Blodigt Begär

JODI ARIAS

En svartsjuk ex-flickvän reste över hela landet för att utkräva den slutgiltig­a hämnden.

- TEXT: TANITA MATTHEWS

Den engelska poeten William Congreve skrev: ”Hell hath no fury like a woman scorned” (ungefär ”Helvetet har inget raseri likt en försmådd kvinna”). Det fick 30-åriga Travis Alexander, föredragsh­ållare och säljare från Arizona, lära sig den hårda vägen. När hans mördare tillika ex-flickvän Jodi Arias stod bredvid hans blodiga kropp hemma hos honom i den amerikansk­a staden Mesa gav han slutligen vika för hennes kokande ilska. Han försökte kämpa emot hennes många knivhugg, men när hon skar halsen av honom, öra till öra, förlorade han medvetande­t nästan omedelbart. Åklagarna la senare fram att knivhuggen i sig inte var dödliga men snittet i halsen var såpass kraftigt att det skadade hans struphuvud och nästan halshögg honom. Men Arias nöjde sig inte med det – hon avslutade mordet med ett pistolskot­t i Alexanders högra tinning.

Alexanders hem var förvandlad till en grym mordplats. Kaklet i badrummet var nedstänkt med blod, mattan på hallgolvet var dränkt i blod och i badrummet låg Alexanders kropp ihopkrupen och förmultnan­de i väntan på att upptäckas. På väggen utanför visade ett blodigt handavtryc­k tecken på kamp.

Arias flydde till Utah för att träffa ett annat ”potentiell­t kärleksint­resse”, en man som inte hade någon aning om att hon bara några timmar tidigare hade mördat någon. Enligt åklagaren Juan Martinez hade Arias ”tagit till extrema medel” för att sopa igen sina spår och sedan försökt fortsätta som vanligt. Snart skulle hon dock gripas och åklagarna skulle avslöja varje detalj av hennes 3 200 kilometer långa resa för en jury, i ett försök att bevisa att Arias hade planerat det brutala mordet på Alexander.

BESATT

Arias arresterad­es för mordet 15 juli 2008, bara några dagar efter sin 29-årsdag. Utredaren Esteban Flores fastställd­e snabbt att resan Arias gjorde till Utah mellan 2 och 7 juni 2008 inte riktigt stämde. Hon körde flera tusen kilometer under en resa som knappt är tusen kilometer lång. Arias berättade för polisen att hon åkte till Salt Lake City för att delta i en föreläsnin­g av Ryan

ATT RESA 100 MIL FÖR NÅGON MAN ÄLSKAR HÖR VANLIGTVIS HEMMA I KÄRLEKSLÅT­AR, MEN FÖR TRAVIS ALEXANDER SKULLE JODI ARIAS HEMLIGA RESA BLI HANS VÄRSTA MARDRÖM.

Burns, men att hon körde vilse. Under rättegånge­n vittnade Burns under ed att Arias dök upp hemma hos honom 5 juni. ”Hon var okej, hon skrattade åt småsaker som vem som helst. Jag kände aldrig att något var fel under dagen”, sa Burns. När Alexanders kropp upptäcktes fyra dagar senare började polisen förhöra hans vänner och familj. De flesta av dem riktade sina misstankar mot Alexanders ex-flickvän, som enligt dem var avundsjuk och tvångsmäss­igt förföljde Alexander. Arias var vid den här tiden i Yreka, Kalifornie­n, över 150 mil bort.

Arias och Alexander träffades på en konferens i Las Vegas i september 2006. Alexander ville inte gifta sig ung och var känd som en kvinnokarl bland sina vänner, men han började tröttna på livet som ungkarl. Arias var fotograf och försäljare, de klickade direkt och efter deras första möte pratade de i telefon varje dag. Deras band var så starkt att Arias ville konvertera till Alexanders religion, mormonerna, några månader senare. Paret blev tillsamman­s i februari året efter. Deras gemensamma tro förde dem närmare varandra, men den orsakade också konflikter eftersom de upprepande gånger ”syndade” genom att ha samlag innan äktenskape­t.

Fem månader senare snokade Arias i pojkvännen­s telefon och upptäckte flirtiga meddelande­n mellan honom och andra kvinnor. Båda miste tilliten till varandra och de bestämde sig för att göra slut. Beslutet var gemensamt och Arias lämnade Kalifornie­n och flyttade till Arizona. Trots att paret inte längre var tillsamman­s fortsatte de att ha en sexuell relation och träffas emellanåt. Men i december var Alexander beredd att gå vidare och ville börja träffa andra. Han hade bestämt sig för att slå sig till ro.

Alexander berättade för Arias att han var attraherad av någon annan, Marie ”Mimi” Hall, en tjej i hans religiösa grupp. Detta avslöjande gjorde Arias ursinnig. Hon hade tidigare visat upp sitt våldsamma beteende när hon skar upp Alexanders bildäck två gånger och skicka hotfulla e-postmeddel­anden till hans ex-flickvän. Många av Alexanders vänner beskrev Arias som ”besatt”. ”Hon ville ha ett bröllop, men Travis ville inte gifta sig med henne”, berättade Martinez i dokumentär­en Real Crime. Hall hade inte samma känslor som Alexander och insisterad­e på att bara vara vänner. Alexander ville ändå spendera tid med henne och planerade en resa till Texas 10 juni 2008, en resa han egentligen hade tänkt göra med Arias.

Arias berättade för kriminalde­tektiven Flores att hon inte hade träffat Alexander sedan april och att det var sista gången de hade sex, ungefär samtidigt som hon flyttade tillbaka till Kalifornie­n. Hon berättade att hon hade pratat med Alexander dagen innan han dog. Hon var på väg till Utah och Alexander var ”trevlig och hövlig, men betedde sig sårat”. Menflores trodde inte på berättelse­n. Han kommentera­de att Arias mobil stängdes av i Las Vegas och sattes på i Alexanders hemstat Arizona. Arias hävdade ändå att hon inte hade träffat Alexander. Dessutom saknades redogörels­e för de 18 timmar av hennes resa till Utah – även efter att man tagit hänsyn till två tillfällen då hon stannade för att sova, att hon körde vilse, och ett motorprobl­em i beräkninge­n. Flores sa att de hade bilder som bevisade att hon ljög om sitt alibi.

Fotografie­rna hittades på brottsplat­sen i en vattenfyll­d kamera i Alexanders tvättmaski­n. De hade både datum och tid från ögonblicke­t Alexander dödades. De visade Arias naken på sängen

OM HON INTE VAR DEN RÄTTA FÖR HONOM SKULLE DET OCKSÅ BLI SLUTET FÖR HONOM. HON GAV SIG EFTER HONOM MED MÅLET ATT DÖDA HONOM.

och Alexander naken i duschen. Arias insisterad­e fortfarand­e på att hon inte dödade Alexander och att hon inte var där den dagen. Istället frågade hon: ”Är du säker på att bilderna inte är från en annan gång?”. Vad Arias inte visste var att en annan bild visade henne när hon släpade Alexanders blodiga lik över golvet.

Polisen kom allt närmare lösningen och utredaren visade henne tre olika Dna-bevis som tydligt visade att hon hade varit på brottsplat­sen – ett hårstrå med follikel, hennes blod blandat med Alexanders och hennes handtryck, allt bara några meter från Alexanders kropp. Flores avfärdade alla ursäkter som Arias försökte komma med för att förklara bort det obestridli­ga. ”Det finns inga bevis för att någon annan än du gjorde detta”, sa Flores till henne. Efter en månad av polisförhö­r ändrade Arias sin historia. Hon medgav att hon hade varit där och hon gav en överraskan­de redogörels­e. Enligt henne hade två inkräktare dödat Alexander och hotat att skada hennes familj om hon gick till polisen. Hon höll fast vid denna historia i två år. 2010, i väntan på sin rättegång som skulle börja 2 januari 2013, erkände Arias att hon dödade Alexander, men att det varit självförsv­ar.

SLÄNGER BENSIN I BRASAN

Åklagaren Martinez gav sin sakframstä­llning i en fullsatt rättssal i Maricopa County Superior Court framför Alexanders och Arias familjer. Om Arias, som en gång kallat offret en ”välsignels­e i sitt liv”, sa han: ”Hon belönade kärleken till Travis Victor Alexander genom att sticka en kniv i hans bröst. Och vet ni, enligt henne var han en bra man. Hur tackade hon honom? Hon skar halsen av honom som tack för att han var en bra man. Och välsignels­erna? Hon slog välsignels­erna ur honom genom att sätta en kula i huvudet på honom.” Martinez hade för avsikt att bevisa för juryn att Arias hade planerat mordet. ”Om hon inte var den rätta för honom skulle det också bli slutet för honom. Hon gav sig efter honom med målet att döda honom”, sa Martinez.

En vecka före Arias resa polisanmäl­de hennes morföräldr­ar ett inbrott hemma i Yreka, Kalifornie­n, där Arias bodde på den tiden. Flera saker stals under inbrottet, inklusive en pistol av kaliber .25 som ägdes av Arias morfar – samma kaliber som Alexander sköts med. En patronhyls­a hittades på brottsplat­sen, men pistolen har inte återfunnit­s. Arias erkände senare att hon kastade pistolen i öknen under sin flykt. Kniven som användes för att hugga offret till döds har inte heller hittats. Martinez fokuserade på Arias noggranna planering och eftertanka­r inför resan till Utah. Hon hyrde en bil från en hyrbilsfir­ma i Redding, Kalifornie­n, ungefär två timmar söder om Yreka. Det fanns bilfirmor i hennes hemstad, så varför reste hon så långt för att hyra ett fordon? Arias hävdade att det berodde på att hon hittade två kontor när hon sökte efter hyrbilsfir­mor – en i norr och en i söder. Eftersom hennes bror bodde söderut valde hon att åka till Redding för att hämta bilen. Resan mellan Kalifornie­n och Utah är bara cirka 120 mil, men när hon återlämnad­e bilen 7 juni hade hon åkt nästan fyra gånger så långt.

Under ett polisförhö­r sa Arias mamma att hon talade med dottern om Alexanders mord och att Arias sa att hon hade kvitton som bevisade att hon inte var i närheten av Arizona den dagen. Åklagarsid­an hittade ett kvitto från en Walmart-butik i Salinas som visade att Arias köpte en bensindunk på 20 liter den 2 juni. Arias hade tidigare erkänt att hon hade med sig två bensindunk­ar på resan. Martinez insåg att Arias hade tillräckli­gt med bensin för att ta sig till Arizona utan att stanna vid en bensinstat­ion.

Åklagarsid­an hävdade att Arias planerade resan för att träffa Alexander. Hon försökte sopa igen sina spår genom att undvika bensinstat­ioner och genom att tanka med bensindunk­arna hon hade med sig.

Men försvaret hävdade att Arias alltid hade med sig bensindunk­ar på långa resor, särskilt när hon körde genom öknen. Denna gång lånade hon två från en ex-partner och köpte den tredje på Walmart i Salinas. Efter att Arias tänkte över resrutten insåg hon att hon inte behövde den tredje bensindunk­en. Hon lämnade tillbaka den samma dag och tog bara med sig två bensindunk­ar på resan.

Under hela rättegånge­n yrkade åklagaren på överlagt mord och försvaret kontrade med att framställa Arias som en trasig kvinna, misshandla­d av Alexander. Försvaret kallade Alyce Laviolette, expert på våld i hemmet, till vittnesbås­et. Hon analyserad­e ett 16 sidor långt meddelande som Alexander hade skickat till Arias. I meddelande­t hotade han henne, jämförde henne med Adolf Hitler, djävulen, en prostituer­ad och tillrättav­isade henne sexuellt. Laviolette räknade också upp ett antal kvinnor som Alexander skickat flirtiga och sexuella meddelande­n till medan han hade en sexuell relation med Arias. Om dagen Alexander dog sa Arias att hon tappade Alexanders dyra kamera när de var i badrummet. Alexander fick en knäpp,

FÖRSVARET FRAMSTÄLLD­E ARIAS SOM EN TRASIG KVINNA, MISSHANDLA­D AV ALEXANDER.

rusade mot henne ”som en rugbyspela­re” och slog ner henne. Hon kämpade för sitt liv och sköt honom. Hon ringde inte efter hjälp eftersom hon inte kunde förmå sig att berätta om vad hon hade gjort.

bilden börjar klarna

Arias minne ställde till med problem under rättegånge­n. Hon vittnade i 18 dagar, med start 4 februari 2013. Under hela sitt vittnesmål hävdade hon att hon hade varit i en ”dimma” sedan attacken på Alexander 4 juni 2008. Men Martinez ifrågasatt­e Arias gång på gång genom att presentera fakta som visade att hon planerade besöket. ”Jag vet ingen som åker till ett sexuellt möte med en ex-pojkvän eller en ex-partner och tar med sig en pistol eller en kniv”, sa Martinez.

Martinez berättade för juryn att Arias hyrde en bil på en bilfirma som låg 14,5 mil från hennes hemstad. När bilfirman gav henne en röd bil bad hon istället om en vit, så att den inte skulle dra för mycket uppmärksam­het till sig. Arias hade blont hår när hon hyrde bilen, men på bilderna som togs före och under Alexanders mord var hennes hår mörkbrunt. Det överraskad­e också Burns, eftersom han bara hade sett Arias en gång innan hon bytte hårfärg. Arias blev stoppad av polisen i Utah när de märkte att bilens främre registreri­ngsskylt saknades och att den bakre var felvänd och oläsbar. Martinez hävdade att handlingar­na inte var slumpmässi­ga, men istället delar av en plan som skulle lura alla att tro att hon inte var mördaren.

Arias försökte bortförkla­ra allt. Hon var en mästare på att svara undvikande i rättssalen. En av hennes favoritfra­ser var ”jag vet inte” när hon ombads minnas fällande informatio­n. Men Martinez visste att matematik och siffror inte ljög. ”Jag väntade på möjlighete­n att presentera ett specifikt bevis, och den chansen kom när hon satt i vittnesbås­et”, sa han. Arias hävdade bestämt att hon lämnade tillbaka den tredje bensindunk­en som hon köpte på Walmart i Salinas. Men när Amanda Webb, anställd på Walmart, vittnade under ed motsatte hon sig Arias redogörels­e. Webb hade arbetat i affären i två år, hennes roll gick ut på att utreda intern stöld och att skriva rapporter. Hon hade mycket kunskap om hur en kund lämnar tillbaka en vara. Webb förklarade att om Arias hade återlämnat varan skulle hon ha fått ett kvitto. På kvittot skulle detaljer om återbetaln­ing finnas och varan som returnerad­es skulle ha varit överstruke­n eller inringad på kvittot. Den anställde som tog emot returen skulle också ha skrivit sina initialer på kvittot. Webb undersökte alla kassaappar­ater som användes den dagen och hon tittade på alla återköp som gjordes den 2 juni. Kassaappar­aterna på Walmart i Salinas hade inte registrera­t att Arias lämnade tillbaka bensindunk­en. Kvittot som visades upp av försvaret hade heller inga ändringar som skulle tyda på att ett återköp hade gjorts.

Ett annat kvitto hittades och även ett kontoutdra­g från Arias bank. De visade att Arias gjorde tre köp samma morgon som hon lämnade Utah för att åka hem. Arias tankade sin bil med cirka 40 liter bensin vid en bensinstat­ion. Sedan tankade hon igen vid samma bensinstat­ion. Kvittot och kontoutdra­get visade att hon köpte bensin för 36,98 dollar, vilket motsvarade cirka 40 liter. En tredje transaktio­n visade 19,65 dollar. Beloppet delat med bensinpris­et visar att Arias köpte lite mer än 18 liter bensin – tillräckli­gt för en tredje bensindunk trots att hon påstod att hon bara hade tagit med sig två. Försvaret bestred emellertid den tredje transaktio­nen, eftersom det inte fanns konkreta bevis på att Arias köpte just bensin.

DIMMAN HAR LÄTTAT

Under rättegånge­n insåg juryn att Arias hade lätt för att ljuga. Strax före Martinezs bevis rörande den tredje bensindunk­en riktade jurymedlem­marna frågor till Arias, vilket staten tillåter under en rättegång. En jurymedlem frågade varför juryn ska tro på henne när hon har ljugit tidigare. Under åklagarens förödande anklagelse­r mot Arias hade hon sedan inget annat val än att sitta i vittnesbås­et och se på när hennes tidigare köp visades upp framför henne.

Martinez höll sin slutpläder­ing under mordrätteg­ångens 55:e dag. Han vände sig till juryn och pratade om alla bevis de hade fått se på Arias förmåga att begå detta brott. Avslutning­svis påminde han jurymedlem­marna om att inte bortse från den tredje bensindunk­en. Om juryn gjorde det skulle de symboliskt vara delaktiga i att ha hjälpt Arias att fylla dunkarna och transporte­ra

EN JURYMEDLEM FRÅGADE VARFÖR JURYN SKA TRO PÅ HENNE NÄR HON HAR LJUGIT TIDIGARE.

dem till bilen, så att hon kunde fortsätta resan för att döda Alexander. Martinez bad juryn att ”inte lämna denna rättssal med stanken av bensinen på händerna”.

Nästa dag, efter bara 15 timmars överläggni­ng, gav juryn sitt utlåtande – skyldig till överlagt mord. Arias gjorde ett sista chockerand­e avslöjande under sin sista stund i rättssalen. Hon vände sig mot domaren och sa: ”Jag minns ögonblicke­t då kniven stack Travis i halsen och han var vid medvetande. Han försökte fortfarand­e attackera mig. Det var jag som försökte komma undan, inte Travis, och äntligen gjorde jag det. Jag hade aldrig för avsikt att det skulle bli så här.” Efter rättegånge­n 2013 pågick en intensiv rättslig kamp för att avgöra om Arias skulle dömas till döden. Först sa Arias att dödsstraff­et skulle göra henne fri och uppmanade juryn att få henne avrättad. Men i en dramatisk helomvändn­ing bönade hon domaren om liv istället för död, eftersom hon var orolig för vilka konsekvens­er en avrättning skulle få för hennes familj. Juryn kunde inte komma överens och Arias dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Mördaren, som kallades ”sociopat” och ”det värsta som någonsin hänt mig” av sitt offer bara dagar före hans död, kommer att spendera resten av livet i fängelset Perryville i Arizona.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ARIAS RESTE HUNDRATALS MIL OCH FÖRSÖKTE SOPA IGEN SINA SPÅR. MEN ISTÄLLET LÄMNADE HON LEDTRÅDAR RUNT VARJE HÖRN.
ARIAS RESTE HUNDRATALS MIL OCH FÖRSÖKTE SOPA IGEN SINA SPÅR. MEN ISTÄLLET LÄMNADE HON LEDTRÅDAR RUNT VARJE HÖRN.
 ??  ?? Live better. Save money. ALWAYS LOW PRICES TRUST ON THE BRANDS YOU MANAGER JOHN BEGUE ( 831 ) 751 - 0231 TE# 05 IR:03365 ST# 248 OP# 00003937 3.97 X FACIAL CLNSR 0022700000­54 3.97 X FACIAL CLNSR 0022700000­54 9.92 X NEUUS85BNS 0070501572­85 9.92 X NEUUS85BNS 0070501572­85 12.96 X 5G KERO CARB 0044549317­77 SUBTOTAL 40.74 3.16 TAX 1 7.750 % TOTAL 43.90 CASH TEND 45.00 CHANGE DUE 1.10
Live better. Save money. ALWAYS LOW PRICES TRUST ON THE BRANDS YOU MANAGER JOHN BEGUE ( 831 ) 751 - 0231 TE# 05 IR:03365 ST# 248 OP# 00003937 3.97 X FACIAL CLNSR 0022700000­54 3.97 X FACIAL CLNSR 0022700000­54 9.92 X NEUUS85BNS 0070501572­85 9.92 X NEUUS85BNS 0070501572­85 12.96 X 5G KERO CARB 0044549317­77 SUBTOTAL 40.74 3.16 TAX 1 7.750 % TOTAL 43.90 CASH TEND 45.00 CHANGE DUE 1.10
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden