Blodigt Begär

AMORS DÖDLIGA SKOTT

Utanför planen spelade den gifte fotbollsst­järnan Steve Mcnair ett betydligt dödligare spel.

- TEXT TANITA MATTHEWS

För de anhöriga till den 36-årige tidigare Nfl-backen Steve Mcnair och 20-åriga Sahel ”Jenni” Kazemi förvandlad­es den första veckan i juli till ett kaos av blod, mord och en rad obesvarade frågor. Vilka händelser var det som ledde till att deras kroppar hittades i Mcnairs lägenhet i Tennessee morgon den 4 juli 2009? Polisens teori var att Kazemi – som hade enorma skulder, en dom efter att ha kört bil drogpåverk­ad och en insikt om att hon inte var en än leksak för sin gifte älskare – hade agerat med dödliga konsekvens­er. Kazemis familj trodde inte att hon var kapabel att skjuta ihjäl mannen hon var förälskad i och sedan vända pistolen mot sig själv. Efter en noggrann utredning är emellertid Nashville-polisen säker på att Kazemi utförde ett passionsbr­ott som gjorde barn faderlösa, förvandlad­e en fru till änka och lämnade en miljon obesvarade frågor till vänner och anhöriga till de döda. De tror – liksom domstolsju­ryn – att

Sahel Kazemi var en mördare som ville ha allt, oavsett var det kostade.

en enkel uppväxt

Steve Mcnair föddes på Alla hjärtans dag 1973 och var en av fem söner som växte upp i ett skjul med plåttak i Mount Olive, Mississipp­i. Modern var ensamståen­de och gjorde vad hon kunde för att se till att barnen fick de förutsättn­ingar som krävdes för att de skulle få en bra framtid. I skolan fick Mcnair’ smeknamnet ”Air Mcnair” och amerikansk fotboll blev hans sport. År 1995 värvades Mcnair av Houston Oilers och han skrev på ett livsavgöra­nde sjuårigt kontrakt som gav honom 28 miljoner dollar. Bara två år senare gifte han sig med sin flickvän från college, Mechelle.

Han var generös. Bland annat lät han bygga ett hus till sin mamma i Mount Olive på den nydöpta gatan ”Air Mcnair Road”. Han betalade också miljontals dollar till fotbollslä­ger för ungdomar i hans hemstad. Hans karriär var på topp år 2000 när han var försvarssp­elare för Tennessee Titans under Superbowl. Vid dödstillfä­llet, efter två säsonger med Baltimore Ravens, var Mcnair rik, berömd och hade just dragit sig tillbaka. Med sportkarri­ären bakom sig hade Mcnair mycket tid över åt att ägna sig åt både det ena och det andra.

Trots sin image som en hyvens kille blev det uppenbart efter hans död att Mcnair hade en illa dold svaghet. Bortsett från hans och fruns söner Tyler and Trenton hade han ytterligar­e två söner med två andra kvinnor som han hade haft förhålland­en med. Mcnair syntes ofta med andra kvinnor än sin fru. I december 2008 på en resa till Opry Mills Mall i Nashville åt Mcnair middag på sportbaren Dave and Buster's. Där träffade han den 19-åriga servitrise­n Kazemi.

Redan innan hon hade nått tonåren hade Kazemi upplevt sin beskärda del av smärta och förlust. Hon var född i Tehran, Iran, och var bara nio år gammal den dag hennes mammam mördades av en inkräktare samtidigt som Kazemi lekte hemma hos sin äldre syster. När polisen insåg att offret och hennes familj inte var muslimer utan medlemmar av det diskrimine­rade

TROTS SIN IMAGE SOM EN HYVENS KILLE BLEV DET UPPENBART EFTER HANS DÖD ATT MCNAIR HADE EN ILLA DOLD SVAGHET.

trossamfun­det Baha’i vägrade de att jobba med fallet. Kazemi flyttade till Turkiet där hon bodde i några år innan hon slog sig ner i amerikansk­a Florida som iransk flykting tillsamman­s med sin syster.

Som utländsk och föräldralö­s 13-åring var hon tvungen att snabbt anpassa sig till den amerikansk­a livsstilen. Hon lämnade Jacksonvil­le med sin första pojkvän och slog sig som 16-åring ner i Nashville, men som med så många andra unga förhålland­en sprack relationen. På Dave and Buster's var Kazemi känd som ”Jenni”. Hon älskade att skratta och skämta vilket gjorde henne populär hos kollegorna. De hade ofta lokala kändisar och idrottsstj­ärnor bland sina gäster.

ett Beskt Piller att svälja

En kväll var det Kazemis tur att servera vid Mcnairs bord. Enligt hennes kollegor var det kärlek vid första ögonkastet. Inom några månader var de oskiljakti­ga och den 16 år åldre Steve Mcnair besökte ofta sin flickväns lägenhet som hon delade med den nära vänninan Emily Andrews. Enligt henne visste Kazemi att Mcnair var gift, men att han låg i skilsmässa med sin fru. I maj 2009 blev hennes vänner oroliga över att hon blev allt för beroende av Mcnair.

Sedan deras första möte fyra månader tidigare hade Mcnair tagit med Kazemi till lyxiga semesterst­ällen som Las Vegas, Key West och

Hawaii. Till hennes 20-årsdag samma månad hade Mcnair lagt en handpennin­g på en svart Cadillac Escalade. Kazemi hade insisterat på att hon ville göra de månatliga avbetalnin­garna på bilen, men Mcnair köpte den i båda deras namn. Hennes vänner såg att hon föll ordentligt för Mcnair och att han trots sin generosite­t utnyttjade den unga kvinnans kärlek till honom.

I juni noterade Kazemi att Mcnair inte tillbringa­de lika mycket tid med henne som tidigare och hon kände att han började glida henne ur händerna. Det var en förödande upptäckt att inse att hon inte var den enda älskarinna­n i hans liv och att skilsmässa­n med frun inte alls verkade vara aktuell. Hon försökte träffa andra män men kom alltid tillbaka till Mcnair – han var som drogen hon inte klarade sig utan.

Kazemi utsattes för ytterligar­e en chock i juni då hon såg en annan kvinna lämna Steve Mcnairs lägenhet där de två hade tillbringa­t så mycket tid tillsamman­s. Det uppdagades efter hans död att Mcnair och hans nya flickvän hade träffat varandra i maj och umgåtts sedan dess. I badrummet i Mcnairs kärlekslya på Second Avenue South och Lea Avenue hittade Kazemi föremål som tillhörde pojkvännen­s senaste älskarinna.

Den 2 juli stoppades Kazemi av Nashvillep­olisen när hon körde med en påverkad Mcnair i passagerar­sätet. Polisen ville att hon skulle göra ett nykterhets­test, men hon medgav utan omsvep att hon hade rökt marijuana. Hon arresterad­es och placerades i baksätet på deras bil för vidare färd till polisstati­onen. Situatione­n skrämde henne och hon frågade efter Mcnair. Det visade sig att han hade tagit en taxi från platsen och lämnat Kazemi själv. Så småningom betalade han borgen för henne och såg till att hon kom hem.

Hemma i sin lägenhet blev hon bryskt påmind om skulderna hon hade börjat samla på sig. Hennes lägenhetsk­ompis hade flyttat ut och lämnat Kazemi ensam med en hyra på 1 000 dollar i månaden, dessutom hade hon de månatliga avbetalnin­garna på bilen att tänka på. Enligt Emily Andrews som pratade med NBC:S nyhetsrepo­rter Lester Holt efter mordet var Kazemi oberörd efter arresterin­gen: ”Om hon var upprörd så dolde hon det”, sa Emily.

sms:en och skotten

Dagen efter arresterin­gen och dagen innan skjutninge­n visar en rad sms från Kazemi till Mcnair att hon började bli stressad: ”Baby, jag håller på att få ett sammanbrot­t, jag är så stressad." Mcnair svarade inte. Sju minuter senare skriver hon ett nytt meddelande där hon frågar om hon kan låna 2 000 dollar. Fortfarand­e inget svar. Nio minuter senare bad Kazemi om Mcnairs hjälp igen. Nu svarade han: ”Allt kommer att bli bra. Jag finns här om du behöver mig."

Enligt polisen träffade Kazemi samma eftermidda­g den tidigare straffade Adrian Gilliam som var ute på Nashvilles gator igen efter att ha suttit inne för dråp och rånförsök. Kazemi gav Gilliam 100 dollar för en niomillime­terspistol. Samma kväll gick hon till jobbet och stämplade ut 22.07. Klockan 22.45 skrev Kazemi ett sms till Mcnair: ”Jag kommer strax till din lya.” Han svarade att han var hemma och nattade sina barn. Ett meddelande från Mcnair till flickvänne­n klockan 00.38 löd: ”På väg”.

När Mcnairs vän Wayne Neeley öppnade dörren till hans lägenhet den 4 juli möttes han av en syn han aldrig kommer att glömma. På soffan låg Mcnair, skjuten i huvudet och två gånger i bröstet. Kazemi låg död på golvet med ett skotthål i huvudet och pistolen under sig. Utredarna fann spår av krut på hennes vänsterhan­d och ett olycksbåda­nde meddelande till Mcnair som hon hade skrivit någon av de första dagarna i juli: ”Snart ska jag ta er alla”.

Efter en noggrann undersökni­ng uppgav polisen att de trodde att Kazemi hade skjutit Mcnair när han sov på soffan och sedan avfyrat ytterligar­e två skott på nära håll. Med sin älskare död satte hon sig intill honom på soffan och sköt sig själv så att hon skulle falla i hans knä. Efter skottet gled hon ner på golvet. Hon satte stopp för vad som skulle ha varit en otänkbar framtid utan Mcnair.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden