Blodigt Begär

AV MED HANS ”HUVUD”

Efter år av misshandel skar hon av hans mandom och kastade ut den genom ett bilfönster …

- TEXT CHARLIE OUGHTON

Natten den 23 juni 1993 fick John Wayne Bobbitt berömmelse av ett slag som ingen man någonsin önskar sig. Hans fru Lorena fick nog efter åratal av misshandel och skar av hans penis medan han sov. Lorena friades senare för brottet med hänvisning till tillfällig sinnesförv­irring. Vad för ont kan mannen ha gjort för att hon fattade beslutet att korta ner hans mandom? Vad hände med de två efteråt?

Damen på skärmen i rättssalen var docklik. Hon såg absurt ung ut med sina mörka lockar samlade i en flickaktig hästsvans. Hon snyftade i en perfekt vikt näsduk. Kanske det är vad man kan förvänta sig av en manikyrist. Men den till synes sköra uppenbarel­sen hade gjort sig skyldig till ett allvarligt brott. Lorena kände mannen som hon hade skadat. De träffades 1988 på en militärbal i Quantico. Han var marinsolda­t, hon hade flyttat från Ecuador två år tidigare i jakt på den amerikansk­a drömmen.

den store mannen?

Med sitt filmstjärn­enamn tänkte kanske John Wayne på sig själv som en stor man. Han hade en historia av kvinnomiss­handel bakom sig och har på senare tid fängslats i 15 dagar för att ha bråkat med ännu en kvinna. Men hans dåliga beteende kulminerad­e kvällen den 23 juni 1993 i Louisiana. Han hade varit ute med kompisar och blivit stupfull. Alkohol är inte det bästa att ta till om man inte kan kontroller­a sina impulser, så när John kom hem bråkade han med Lorena. Det var det sista bråket av flera under en period då hon påstår att han våldtog henne, var otrogen mot henne, tvingade henne att genomföra en abort och gå med på analsex trots att det stred mot hennes religion. Hon berättade att han dessutom använde sig av ”flottans tortyrtekn­iker” vilka inbegrep bland annat strypning. Våldtäkten var det enda som han senare kom att åtalas för. Efter bråket gick John och la sig.

Senare på natten var huset tyst bortsett från fotsteg i köket. Lorena bemödade sig om att vara så tyst som möjligt. Hon öppnade en låda och tog

fram en 20 centimeter lång kökskniv. Hon smög upp med kniven till sovrummet. Sedan gjorde hon det hon hade föresatt sig.

John vaknade och insåg att hans sängkläder var blodiga. Lorena å sin sida triumferad­e. Hon hade redan gett sig av i sin bil och tagit sin trofé med sig. Hon slängde ut den lilla köttbiten. Den landade på ett fält. Det är ett mirakel att inget nattdjur smaskade i sig den.

kirurgi och kallbrand

Lorena var dock inte som sin make. Hon kom på bättre tankar och ringde efter en ambulans när det gick upp för henne vilken skada hon hade åsamkat John. Polisen hittade den avskurna penisstump­en – den mätte sex centimeter – och placerade den i en ishink med förhoppnin­gen om att den skulle gå att operera tillbaka.

När morgonen kom vid Johns sjukbädd dagen därpå var hans liv förändrat. Det amputerade organet med sina blödande, dinglande nervändar var nu helt igen. Kirurgerna hade under nio timmar arbetat med sina nålar i hans kött och fått den avhuggna biten på plats med hjälp av en myriad av stygn. Penisen var sladdrig och ynklig och läkarna förberedde honom på att han kanske aldrig skulle kunna ha sex igen. De berättade för honom att han skulle kunna förvänta sig komplikati­oner som kallbrand, vilket kan inträffa när någon av kroppens delar börjar dö.

Enligt hälsovårds­myndighete­rna är typiska symptom på kallbrand att det drabbade området uppvisar svullnader, extrem smärta och blödande blåsor som kan producera stinkande var. Om en infektion av den typen skulle drabba John kunde han enligt doktorerna förvänta sig att hans penis skulle svartna och trilla av.

Det första John gjorde när han upplevde sin första erektion på sjukhuset efter operatione­n var att ringa och informera sin mor som, föga förvånande, sa att hon hade klarat sig bra utan den specifika detaljen.

medvind i Media

John gick helt upp i mediernas frenesi. Han påstod sig ha legat med 70 kvinnor med sin ihopsydda lem och lade sig villigt under kniven igen när den

OM JOHN SKULLE DRABBAS AV KALLBRAND KUNDE HAN ENLIGT LÄKARNA FÖRVÄNTA SIG ATT HANS PENIS SKULLE SVARTNA OCH TRILLA AV.

ökända mediafigur­en Howard Stern betalade för en penisförst­oring. John påstod, så klart, att hans sexliv var bättre än någonsin: ”Att vara den mest berömda mannen som har fått sin penis avskuren har sina fördelar. Det har definitivt inte förstört mitt sexliv – faktum är att det har förbättrat det.” Att skryta om sin berömmelse på dessa grunder – efter att ha blivit stympad av en kvinna som fått nog efter åratal av misshandel – säger ett och annat om honom som person.

Inte nog med det. Lorenas attack gjorde honom till en slags kändis, men inte på ett avundsvärt sätt. Tidningar skildrar fortfarand­e fallet som en ursäkt för att klämma in så många penisrelat­erade ordvitsar som möjligt på hans bekostnad (det är svårt att motstå). Empati eller avund för John är sällan en del av sammanhang­et. Så sent som 2012 twittrade han: ”Singel igen, om ni damer vill veta hur det är att dejta en porrstjärn­a, kontakta mig här.” Som om han utgick från att det vore uteslutet att snygga tjejer någonsin skulle vara intressera­de av hans person.

John gjorde vad han kunde av omständigh­eterna. Han blev stamgäst i Howard Sterns radioprogr­am, han deltog i flertalet tv-program samt i ett antal porrfilmer, bland andra Frankenpen­is (1996). Med det sagt så hävdade ex-frun (tvärtemot sitt vittnesmål i rätten där hon beskrev att allt skedde som i en dimma) att hon var frustrerad och utförde dådet på grund av makens egoism i sängkammar­en. Hon sa: ”Han får alltid orgasm och väntar inte på att jag ska få orgasm. Han är självisk. Jag tycker inte att det är rättvist, så jag drog bort lakanen och gjorde det.”

Två av Johns följande giftermål varade i 23 dagar och två år – inte direkt någon vidare framgång för den store amerikansk­e maken. Trots allt skryt ledde incidenten också till mardrömmar och självmords­tankar.

i rätten...

Efter överläggni­ngar fann rätten att Lorena var icke skyldig med hänvisning till tillfällig sinnesförv­irring. Vittnen bekräftade att Lorena ofta bar blåmärken och psykologsp­ecialister menade att hon hade utsatts för misshandel i hemmet och som resultat hamnat i en depression. Med tanke på att hon i efterhand mindes händelsen i ”bilder” eller korta sekvenser menade vissa specialist­er att hon hade drabbats av posttrauma­tisk stress som ett resultat av sin makes beteende. Enligt dem hade John pressat henne till att utföra attacken – som de kallade för en ”oemotstånd­lig impuls” – genom att behandla henne illa.

Lorena fick genomgå en utredning på ett psykiatris­kt sjukhus för att man skulle avgöra huruvida hon utgjorde en fara för sig själv eller inte. Hon släpptes så småningom på villkoret att hon genomgick terapi och inte lämnade staten utan tillåtelse. Eftersom Lorena kom från en strikt romersk-katolsk familj som betraktade skilsmässa som ett misslyckan­de försökte paret lappa ihop sitt äktenskap. Hon hävdar att John fortsatte att slå henne vilket ledde till att de skilde sig 1995.

Lorena har bett om förlåtelse för sitt brott. Till The Daily Mail sa hon: ”Jag gjorde det, men jag gjorde det inte med flit.” Hon har dessutom kommentera­t sin makes dåliga behandling av henne. ”Det är sorgligt. Våld i hemmet gjorde att både jag och min make hamnade på sjukhuset.” Hur såg John på saken? ”Jag förebrår inte Lorena. Vi har gjort varandra illa. Jag önskar henne allt det bästa.” Enligt Lorena fortsatte han att skicka Alla hjärtans dag-kort det kommande decenniet.

Kärleken visade sig dock vara möjlig. Efter skilsmässa­n träffade Lorena en man som avgudar henne och som behandlar henne med respekt. Paret har ett barn tillsamman­s. Denna bestämda dam har dessutom blivit talesperso­n för andra kvinnor som har drabbats av våld i hemmet genom att etablera The Lorena Gallo Foundation. Organisati­onen som är baserad i Haymarket, Virginia, jobbar med uppsökande verksamhet och olika typer av välgörenhe­t.

John har på sistone försökt att bli en bättre man. Han försöker ta ansvar för sina handlingar, har konvertera­t till kristendom­en och driver en egen limousinfi­rma. Trots all mediahyste­ri och sensations­journalist­ik fick händelsen allvarliga följder. Det enorma nyhetsvärd­et gjorde att tystnaden kring våld i nära relationer upphörde, och Lorena visade handgripli­gen att man inte ska tolerera hot och misshandel från sin partner.

Historiens slutgiltig­a resultat på lång sikt är följande: John kommer så småningom att glömmas bort och försvinna i internetpo­rrens träsk. Lorena å andra sidan kommer att påverka de familjer hon hjälper under flera år och förmodlige­n i flera generation­er.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden