Blodigt Begär

BROTTSPLAT­SEN

DET SAKNADES VARKEN BEVIS ELLER VITTNEN PÅ MORDPLATSE­N – FALLET VAR MER ELLER MINDRE GLASKLART.

-

till vad som hade hänt och en uppriktig ursäkt för att ha tagit deras tid i anspråk. Sedan ett skämt och överseende skratt män emellan: hon överreager­ar – ni vet hur kvinnor kan vara.

Utan något stöd från myndighete­rna gjorde Nicole vad hon kunde för att på egen hand samla bevis för vad som pågick. Med hjälp av sin syster förde hon dagbok över misshandel­n och tog bilder av sina skador. Kanske hon helt enkelt ville samla ihop tillräckli­gt med bevis för att övertyga skilsmässo­advokatern­a att ta hennes parti. Åklagarna vid OJ:S rättegång hävdade att Nicole visste att han en dag skulle döda henne och när det väl skedde skulle hon ha samlat ihop tillräckli­gt med bevis för att säkerställ­a att OJ inte skulle komma undan med det. Det fanns hur som helst ingen framtid för äktenskape­t. Den 25 februari 1992 ansökte Nicole om skilsmässa.

Men det satte inte stopp för hans trakasseri­er. De var fortfarand­e sammanlänk­ade genom sina två små barn. OJ hittade nya sätt att förödmjuka och slå Nicole genom att använda Sydney och Justin som ursäkt. Han accepterad­e inte att Nicole hade andra män i sitt hus eftersom han inte ville att barnen skulle utsättas för de olämplighe­ter som kunde uppstå.

OJ anklagades för att förfölja Nicole när hon var på dejt med Keith Zlomsowitc­h som var ägare till restaurang­en Mezzaluna Trattoria. Samma kväll följde OJ henne till hennes bostad på Gretna Green Way som låg några gator från Rockingham Avenue. Han kikade in genom fönstret och såg henne vara intim med Zlomsowitc­h. I raseri bultade han på dörren med näven. Dagen därpå konfronter­ade han henne i hennes hem som han hade gjort otaliga gånger tidigare, inför hennes nye älskare. ”Jag höll ett öga på dig igår kväll”, sa OJ till Nicole enligt Zlomsowitc­h. ”Jag kan knappt tro att du gjorde det du gjorde. Jag såg dig.” Sedan vände han sig till Zlomsowitc­h när han skulle gå och ändrade tonläge. OJ skakade hans hand och sa: ”Vi har inget otalt, eller hur? Du förstår, jag är en väldigt stolt man.”

Både Nicole och OJ hade en rad förhålland­en och partners det följande året innan de försökte försonas för sina barns skull. OJ sa att Nicole vid

DEN 25 OKTOBER 1993 BER EN VETTSKRÄMD NICOLE OM HJÄLP FRÅN POLISEN NÄR OJ TVINGAR SIG IN I HUSET I SVARTSJUKT RASERI.

den här tiden berättade för honom att hon hade legat med hans bäste vän Marcus Allen – vilket Allen förnekar – och att hon hade ”drog- och sexfester” i sin bostad när barnen var där. I ett ökänt nödsamtal till 911 den 25 oktober 1993 ber en vettskrämd Nicole om hjälp från polisen när OJ tvingar sig in i huset i svartsjukt raseri. Han skriker: ”Du brydde dig inte ett skit om barnen när du knullade med Keith i vardagsrum­met!”

Deras sista uppbrott, innan de oåterkalle­ligen skulle skiljas åt, inträffade den 22 maj 1994. OJ hade försökt locka tillbaka Nicole med ännu en dyrbar gåva som Nicole skickade tillbaka. ”Det är över, jag har brutit med honom … Jag sa till honom att han inte kan köpa mig”, berättade hon för flera av sina vänner.

Tre veckor senare, strax efter midnatt måndagen den 13 juni 1994, gjorde en förbipasse­rande en ruskig upptäckt utanför Nicoles nya bostad på 875 Bundy Drive: ett blodigt spår ledde genom grinden och vidare några meter över den stenbelagd­a uppfarten till Nicole Browns kropp. Hon låg i fosterstäl­lning nedanför entrétrapp­an. Till höger om henne, precis utom synhåll från trottoaren, låg Ron Goldmans kropp. Båda hade skurits och huggits ett flertal gånger. Huggen hade penetrerat inre organ och blodpulsåd­ror, vart och ett av dem hade varit dödligt. Hela mordscenen var dränkt i blod och vittnade om att ett ursinnigt övervåld skett.

utredninge­n

Polisen ringde OJ inom loppet av några timmar. Dels ville de informera honom i egenskap av anhörig, men de ville också prata med ex-maken för att kunna stryka honom från listan med misstänkta. OJ hade flugit till Chicago sent föregående kväll för att delta i en promotiong­olfturneri­ng för sin sponsor, hyrbilsför­etaget Hertz. Vad som hände på hans hotell strax efter telefonsam­talet vet bara OJ, men det blev en av många punkter som avhandlade­s under rättegånge­n. OJ hävdade att han gick in i badrummet och hade sönder ett glas utan att riktigt tänka på det. Han skar sig på vänster hands långfinger på en glasskärva. När OJ återvände till LA lade polisen märke till det och fotografer­ade såret på fingret. Hans våldsamma förhålland­e med Nicole gjorde att han redan var misstänkt och polisen började misstänka att såren var ett rivsår från ett av offrens naglar.

Kriminalte­knikerna hade mycket material att arbeta med på brottsplat­sen. Med så mycket blod skulle inte mördaren/mördarna ha kunnat komma undan utan att få blod på sig själv/ själva. Nicoles blod återfanns på ett par av OJ:S strumpor, båda offrens blod återfanns i OJ:S Ford Bronco och blodiga skoavtryck på brottsplat­sen matchade både storlek och märke på OJ:S skor. Ett av åklagarsid­ans huvudbevis var en läderhands­ke som var täckt av blod både från offren och från OJ och som hade återfunnit­s på mordplatse­n vid Bundy Drive. Den matchande handsken fanns i OJ:S bostad i Rockingham.

Det såg inte så ljust ut för OJ, särskilt inte efter att han flydde och gav en helikopter­reporter från CBS News århundrade­ts scoop i en direktsänd­ning i tv av polisjakte­n. Alla bevis och indicier borde ha borgat för en promenadse­ger för åklagarsid­an. Men det fanns problem.

Johnnie Cochran som var en av OJ:S försvarare beskrev brottsplat­sen som ”en dypöl av förorening­ar”. Och han hade rätt. Polisens rutiner för att säkerställ­a bevis var undermålig­a. Oerfarna tekniker hade inte paketerat bevisen ordentligt och källorna kunde inte alltid förklaras. Det visade sig att blodet på OJ:S strumpor upptäcktes först två månader efter morden. Inkallade experter hävdade att det hade smetats på när strumporna inte hade använts. Experterna lät försvaret att dra sina egna slutsatser, och de var snabba att dra nytta av informatio­nen. En

polis fick till och med lov att ta ett blodprov från OJ och bära det med sig till och från brottsplat­sen. Återigen hävdade försvaret att det användes till att plantera bevis mot OJ Simpson och undergräva hans trovärdigh­et.

Under rättegånge­n var det försvarets roll att antingen få domaren att ogiltigför­klara vissa bevis eller att få dem starkt ifrågasatt­a. Marcia Clarks samlade bevishög såg allt mer ut som ett luftslott. Polisen Mark Fuhrman hade funnit några av de viktigaste bevisen – inklusive handsken som kom från OJ:S bostad – och hade uttrycklig­en sagt att han inte var rasist. I alla fall inte sedan han tio år tidigare hade gjort grovt rasistiska uttalanden. Försvaret spelade upp ett kassettban­d där Fuhrman intervjuas ett par år tidigare av manusförfa­ttaren Laura Hart Mckinny inför ett manus. Här nämner polisen upprepade gång n-ordet och skryter vitt och brett om polisernas procedurer som inbegriper misshandel och till och med mord på misstänkta, och också de flertaliga interna utredninga­r han varit föremål för. När Fuhrman kallades som vittne fick han direkt frågan om han hade planterat bevis på brottsplat­sen. Hans trovärdigh­et stod på spel och han var medveten om det. För att undvika att förödmjuka sig och bli föremål för ett eget rättsfall hänvisade han till den juridiska klausulen ”the Fifth” vilken innebär att man kan göra ett undantag från vittnespli­kten.

När det var dags för rättegånge­ns mest berömda ögonblick då OJ utan framgång försökte att få på sig Rockingham-handsken på sin högerhand hade säkert många av jurymedlem­marna redan bestämt sig för var de stod i frågan. Detta sista teatrala inslag gjorde att åklagarsid­ans till en början starka fall raserades. ”Om den inte passar måste ni fria”, menade Johnnie Cochran i sitt avslutning­sanförande för juryn. Det gjorde de, och OJ gick fri.

 ??  ?? SPÅR BLODIGA SKOAVTRYCK VITTNE NYFIKEN GRANNE Nicoles granne Robert Heidstra sa att han hörde två män bråka och att en man skrek ”Hey, hey, hey!” runt tiden för morden. Därpå såg han OJ:S vita Ford Bronco lämna platsen klockan 22:40. Hans vittnesmål gynnade både åklagarsid­an och försvaret eftersom OJ:S granne i Rockingham sa att hon hörde OJ föra oväsen i sin bostad vid samma tidpunkt. VITTNE BLODIGA TASSAVTRYC­K
SPÅR BLODIGA SKOAVTRYCK VITTNE NYFIKEN GRANNE Nicoles granne Robert Heidstra sa att han hörde två män bråka och att en man skrek ”Hey, hey, hey!” runt tiden för morden. Därpå såg han OJ:S vita Ford Bronco lämna platsen klockan 22:40. Hans vittnesmål gynnade både åklagarsid­an och försvaret eftersom OJ:S granne i Rockingham sa att hon hörde OJ föra oväsen i sin bostad vid samma tidpunkt. VITTNE BLODIGA TASSAVTRYC­K
 ??  ?? OFFER NÄRA ÖGAT SPÅR ÖVERVÅLD SPÅR BLODFLÄCKA­T KUVERT SPÅR VÄNSTERHAN­DSKE
OFFER NÄRA ÖGAT SPÅR ÖVERVÅLD SPÅR BLODFLÄCKA­T KUVERT SPÅR VÄNSTERHAN­DSKE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden