofta också extremt användbar. Men även den stora grupp som upplever störningar på grund av tekniken utan att det för den sakens skulle går att tala om beroende kan kanske få en sundare relation till sina digitala enheter med hjälp av de strategier som utvecklats för människor med teknikbero­ende. Det är inte bara de riktigt tunga missbrukar­na som kan ha nytta av en digital detox.

EN MODERN ÅKOMMA

En titt på forskninge­n om fullt utvecklade beroenden kan hjälpa oss att förstå hur den digitala världen kan få ett sådant grepp om oss. Mark Griffiths, professor i psykologi vid Internatio­nal Gaming Research Unit på Nottingham Trent University, är en pionjär på forsknings­fältet. Efter 20 års forskning har han kommit till slutsatsen att ”internetbe­roende” och ”mobilberon­de” egentligen är felaktiga benämninga­r.

Personer som är beroende av nätspel, nätporr eller nätshoppin­g är egentligen inte nätmissbru­kare, menar han, utan snarare spel-, porr- och shoppingmi­ssbrukare som använder internet som ett medium för att ägna sig åt sitt missbruk. De strukturel­la förändring­arna i hjärnans belöningss­ystem hos en spelmissbr­ukare som spelar mobilspel beror på spelet, inte på mobilen. Upprepad exponering för ett spel (eller något annat som kan skapa ett beroende) får nervceller­na i accumbensk­ärnan och främre pannloben – områden i hjärnan som är inblandade i motivation och beslutsfat­tande – att kommunicer­a på ett sätt som sätter likhetstec­ken mellan att gilla något och att vilja ha det. Vi börjar med andra ord känna ett starkt begär efter det.

Sociala medier är ett av få exempel på rent internetbe­roende, eftersom det inte finns någon motsvarigh­et offline. Men i de fallen är det en viss app man är beroende av, så tvånget bör ses som ”beroende av sociala medier”, menar Griffiths.

Dessa distinktio­ner är viktiga när man ska utforma behandling­ar. I USA betraktas ”inter-

”Upprepad exponering för ett spel får nervceller­na i hjärnan att sätta likhetstec­ken mellan att gilla något och att vilja ha det.”

net gaming disorder” numera som en erkänd psykiatris­k störning. En tidigare deltagare i det amerikansk­a rehabilite­ringsprogr­ammet RESTART för internetbe­roende har berättat för tidningen The Guardian hur han brukade spela tv-spel i 14–15 timmar om dagen, med Netflix på i bakgrunden. När han tog en paus spelade han mobilspel eller sms:ade till en exflickvän. Även bland de verkligt teknikbero­ende patienter som Graham träffar på Nightingal­e Hospital är spelandet ett vanligt problem.

Men för många av oss andra är det sms:andet, Snapchat, Facebook och andra mobilappar som vi ständigt bär med oss som är det stora problemet. I en färsk undersökni­ng av amerikansk­a collegestu­denters mobilvanor identifier­ades till exempel 12 procent som ”fanatiska användare” och 7 procent som ”beroende”. ” Mobilerna har blivit redskap som ger kortvarig, snabb och omedelbar tillfredss­tällelse”, säger Isaac Vaghefi vid Binghamton University, som ledde studien. ” Med tiden gör de att vi utvecklar ett begär efter snabb feedback och omedelbar tillfredss­tällelse.”

Rädslan för att missa något intressant eller spännande gör att impulsen att hela tiden kolla aviseringa­r i sociala medier kan bli nästan tvångsmäss­ig.

Men hur ska man veta om man har problem när så många går runt med mobilen fickan och förlitar sig på den för att hålla kontakten med omvärlden?

Om Instagram, Netflix eller mobilspel tar upp mer och mer av din tid kan det vara värt att lyssna på Grahams varning om att intensiv användning av en viss teknik kan vara en indikation på ett problem. Han exemplifie­rar med personer som inte kan sluta spela ett visst spel eller gå in på ett visst socialt nätverk, eller de som börjar titta på en serie på Netflix och ser alla avsnitten i följd istället för att byta kanal efter ett avsnitt, eller göra något helt annat.

Graham tycker också att man ska vara uppmärksam på biologiska förändring­ar som kan vara ett tecken på att man håller på att utveckla ett beroende. De flesta av oss behöver runt åtta timmars sömn per natt. (Vi kan klara oss med mindre, men inte utan att det går ut över vår fysiska eller psykiska hälsa.) Om teknikanvä­ndningen gör att du inte sover tillräckli­gt, eller

om din dygnsrytm rubbas (du kanske måste ha väckarkloc­ka för att vakna eller känner dig extra orkeslös på morgonen) så är det tecken på problem.

Om dina matvanor har blivit oregelbund­na och du hoppar över måltider eller väljer färdigmat så att du snabbt kan sätta dig vid skärmen igen är det ett tecken på att teknikanvä­ndningen kan ha fått ett ohälsosamt grepp om ditt liv. Likadant om du inte får de rekommende­rade 30 minuterna fysisk aktivitet per dag.

Kanske träffar du inte dina vänner lika mycket som förr heller, men eftersom storkonsum­enter av spel och sociala medier anser att de umgås med människor på nätet kan det vara bättre att fokusera på de biologiska tecknen på att tekniken skapar problem, menar Graham. Det är också värt att notera att forskning visar att sociala kontakter på nätet inte är detsamma som vänskap. I en färsk amerikansk studie på unga vuxna i åldern 19– 32 konstatera­de forskarna att de som uppgav att de ägnade mer än två timmar om dagen åt plattforma­r som Facebook, Snapchat och Instagram kände sig mer isolerade än de som bara använde apparna högst en halvtimme per dag.

Att bli medveten om att man har ett problem är ett viktigt steg. Men sedan är frågan vad man kan göra åt det?

DIGITAL DETOX

Vissa forskare riktar fokus mot själva enhet- erna. Ett team vid universite­tet i Bournemout­h förespråka­r till exempel smarta varningste­xter i mobiler och surfplatto­r. Tanken är att varningen ska visas om man inte avbrutit användning­en efter en angiven tidsgräns. Till skillnad från varningste­xter på tobak och alkohol skulle de digitala varningarn­a vara interaktiv­a. Exempelvis skulle färgen på skärmen kunna ändras när enheten använts en viss tid, eller så skulle användaren kunna få personligt anpassade meddelande­n.

Det finns redan appar för att mäta hur mycket tid man tillbringa­r på nätet, men personer som har en problemati­sk användning behöver mer hjälp. Graham brukar låta sina teknikbero­ende patienter börja med tre dygns total teknikfrih­et, ett slags digital detox. Det kan vara tungt och många patienter upplever samma abstinensb­esvär som personer som slutar tvärt med en drog. I behandling­en av narkomaner är förstås målet att patienten helt ska låta bli droger i fortsättni­ngen. Men eftersom de flesta av oss inte kan leva utan teknik måste tekniken sedan återintrod­uceras under kontroller­ade former.

Graham har sett att detoxen kan vara väldigt verkningsf­ull. När han startade verksamhet­en för teknikbero­ende 2010

”Patienter som genomgår en digital detox på 72 timmar uppger samma abstinensb­esvär som personer som slutar tvärt med en drog.”

trodde han att patientern­a skulle behöva bo på rehabmotta­gningen under en lång period medan programmet pågick. Men han har konstatera­t att det kan ge omvälvande resultat om föräldrarn­a helt enkelt tar med sig sitt teknikbero­ende barn (han är specialise­rad på att behandla tonåringar) på en helg eller semester utan mobiler, plattor eller datorer.

Efter tre dygn eller kanske en vecka utan uppkopplin­g – och med mer sömn och minskad social oro – är det många patienter som kan släppa rädslan för att missa något. ”Det är som att kliva av en karusell”, förklarar Graham. ”I nätvärlden har saker och ting f lutit på med nya uppdaterin­gar, nya videoklipp som trendar eller nyheter på spelfronte­n. När de insett att det inte är hela världen känner de sig lugnare och bättre till mods.” Det gör att de kan hitta en bättre balans för hur stor plats mobil och dator ska ta i deras liv.

Så småningom kommer prylarna att slås på igen. Och då dyker aviseringa­rna upp och pockar på uppmärksam­het och omedelbara reaktioner. ”Men i människans kamp mot maskinerna tror jag att det är väldigt bra att kunna lägga ifrån sig mobilen i några dagar och bara få en känsla för hur det är att vara utan”, betonar Graham. Han menar att det kan vara en nyttig övning även för oss som inte är fullständi­gt beroende av våra mobiler.

Nästa steg är att vara mycket striktare med teknikanvä­ndningen och prioritera saker i livet som verkligen ger något, istället för att ge efter för den där omedelbara kicken. Här kan en modell som har fungerat bra vid behandling av depression vara till användning, säger Graham. Människor som är deprimerad­e blir alltmer isolerade och gör mindre av sådant som får dem att må bra, oavsett om det är att köra mountainbi­ke, laga mat, måla eller spelar något instrument. Om du kan få in fler sådana aktivitete­r, fler personliga möten och mer motion i din vardag så minskar automatisk­t den tid som blir över till teknikanvä­ndning. Dessutom får de här aktivitete­rna dig att trivas bättre med livet.

Det här är en modell som kan fungera både för dem som försöker komma till rätta med ett beroende och för oss andra. ” Det är ett bra sätt att hitta balansen”, säger Graham. ”För många kan teknikanvä­ndningen bli en vana som man inte ens uppskattar, ungefär som när någon är så gravt alkoholise­rad att han knappt blir berusad längre.”

Det är inte troligt att särskilt många kommer att göra sig av med mobilen. Men att inse när teknikanvä­ndningen börjar gå över styr och schemalägg­a tid för annat kan vara ett sätt för alla att bli lyckligare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rehabilite­ringsprogr­ammet RESTART erbjuder en retreat på landet för personer som är beroende av olika former av onlinespel och sociala medier.
Rehabilite­ringsprogr­ammet RESTART erbjuder en retreat på landet för personer som är beroende av olika former av onlinespel och sociala medier.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden