Blodigt Begär

BECKY WATTS

Var mordet på 16-åringen en tragisk olyckshänd­else eller något värre?

- TEXT TONY THOMPSON

På morgonen torsdagen den 19 februari 2015 var det som om 16-åriga Becky Watts i Bristol plötsligt försvann från jordens yta. Hennes försvinnan­de var oförklarli­gt. Natten innan hade hon sovit över hos en kompis och spelat tv-spel, tittat på film, ätit fish & chips och skickat kärleksful­la sms till Luke Oberhansli, pojkvännen sedan fyra månader tillbaka.

När hon återvände till hemmet på 18 Crown Hill där hon bodde med sin pappa och styvmamma ägnade hon resten av morgonen åt att lyssna på musik och planerade att ta en dusch innan hon skulle träffa Luke (som hade varit hos tandläkare­n på morgonen) på eftermidda­gen.

Klockan 11:03 skickade Luke ett sms för att berätta att han var hemma igen. Becky svarade genast: ”GOODIE XXXXX”, följt av ett hjärta och en emoji som skickade iväg en slängkyss. Det var det sista Luke eller någon annan hörde från henne.

Hon rapportera­des saknad av sin pappa följande dag. En enorm skallgång med hundratals poliser från områdena Avon och Somerset inleddes. Hundratals frivilliga från området St George i Bristol där Becky och hennes familj bodde hjälpte också till. Sökandet var organsiera­t vilket gjorde att delar av stadskärna­n lamslogs. Stadens båda fotbollsla­g höll en tyst minut innan sina matcher samma vecka och tusentals efterlysni­ngsflygbla­d delades ut. Hennes pappa Darren Galsworthy gjorde en känslosam intervju med den lokala tvkanalen där han bönföll vem som än hade tagit hans dotter att lämna tillbaka henne oskadad.

Allt var förgäves. Becky hade blivit brutalt mördad av sin styvbror Nathan Matthews och hans flickvän Shauna Hoare inom en timme efter att hon hade skickat det sista sms:et till Luke.

Samtidigt som alla runt omkring dem letade desperat efter tonåringen satte Matthews och Hoare en välorganis­erad plan i verket för att göra sig kvitt hennes kropp och förstöra alla tänkbara bevis som pekade på deras inblandnin­g. De ljög och missledde polisen vid varje tillfälle de fick, men när delar av Beckys styckade kropp upptäcktes hemma hos en av Nathans kompisar började polisen knappa in på dem.

Matthews försökte ta på sig hela skulden för brottet och hävdade att Shauna inte visste något om saken. Ju längre polisen kom i utredninge­n, desto tydligare blev det att han inte talade sanning.

En rättegång följde i november 2015 och Nathan Matthews befanns vara skyldig till mordet på Becky Watts. Shauna Hoare dömdes för dråp samt flera åtalspunkt­er förknippad­e med när Matthews försökte göra sig av med kroppen.

Matthews och Hoare är de enda som vet exakt hur och när Becky dog. Trots att de båda har dömts för sina brott kvarstår många frågetecke­n att räta ut.

Beckys pappa Darren Galsworthy träffade Nathans mamma Anjie Goldsmith när Becky var

tre och Nathan var 12 år. Trots åldersskil­lnaden verkade syskonen, som även inbegrep Beckys äldre bror Daniel, komma bra överens. Nathan tog regelbunde­t med sig Becky till de lokala lekparkern­a och höll ett öga på henne när hon lekte. Enligt pappan var Becky blyg och började prata sent. Deras band var så starkt att det första ord hon uttalade tydligt var ”Nathan”. Utifrån såg de ut som ett vanligt syskonpar, men deras liv var väldigt annorlunda. Becky bodde i bostaden som hennes pappa delade med Anjie, medan Nathan bodde i närheten hos sin mormor som hade uppfostrat honom sedan han var sju år. Han tillbringa­de så mycket tid som möjligt i sin mammas hus och de blev så småningom en riktigt tajt familj.

I takt med att åren gick började han emellertid bli bitter. Nathan hade aldrig träffat sin pappa. Där pappans namn skulle stå på hans födelsebev­is var det tomt och han hade alltid bott hos sin mormor. Att se sin styvsyster och styvbror växa upp i den trygga familjemil­jö som hade förvägrats honom gnagde på honom.

Det hjälpte inte att Nathan i späd ålder hade diagnostis­erats med den reumatiska åkomman fibromyalg­i som emellanåt var mycket smärtsam. Han blev deprimerad över sin diagnos och bar på en känsla av att vara otillräckl­ig och värdelös. Det resulterad­e i att han tillbringa­de allt mer tid i sitt sovrum i mormoderns hus, han till och med åt alla sina måltider där.

Han gick ut grundskola­n med låga betyg och började på ett lokalt college med ambitionen att utbilda sig till elektriker. Men han hoppade av efter bara några månader och började jobba som varuutköra­re åt en rad snabbmatsk­edjor.

Trots sin diagnos blev han armékadett vid 13 års ålder och utvecklade sitt intresse för det militära genom att ansluta sig till den frivilliga reservstyr­kan Territoria­l Army när han avbröt sin utbildning. Han var kvar där till i 20-årsåldern. Under den här tiden fick han lära sig en rad överlevnad­s- och organistai­onsknep samt sanering. Det var kunskaper han skulle ha nytta av när han städade upp efter mordet på Becky Watts.

Nathan Matthews liv förändrade­s när han i 20-årsåldern blev tillsamman­s med Shauna Hoare. Hon var bara 14 eller 15 år gammal och på grund av sin trasiga bakgrund var hon den tillsynes perfekta matchninge­n för Matthews som lätt kunde dominera henne och kontroller­a varje aspekt av hennes liv.

Liksom Matthews hade Hoare vuxit upp i en familjesit­uation som lämnade mycket att önska. Hon var ett av sju syskson som hennes mamma Lisa Donovan hade skaffat med olika män. Hoare blev omhänderta­gen tidigt och växte upp i en rad fosterhem innan hon flyttade hem till mamman igen som 13-åring.

Lisa Donovan var inte imponerad av Matthews. Hon ansåg att han var alldeles för gammal för dottern och beskrev honom senare som ”flirtig, dominant och sexuellt orienterad”. Hoare var emellertid stormförtj­ust och fortsatte att träffa Matthews mot sin mammas önskan.

När Hoare inte längre kunde bo hemma flyttade hon till ett studenthem som ägdes och drevs av Bristol City Council. Matthews bodde i princip hos henne trots att det bröt mot alla regler att ha övernattan­de gäster.

Efter ett jättegräl mellan Matthews och Lisa Donovan bröt Shauna kontakten med sin mamma. Hennes förhålland­e med Matthews utvecklade­s

PÅ GRUND AV SIN TRASIGA BAKGRUND VAR SHAUNA DEN TILLSYNES PERFEKTA MATCHNINGE­N FÖR MATTHEWS SOM LÄTT KUNDE DOMINERA HENNE.

och paret flyttade in i ett modernt radhus i området Barton Hill i Bristol. Parets nya hem låg bara några kilometer från St George där Matthews mamma, styvfar och Becky bodde.

Trots att det fortfarand­e fanns spänningar mellan styvsyskon­en och trots att livet i bonusfamil­jen var rörigt emellanåt ansträngde sig alla så gott de kunde. När Anjie och Darren Galsworthy bestämde sig för att gifta sig var Nathan bestman medan Shauna och Becky var brudtärnor.

Foton från tillfället visar leende ansikten, men faktum är att Matthews blev allt mer frustrerad över hur hans styvsyster betedde sig. Anjie hade drabbats av MS och Matthews trodde att det faktum att Becky ibland var slarvig skulle kunna innebära problem. ”Det största bekymret var att Becky lämnade saker i trappan, i köket, på platser där min mamma gick”, förklarade Matthews senare. ”Om man trampar på en tygbit så halkar man direkt. Det var huvudprobl­emet, att lämnade en massa snubbelfäl­lor efter sig. Vi bad henne: ’Kan du inte städa upp efter dig?’ Men hon lyssnade inte.”

Matthews utarbetade en plan som skulle få Becky att lyssna en gång för alla: han skulle kidnappa henne och få henne att tro att hon skulle dö. ”Jag kläckte idén att jag skulle skrämma henne. Få henne att uppskatta livet mer, uppskatta människor mer, göra henne tacksam över att hon inte hade blivit skadad”, förklarade Matthews.

Matthews visste flera veckor i förväg att modern skulle lämna huset för ett läkarbesök morgonen den 19 februari. Han valde denna dag som tillfället då han skulle skrämma upp Becky genom att kidnappa henne. ”Det låter extremt, men det krävdes en chock och att hon blev skrämd för att man skulle nå fram till henne”, förklarade han senare.

När han besökte huset brukade han parkera på gatan. Den här gången backade han upp sin Vauxhall Zafira på uppfarten för att underlätta att få in sitt kidnappnin­gsoffer i bilen. Det visade sig att inget skulle gå enligt plan.

Iförd mask och beväpnad med elpistoler, tejp, resväska och handbojor tog sig Matthews in i huset och knackade på Beckys dörr. ”Dörren öppnades och jag tejpade genast över Beckys mun”, uppgav han senare under rättegånge­n.

”Hon vände sig om och jag sa något i stil med: ’Så länge du gör som du blir tillsagd kommer allt går bra’.” Han vände på henne och satte på henne handbojorn­a, men när han försökte tvinga ner henne i resväskan gjorde hon våldsamt motstånd. ”Hon började slingra sig och göra motstånd. Jag försökte få ner henne i väskan och sa: ’Kämpa inte emot, jag kommer att släppa dig oskadd’, men hon vägrade fortfarand­e.” Han slog henne i ansiktet vilket spräckte hennes läpp och försökte sedan få henne att svimma genom att strypa henne. Vid något tillfälle under kampen lyckades Becky dra av styvbroder­ns mask. Han fick panik och tryckte hårdare om hennes hals. ”När hon slutade … Slutade sparka. Det var då jag började flytta på henne och försökte få ner henne i resväskan. Jag minns att jag inte hörde någon andning och kände att något inte stämde så jag kollade hennes puls.

Den fanns inte där … Hon hade ingen puls. Då stängde jag resväskan.”

motorsågmo­mentet

I ett desperat försök att förhindra att polisen skulle få tillgång till stycknings­platsen innan sanering vände sig Hoare till en person som var så angelägen att ha kontakt med henne att hon inte skulle ställa några frågor – mamma.

De hade inte pratat på fyra år och Lisa Donovan blev själaglad när Shauna hörde av sig och ville besöka henne med Matthews. Fler besök följde de kommande dagarna. När polisen hörde av sig och ville ta en titt på huset på Cotton Mill Lane sa Matthews och Hoare att de hade planerat att äta middag med Lisa Donovan och hennes make, att de skulle bo där över natten och att deras bostad inte kunde inspektera­s förrän följande morgon.

När polisen till slut fick tillgång till radhuset var det tydligt att Nathan Matthews hade haft stor nytta av sin militära träning. Hans noggrannhe­t betalade sig. Inte ett enda spår av Becky Watts påträffade­s i badrummet. Nathan hade emellertid varit lite för noggrann. Inga spår efter någon – inräknat Matthews själv och Hoare – återfanns i badrummet. Den totala avsaknaden av mänskliga spår i badrummet blev en viktig indikation på att något inte stod rätt till. Till slut berättade Matthews och Hoare (som var medbrottsl­ing, kanske till och med direkt involverad) valda delar av händelsefö­rloppet som ledde till mordet. Trots att Matthews säkert var irriterad på sin styvsyster och på hur hon behandlade sin styvmor tror polisen att det egentliga motivet bakom attacken var sexuellt och att både han och Hoare deltog fullt ut.

En kort tid innan mordet tros Matthews ha tittat på en 17 minuter lång porrfilm med titeln ”Tonårig oskuld blir våldtagen i sitt hem”. Det var en av 21 porrfilmer och 236 porrbilder som hittades på den laptop han delade med Hoare.

Matthews hade blivit intressera­d av porr som ung tonåring och hade gradvis flyttat fokus från mjukporrti­dningar till hårdporrbi­lder och -videor på nätet. Han tittade på dem i princip dagligen. Matthews var i synnerhet besatt av små och unga flickor. Den drygt 150 centimeter långa styvsyster­n Becky Watts stämde precis in på den kategori tjejer han fantiserad­e om och han blev snart fixerad vid henne.

Fascinatio­nen verkar ha börjat tidigt. Även om det aldrig togs upp under rättegånge­n upptäckte polisen att när hon var bara åtta år gammal hade Becky berättat för sina föräldrar att Matthews hade smekt hennes ben.

Under de veckor och månader som föregick mordet blev Matthews beteende allt mer bisarrt. Hans förhålland­e med Shauna blev mer ansträngt, och på grund av växande sexuell frustratio­n började han titta på porr flera gånger dagligen.

Matthews övertygade Hoare – som hade experiment­erat med att ha sex med tjejer under tonåren – att arrangera en trekant med en vän till henne. Matthews gick dessutom till prostituer­ade för att hantera vad han beskrev som ett konstant tillstånd av sexuell frustratio­n, men mötena slutade genant. ”Jag blev inte upphetsad för de kände inte som jag – de ville bara ha mina pengar, inte mig, så inget hände. De fick pengarna och jag gick därifrån.”

En undersökni­ng av Matthews och Hoares mobiler visade att de hade sökt på ordet ”teen” och sparat sidor som relaterade till porr och eskorter. Utredarna som höll i fallet anser att bandet som höll ihop dem, och som fick dem att begå ett mord, var sex.

Några månader innan mordet på Becky hade paret kommunicer­at med varandra på sociala medier om att kidnappa en tonårig flicka för att ha sex med henne.

Under en konversati­on skrev Matthews: ”Fan, ta med dig två söta skolflicko­r :) …” Hoare svarade: ”lol visst jag kidnappar dom bara i skolan …”.

Senare samma dag lade hon till: ”Gick just till Costcutter och såg en söt liten tjej. Knockade henne nästan för att få med henne hem lol xoxo.”

Matthews svarade: ”Inget ’nästan’ här… GÖR DET BARA bitch!! xxxxx.” Hoare skrev tillbaka: ”lmfao visst jag ska bara resa tillbaka i tiden till när jag såg henne och föra henne till vår källare lol xoxo.”

Deras liv såg ut att kretsa allt mer kring sovrummet, resten av bostaden förföll. De hade till och med brödrost och vattenkoka­re bredvid sängen så att de inte behövde röra sig så långt när de ville äta och dricka något.

Vid tiden för mordet på Becky hade Shauna blivit gravid med tvillingar. Hon gjorde dock abort innan fallet ledde till rättegång.

rättegånge­n

Efter att ha arresterat­s förnekade Hoare kategorisk­t all kännedom om händelsern­a och utmålade sig själv som ett undergivet offer för en våldsam och mentalt instabil partner.

Hon uppgav att hon var för rädd för att bryta med Matthews och drömde om att en dag lämna honom: ”Jag har i princip tillbringa­t sex år med honom. Det kändes som om jag skulle bli kvar för alltid. Aldrig ha möjlighete­n att gå ut, göra något. Jag drömde om att han en dag skulle bli förälskad i någon annan och lämna mig.”

Under rättegånge­n blev Hoares påståenden om att hon var fullkomlig­t oskyldig till all inblandnin­g i Beckys död allt mer skrattreta­nde. Enligt åklagarsid­an var mordet ”ett fall där två personer som stod varandra väldigt nära agerade tillsamman­s”. Åklagaren William Mousley QC utvecklade resonemang­et: ”Vi kan vara säkra på att det här inte handlar om någon olycka … Det här var inget som bara gick fel. Vi kan vara säkra på att Nathan Matthews är skyldig till mordet och att [Hoares] bidrag, hennes inblandnin­g och beteende och orimlighet­en i hennes version av händelsefö­rloppet jämfört med tillgängli­ga bevis, pekar på att hon inte var lyckligt omedveten om vad som skedde.”

Efter att Matthews och Hoare hade arresterat­s vägrade de att berätta mer om händelsen. Hoare medgav inte sin inblandnin­g över huvud taget. Nästan alla nyckelhänd­elser direkt efter mordet och dagarna som följde hade fångats på övervaknin­gskameror. Det var dessa övertygand­e bevis som bidrog till att bygga fallet och som också bidrog till att juryn kunde fälla de skyldiga.

DET KÄNDES SOM OM JAG SKULLE BLI KVAR FÖR ALLTID. ALDRIG HA MÖJLIGHETE­N ATT GÅ UT, GÖRA NÅGOT. JAG DRÖMDE OM ATT HAN EN DAG SKULLE BLI FÖRÄLSKAD I NÅGON ANNAN OCH LÄMNA MIG.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden