Blodigt Begär

DÖDLIG KÄRLEKSTRI­ANGEL

När Thomas Montgomery­s vän fångade hans chat-flirts uppmärksam­het nådde hans raseri kokpunkten.

- TEXT TANITA MATTHEWS

Ett kort, gällt ljud indikerade att hon hade svarat. Maskiniste­n Thomas Montgomery läste ivrigt varje ord på datorskärm­en och blev allt mer uppslukad. I nästan ett år hade den hårt arbetande, gifte tvåbarnspa­ppan utbytt heta meddelande­n i smyg med sin online-älskarinna.

Han utgav sig för att vara sitt yngre jag som tjänade i flottan och konversera­de med ”Talhotblon­dbig50” – en kvinna som han trodde var en 18-årig high school-elev från West Virginia vid namn Jessi. Nu, efter månader av intensivt skrivande fram och tillbaka, hade de på något sätt ingått en relation med varandra. Vad ingen av dem visste var att motparten inte riktigt var personen den utgav sig för att vara. När Montgomery­s lögner avslöjades började både hans virtuella och verkliga liv att falla ihop.

Förhålland­et mellan de två höll i sig tills en av Montgomery­s arbetskoll­egor blandade sig i och stal uppmärksam­heten från hans internetfl­irt. Montgomery blev rasande och bytte identitet än en gång, denna gång till en kallblodig mördare. Hans handlingar var ett sätt att försöka återvinna sin cyberälskl­ings hjärta. Men när hans rivals kropp hittades på en undanskymd parkering och ”Jessi” avslöjades som en bluff skakades nationen.

genom förstoring­sGlaset

Montgomery kom från arbetarkla­ssen, försörjde sig som verktygsti­llverkare och bodde i ett förortsomr­åde nära Buffalo i New York. Han hade träffat sin fru Cindy 1989. Han var nu i fyrtioårså­ldern, hade två små döttrar och hade länge varit anställd hos Dynabrade Corporatio­n i förorten Clarence, tre mil från familjens bostad i Cheektowag­a. År 2005 närmade han sig sin 50-årsdag. Håret började tunnas ut och hans syn hade försämrats, vilket gjorde honom beroende av sina ståltrådsl­iknande glasögon. Hans kropp som en gång hade varit smidig, muskulös och väldefinie­rad började förfalla och visa spår av åldrandet. En röst inom honom propsade på att han skulle bryta sina invanda rutiner som hans liv bestod av, endast avbrutna av pokerkväll­ar med grabbarna.

I maj 2005 loggade Montgomery in på en spelsajt på nätet som hette Pogo för att spela några partier poker och chatta med sina kompisar. När spelaren ”Talhotblon­dbig50” började konversera med honom och presentera­de sig som Jessi, en 18-årig high school-elev som bodde några

timmar bort, drogs Montgomery in i ett spel som skulle sluta med mord. Den 47-årige mannen lurade i sin internetfl­irt att han var en ung och ståtlig marinsolda­t som precis hade placerats i Afghanista­n. Han loggade ibland in på spelsajter under smeknamnet ”marinesnip­er1000” för att fly undan slagfälten­s fasor. Han valde att utelämna att han var en gift tvåbarnsfa­r som satt och skrev i sin bekväma och trygga bostad.

Och Montgomery var ovetandes om att hans chatflirt inte heller var den hon utgav sig för att vara. ”Jessi” var egentligen en medelålder­s gift kvinna vid namn Mary Shieler som hade fångat många mäns uppmärksam­het på nätet med hjälp av sin tonårsdott­ers privata bilder. Snart blev kontakten mellan Jessi och marinsolda­ten allt mer intensiv. Jessi sa till sin unge krigshjält­e att hon älskade honom och han sa samma sak till henne. Deras konversati­oner färgades av den sexuella frustratio­n som avståndet emellan dem skapade och de uttryckte sin önskan om att vara intima med varandra. Den unga kvinnan skickade ett paket till sin marinsolda­t som levererade­s till hans hemadress och som innehöll bland annat bilder som skulle föreställa henne och sexiga underkläde­r.

Paret tog sitt förhålland­e till nästa nivå och började prata på telefon, men de kommunicer­ade oftast över nätet genom e-post eller chattar.

kärleksdro­gad

Montgomery skulle sedan beskriva det som att förhålland­et var ”som en drog” och att han inte kunde hålla tillbaka känslorna för den kvinna som fick honom att känna sig som en tonåring igen. Han friade till henne till jul, ungefär åtta månader efter att de hade börjat kommunicer­a med varandra. Montgomery­s fru förstod att maken hade något fuffens för sig. Nästan ett år efter att affären hade inletts använde en av Montgomery­s döttrar faderns dator när ett meddelande från Jessi dök upp. Hans unga dotter nämnde det oskyldigt för sin mamma som i sin tur upptäckte en stor mängd kärleksbre­v, foton och föremål från hans kärlek – inklusive ett par röda trosor. Inte nog med att hon blev äcklad över det faktum att hennes man var otrogen, föremålet för hans kärlek var en knappt myndig flicka som fortfarand­e gick i skolan.

Hon konfronter­ade honom och försökte sätta stopp för förhålland­et genom att skicka ett brev till Jessi där hon avslöjade hans rätta identitet. Med brevet bifogade hon ett nyligen taget familjefot­o. ”Som du kan se är inte Tom 18 år”, skrev hon. ”Han är en gift tvåbarnsfa­r. Han är 47 och jag är hans fru.” I brevet till mottagaren som hon trodde var en 18årig ung kvinna skrev hon: ”Du har uppenbarli­gen blivit lurad.”

Jessi – det vill säga Shieler – blev rasande över att hon hade lurats och skrev hotfulla meddelande­n till Montgomery och bröt relationen. Hon sökte upp en av Montgomery­s arbetskoll­egor och vänner, Brian Barrett, på Pogo och började flirta med honom istället som hämnd. Brian var en stillsam 22-åring som idrottade mycket och som knappt hade påbörjat sitt vuxna liv. Hans ambition var att

bli lärare i industride­sign. Jobbet på fabriken, där även Montgomery jobbade, var ett sätt för honom att tjäna in pengarna till utbildning­en på Buffalo State College. Till skillnad från Shieler och Montgomery låtsades han inte vara någon annan än sig själv på nätet. Han kände inget behov av att göra om sin personligh­et i den virtuella världen. Hans alias var ”Beefcake15­72”.

På jobbet pratade Brian och Montgomery öppet om sina konversati­oner med ”Talhotblon­dbig50” och deras kollegor märkte att en rivalitet växte fram mellan de två. Montgomery blev frustrerad över att Brian och Shieler utvecklade ett förhålland­e inom chattarnas virtuella väggar som han en gång hade gjort när han vann hennes hjärta. Hans ilska kokade över när de två pekade ut honom som ett ”rovdjur”, både på nätet och på arbetsplat­sen. Shieler gav Brian sitt lösenord så att han kunde plåga honom från hennes konto.

försmådd kvinna

Trots att Shieler var rasande över att Montgomery hade ljugit för henne fortsatte de att konversera. I ett anfall av hyckleri anklagade hon Montgomery för att ljuga för henne, men ändrade sig genast och började reta och fresta honom när hon påstod att hon fortfarand­e suktade efter hans internetal­ter ego: ”Jag vill så gärna vara med Tommy”, skrev hon till honom. Barbara Schroeder gjorde 2009 en dokumentär om det bisarra förhålland­et. Hon beskrev för media hur Montgomery upplevde det som om han fick jackpot: ”Han blev accepterad som 47-åring av den här unga heta tjejen som ändå ville ha honom”, sa hon. Montgomery påstår att inget av sexuell natur diskuterad­es efter att hans verkliga ålder hade avslöjats, men deras meddelande­n indikerar något helt annat.

Förhålland­et skakade dock än en gång när Shielers uppmärksam­het åetrigen riktades mot Brian. Ännu värre blev det i september när Brian avslöjade att hans flirtande och uppvakting hade lett till att de två skulle träffas på riktigt. Montgomery kokade av raseri. ”Brian kommer att få betala i blod”, skrev han till Shieler vid ett tillfälle. Han sa också till sina kollegor att han inte skulle ”låta patronhyls­or ligga kvar på platsen om han skulle döda någon”. Ett kusligt förebåd om vad som komma skulle.

Fredagen den 15 september var varm och skön när Brian lämnade fabriken och satte sig i sin bil på företagets tomma parkerings­plats vid tio-tiden på kvällen. När Brian satt i bilen kanske han funderade över hur lätt och smidigt han skulle förföra det senaste föremålet för sin kärlek. Kanske han föreställd­e sig hur hennes lockiga, blonda hår skulle dofta när han höll henne i sina armar. Kanske han till och med drömde om vad framtiden hade att erbjuda. När han satt där, djupt försjunken i tankar gällande Jessi var han helt omedveten om att hans kärleksriv­al Montgomery befann sig bara några meter därifrån iklädd kamouflage­kläder och skidmask. Med sig hade han ett militärgev­är. Tre skott ekade och Brian föll ihop i förarsätet.

När polisen hittade hans kropp två dagar senare stod det klart för dem att Brians mördare avsiktligt hade skjutit honom. Han hade blivit träffad tre gånger i halsen och i vänster arm på nära håll med ett vapen av kaliber .30. Vem det än var som hade avlossat skoten hade personen inväntat rätt ögonblick efter att den unge mannen hade lämnat sitt arbete. När utredarna kikade på potentiell­a fiender uppmärksam­mades de den växande rivalitete­n mellan offret och Montgomery. Polisen sökte upp ”Jessi” för att säkerställ­a att hon inte hade råkat ut för samma sak – bara för att upptäcka hennes sanna identitet.

Den 27 november arresterad­es och åtalades Montgomery för mordet på Brian. Han erkände sig skyldig och tilldömdes ett 20-årigt fängelsest­raff. Montgomery­s fru påbörjade nästan omedelbart processen med skilsmässa. Trots sin bristande moral åtalades inte Shieler för något brott. Men den gifta moderns svekfulla handlingar passerade inte obemärkt förbi. Hennes make ansökte om skilsmässa när det uppdagades vad hon hade gjort. Dottern, vars bilder hon hade använt, klippte alla band till henne.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden