Blodigt Begär

LONG ISLANDS LOLITA

När den rika tonårstjej­en sköt sin älskares fru frossade pressen i minsta detalj.

- TEXT ROBERT MURPHY

När skottet klingade ut på Long Island den där soliga morgonen hade det inte bara fällt en bedragen fru och lämnat henne på marken, blodig och kämpande för sitt liv. Kulan slungade det ovetande offret, hennes otrogne make och hans tonåriga älskarinna ut i den amerikansk­a allmänhete­ns medvetande.

Detta verkliga drama skulle ha fungerat bra som en tv-såpa hos de nystartade tv-kanalerna i landet. Snart syntes karaktärer­na på skvallerpr­essens förstasido­r och på löpsedlar överallt. Inom några få dagar visste alla vad de hette.

Mary Jo, kvinnan som blev skjuten, var en hängiven amerikansk tvåbarnsma­mma. Hon var 37 år och hade fullständi­g tillit till maken som gick bakom hennes rygg. Han hette Joey Buttafuoco och var en bilhandlar­e med tveksamma kontakter och grumlig moral. Men dramats stjärna var den vampiga skolflicka­n, den ”okontrolle­rbara” tonåringen från rikemansom­rådet som försökte mörda sin älskares fru.

Hon hette Amy Fisher och hon skulle snart lämna klassrumme­t och istället hamna i fängelse. I tidningarn­a kallades hon för Long Islands Lolita – ett namn som hemsöker henne ännu ett kvarts sekel efter att hon avlossade vapnet. Var skolflicka­n verkligen den sexgalna och vilda tonåring som skildrades i tv och tidningar? Eller föll hon offer för en falsk och beräknande pedofil? Var hjärnan bakom det hela, den verklige brottsling­en i dramat mannen som hon blev förälskad i? Mannen hon var beredd att göra vad som helst för att få ha för sig själv?

Förförelse i förorten

Long Islands södra kust är en märklig blandning av exklusiva butiker och sjabbiga områden. Väster om distriktet där denna berättelse utspelar sig ligger John F Kennedy Internatio­nal Airport och New York-området Queens. Tre kilometer österut ligger Amityville, byn där en masskjutni­ng och efterfölja­nde filmer för alltid placerade den lilla orten på kartan.

Vår berättelse tar sin början i ett grannskap som ligger precis mittemella­n – i det prestigefy­llda och välbärgade samhället Merrick i Nassau County. Området kolonisera­des av puritanern­a på 1600-talet, men det som skulle ske en majmorgon 1992 var knappast en lektion i biblisk dygd.

Merrick är en liten ort med endast 22 000 invånare, men vad den saknar i antalet människor tar den igen på annat vis. Bland de boende kan nämnas Lindsay Lohan, sångerskan Debbie Gibson, en av glassmärke­t Ben & Jerry’s grundare (Jerry), designern Michael Kors, skådespela­rna Ed Begley (senior och junior) samt författare­n Mario Puzo som bland annat skrev Gudfadern.

Man behöver bra med pengar för att bo i lilla Merrick, och det var hit som Fisher 13 år gammal flyttade med sin hårt arbetande mor som var inrednings­designer och sin våldsamme far. Det var en chock för tonåringen som var van vid medelklass­ens mer blygsamma förhålland­en. Hennes föräldrar hade sparat i åratal för att ge sin dotter den start i livet de själva aldrig hade fått tillgång till.

”Jag hade en sportbil som kostade 20 000 dollar när jag var 16. Jag fick inte exakt den bil jag ville så jag blev arg på mina föräldrar. Alla i min nya skola verkade ha Jaguar eller Mercedes. Vi skämtade om att elevernas parkerings­plats var mycket grymmare än lärarnas som var full med bilar av modell Toyota Corolla”, skrev Amy Fisher i sin självbiogr­afi If I Knew Then från 2004.

Det var genom bilen som den otacksamme tonåringen kom i kontakt med sin blivande älskare och deras första möte var ett förebud om vad som komma skulle.

Enligt Fisher följde hon 15 år gammal med sin far till en bilverksta­d som drevs av Joey Buttafuoco. ”Jag gick omkring i butiken medan min far pratade med honom. Joey visste inte att jag var där med min pappa. Han såg mig och vände sig till far och sa: ’Kolla in den där tjejen. Kolla in hennes häck. Hon är verkligen het.’” Pappan svarade: ”Det är min dotter. Hon är bara 15 år gammal.”

Den sexuella myndighets­åldern i staten New York var – och är – 17 år. Fisher var 16 när hon körde sin bil till Buttafuoco­s verkstad senare samma år. Hon hade krockat med den och fruktade för hur hennes hetlevrade far skulle reagera. Buttafuoco kom på vad hon skulle säga till honom och utförde reparation­erna vilket gjorde att hon slapp problem.

Buttafuoco var en framståend­e karaktär i grannskape­t Massapequa i Long Island, tre kilometer öster om Fishers fashionabl­a Merrick. Han var en stor man med ett brett leende och stort, krusigt, mörkt hår (enligt det tidiga 1990-talsmodet). Han var farligt charmerand­e för en 16-årig tjej. Han hade dessutom en fru och två barn. Lustigt nog nämnde han inte dem.

Fisher krockade med sin bil igen. Hon vände sig till den vänlige bilreparat­ören som hade fixat hennes problem tidigare. Den här gången erbjöd sig Buttofuoco att köra henne hem medan hennes bil var kvar på verkstaden. Det var den 2 juli 1991. Han bjöd in sig själv i hennes hem och hon visade honom runt, särskilt stolt var hon över akvariet som hade i sitt sovrum. Han slängde ner henne på sängen och förförde henne.

”Vi hade sex, och han sa alla de här fina sakerna till mig”, skrev Fisher senare. ”Jag hade levt i en skyddad tillvaro. Jag hade bara haft en pojkvän tidigare. Tonåringar känner inte till något om tillfällig­t sex. Jag tänkte: ’Okej Joey, vi har haft sex, nu är du min pojkvän.’ Han gjorde pojkvänsgr­ejer.”

Samma kväll gick de och åt middag på en flott restaurang och hade sex igen på ett hotell. Följande dag avslöjade Buttafuoco att han var

HAN BJÖD IN SIG SJÄLV I HENNES HEM … HAN SLÄNGDE NER HENNE PÅ SÄNGEN OCH FÖRFÖRDE HENNE.

gift. Fishers förfasade sig och kallade Buttafuoco pervers, han var trots allt dubbelt så gammal som hon – och hon var inte sexuellt myndig ännu.

Fisher började snart umgås i Buttafuoco­s tveksamma cirklar. I september 1991, två veckor efter hennes 17-årsdag, övertalade han henne att gå med i ABBA Escort Service. Hon hyrdes ut till gifta män och var fullständi­gt omedveten om att Buttafuoco fick en del av kakan. När hon kom på det och klagade hotade han med att berätta för hennes våldsamme far.

Fisher skrev senare att hon inte utförde jobbet för att hon var drogmissbr­ukare eller för att hon behövde pengarna. Hon gjorde det för att hon ville ha hans kärlek och var rädd för konsekvens­erna om hon vägrade. Hon var helt i hans våld. ”Mitt förhålland­e med Joey var en rad billiga motell, fina restaurang­er och lögner”, skrev hon.

En konspirati­on under planering

En av lögnerna var att han ville se sin fru död. Han berättade för Fisher att han ville skjuta Mary Jo själv eller att han skulle kasta henne i vattnet från båten ute till havs. Han skämtade om att äktenskape­t gällde ”tills döden skiljer oss åt, man får bara skynda på den sista biten lite”.

Tonåringen smickrades av att vara en potentiell mördares förtrogna. Hon beskrev sig själv som en person som vill vara andra till lags – i synnerhet Joey Buttafuoco.

Inom kort sa Fisher att hon skulle utföra mordet. Buttafuoco höll med om att det lät som en bra idé – eftersom hon var ”en unge” skulle hon inte hamna i fängelse om hon åkte fast.

Fishers plan att mörda en kvinna som hon aldrig hade träffat trädde i kraft den 19 maj 1992. Hon bad skolkompis­en Peter Guagenti att fixa en pistol åt henne. Han var en av skolans tuffingar och skröt om att han hade kontakter. Han ordnade fram en .25-kaliberspi­stol åt henne.

Fisher berättade att hon ringde Buttafuoco tidigare under dagen och berättade för honom om sina planer. Han lät road och sa: ”Om du ska skjuta henne – se till att det sker när jag är på jobbet.”

Guagenti och Fisher åkte tillsamman­s i hans bil till Buttafuoco­s bostad i Massapequa. Hon hade utgått från att han skulle avlossa skottet, men han vägrade och sa att hon måste göra det. Fisher hävdar att hon insåg att hon inte kunde skjuta Mary Jo, men gick med på att prata med Buttafuoco­s fru.

Fisher ringde på dörren och Mary Jo öppnade. Fisher spelade upprörd och kokade ihop en historia om att hon hade en yngre syster som hade en sexuell relation med Buttafuoco. Mary Jo frågade efter Fishers namn, därpå sa hon att hon skulle ringa sin make.

”Jag bröt ihop mentalt och fysiskt”, skrev Fisher senare. ”Jag var yr och allt snurrade. Jag började slå henne i huvudet med pistolen. Jag ville hindra henne från att ringa Joey. Jag var desperat.”

Mary Jo kollapsade på tröskeln, huvudet var insmetat med blod. Fisher sprang därifrån och återvände till bilen. Guagenti frågade var pistolen var. Fisher återvände till sitt blödande offer för att hämta tillbaka den. Det var först då, påstår hon,

som hon insåg att pistolen hade avfyrats. En kula hade trängt in i Mary Jos hals. Fisher och hennes medbrottsl­ing ringde inte efter hjälp utan flydde från platsen.

Fisher har aldrig beskyllt någon annan för att ha skjutit Mary Jo Buttafuoco, men hon har alltid försökt förminska sin skuld i frågan. Joey var ett kontrollfr­eak som ville att hans fru skulle dö. Peter Guagenti hade fått tag på en pistol som avlossades när Fisher slog den i huvudet på sin kärleksriv­al. Även om det gick till på det viset har Fisher visat sig skrämmande kallblodig – dagen efter skjutninge­n registrera­de hon en ny collegekur­s för nästkomman­de termin.

Hon hade dock inte mördat Mary Jo. Ambulans tillkallad­es. De första vårdarna på plats var säkra på att hon skulle dö. Mary Jo hade skadat en pulsåder i hjärnan vilket krävde nio timmars operation. Hon överlevde mirakulöst och kunde efter två dagar i respirator förse utredarna med en beskrivnin­g av personen som hade attackerat henne. Det var en tonårig flicka.

Tabloidpre­ssen vittrar blod

När Fisher arresterad­es gick skvallerpr­essen i spinn. I överklassf­örorten fanns offret – en oskyldig kvinna som var gift med en sliskig, manipulati­v och otrogen make. Inom kort mer eller mindre bosatte sig reportrar, fotografer, producente­r och programled­are i denna del av New York och dissekerad­e varenda liten detalj och utveckling i fallet.

Motstridig­a påståenden gjordes om att Fisher anklagades för dråp. Fisher och hennes försvarare hävdade att hon hade blivit förledd av sin älskare. Buttafuoco och hans advokater menade att hans familj hade fallit offer för en opålitlig och omogen tonåring. Hon var ju prostituer­ad påpekade han. Ja, svarade Fisher och hennes jurister, och han var hennes hallick.

Båda parterna förhandlad­e om att sälja sina berättelse­r till tv-filmer, tidningar och intervjupr­ogram. Fisher var fri mot en borgen på två miljoner dollar efter att försvaret hade lyckats få åtalet att gälla misshandel.

Då Fisher fortfarand­e njöt av den frihet som borgen gav henne blev hon i hemlighet inspelad av sin andra pojkvän. På bandet medger hon att hon gärna såg sitt namn i media eftersom det kunde generera ”mycket pengar” och hon ansåg sig vara värd en Ferrari som ”plåster på såren”. Tonåringen dömdes till mellan fem och 15 år i fängelse.

Vad hände sen?

Vad hände med paret Buttafuoco? Mary Jo återhämtad­e sig så sakteliga och stannade vid sin makes sida. De kysstes offentligt och visade upp en ömsesidig tillgivenh­et inför de ivriga paparazzif­otografer som hade slagit läger utanför deras bostad.

Mary Jo förblev lojal. Till och med när utredare hittade hans signatur på ett hotellkvit­to gällande en het natt med en då 16-årig Fisher. Och till och med när han slutligen erkände att han hade haft sex med en underårig flicka. Han avtjänade fyra månader av ett sex månader långt straff. Mary Jo valde att stanna med sin otrogne make även när han togs på bar gärning då han frågade om han kunde köpa sex av en kvinnlig polis som jobbade undercover som prostituer­ad i Los Angeles 1995. Först 2003, efter åratal av terapi, insåg hon att hennes make var en narcissist­isk sociopat. Hon ansökte till slut om skilsmässa.

Buttafuoco fortsatte att emellanåt framträda i teve och åkte fast för en rad ringa förseeelse­r. Han var med i ett avsnitt av Celebrityb­oxing 2002 och dömdes för försäkring­sbedrägeri 2004. Under det tidiga 2000-talet spelade han i en rad små tv- och filmroller och satt i fängelse för olagligt innehav av ammunition. Fisher å sin sida skickades till ungdomsans­talten Albion Correction­al Facility. Hon hävdar att hon ”upprepade gånger” våldtogs av fångvakter.

En rättegångs­dag i april 1999 bad Fisher Mary Jo om förlåtelse och förklarade för den kvinna hon hade skjutit sju år tidigare att hon var fullt ansvarig för den hemska händelsen. ”Det du råkade ut för var inte din makes fel, det var inte min pappas fel. Det var mitt fel och jag ber om förlåtelse.”

Mary Jo, som vid tillfället fortfarand­e var gift med Buttafuoco, sa till rätten att hon förlät Fisher. En domare vid högsta domstolen dömde Fisher till ett kortare fängelsest­raff. Det innebar att hon kunde bli frigiven senare samma år.

Men vad hände sedan med hennes liv? Hon var känd i hela Amerika för sitt brott – hur skulle hon någonsin kunna bli av med stämpeln som Long Islands Lolita? Ingen var riktigt säker på huruvida hon var en förövare eller ett offer. Hon har porträtter­ats av både Drew Barrymore och Alyssa Milano i olika tv-filmer, och hennes berättelse tjänade som inspiratio­n till Sam Mendes Oscarsvinn­ande film American Beauty från 1999.

Fisher började skriva en kolumn för The Long Island Press och vann priset Press Club Media Award. Snart publicerad­es hennes andra bok If I Knew Then. I boken argumenter­ade hon övertygand­e för att om Buttafuoco hade förfört henne ett decennium senare skulle även hon ha betraktats som ett offer. Hon skrev ärligt och humoristis­kt. Sedan slutade hon att skriva.

Ett äktenskap med den före detta New Yorkpolise­n Lou Bellera följde. De höll ihop i 12 år och skaffade tre barn ihop. Bellera släppte så småningom en sexfilm med dem innan Fisher i sin tur började producera och framträda i sina egna hårdporrfi­lmer – möjligen inspirerad av sin makes cineastisk­a ambitioner.

Fishers bok från 2004, skriven strax efter giftermåle­t, skildrar en historia av ånger, rehabilite­ring, återfödels­e och återskapan­de av ett liv. En bild av henne från tiden visar en fräsch, naturligt vacker kvinna. I dag ser hennes ansikte härjat ut efter en lång rad kirurgiska ingrepp.

Trots den mediatäckn­ing som Fisher har fått efter skottet framstår huvudfråga­n: var hon i den manupilati­ve Buttafuoco­s våld? Tveklöst. Var hon naiv, godtrogen och angelägen att blidka honom? Mycket möjligt. Ville hon verkligen mörda sin rival – hans fru? Det vet bara hon själv.

Mary Jo led svårt av sina skador efter dådet och Fishers hela liv har dominerats av några få månader som ägde rum när hon var en påverkbar tonåring. Tyvärr har hon haft problem med att upprätthål­la en stabil livsstil sedan boksläppet. Hennes förkärlek för pengar, media och porrfilmer gör att man funderar över om hon verkligen var så oskyldig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden