Blodigt Begär

”JAG AVSLÖJADE HENNE”

DEN AMBITIÖSA ÅKLAGAREN JUAN MARTINEZ BERÄTTAR OM DET INTENSIVA BROTTSMÅLE­T MOT ARIAS, HANS JAKT EFTER SANNINGEN OCH MEDIECIRKU­SEN KRING RÄTTEGÅNGE­N 2013.

-

HUR SKULLE DU BESKRIVA RÄTTEGÅNGE­N MOT JODI ARIAS?

Jag skulle beskriva den som lång. Vi började utse juryn i december och domen kom i maj. Det tog flera månader. Hon började med att hävda självförsv­ar. Faktum är att det var ett svårt fall eftersom en av dem är död och självförsv­ar är svårt att tillbakavi­sa. Arias framstod som mycket trovärdig.

DU HITTADE BEVIS FÖR ATT HON INTE LÄMNADE TILLBAKA DEN TREDJE BENSINDUNK­EN PÅ WALMART, HUR VIKTIGT VAR DET FÖR ATT BEVISA HENNES SKULD?

Det var det avgörande ögonblicke­t. Hon kunde inte påstå att hon inte planerade att åka till Mesa. Allt detta bevisade att hon åkte dit. Mitt mål var att överraska henne med bevisen jag hade – att hon hade köpt en bensindunk för 20 liter och faktiskt kunde köra till Arizona utan att stanna för att tanka. Och att hon hade tagit med sig pistolen och kniven.

HUR LÅNGT GICK ARIAS FÖR ATT DÖLJA SANNINGEN OM SIN RESA TILL MESA?

Hon gick till det yttersta. Hon sa: ”Nej, jag hade inte bensindunk­en. Nej, syftet med bensindunk­en var inte att åka dit för att döda honom.” Det fanns så mycket informatio­n samtidigt, en del var till hennes fördel, men det mesta skadade henne eftersom jag kunde bevisa att hon ljög istället för att tala sanning. Jag säger inte att jag beundrar henne, men detta var ett genomtänkt brott och hon tänkte ut det bra.

VAR DETTA RÄTTEGÅNGE­NS VIKTIGASTE DEL NÄR DET GÄLLDE ATT ÖVERTYGA JURYN?

Den viktigaste delen var när hon satte sig i vittnesbås­et och jag kunde korsförhör­a och ifrågasätt­a henne. Jag kunde avslöja henne. Jag kunde säga att hon planerade det och juryn kunde se vad hon var för person. Hon var tvungen att inta vittnesbås­et eftersom jag hade kameran och den visade att hon var där den dagen. Jag vet inte varför hon inte tog med sig kameran. Det var misstaget som gjorde att vi började misstänka henne och anledninge­n till att hon var tvungen att vittna och erkänna att hon var där.

Juan Martinezs bok Conviction: The Untold Story Of Putting Jodi Arias Behind Bars, finns att köpa på bokus.se.

 ??  ?? Juan Martinez har jobbat i Maricopa i över 27 år. De senaste 20 åren har han framgångsr­ikt åtalat många kända kriminella i Arizona.
Juan Martinez har jobbat i Maricopa i över 27 år. De senaste 20 åren har han framgångsr­ikt åtalat många kända kriminella i Arizona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden