Bohusläningen

”Fem år av helvete”

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Trots att Victor Muller var säker på utgången tog han emot den friande domen med blandade känslor. Han menar att den fem år långa processen påverkat honom både profession­ellt såväl som privat.

När TTELA ringer upp Victor Muller några timmar efter den friande domen befinner han sig på andra sidan jorden i San Fransisco. Trots att tidsskilln­aden på nio timmar gjorde att domen kom kl 2 på natten var det många som hörde av sig innan han ens han få ett besked från sin advokat.

– Eftersom jag är i San Fransisco fick jag ställa alarmet för att kunna ringa Hans Strandberg (advokaten reds anm). Men innan jag kunde göra det hade jag fått 20 sms med texten ”grattis”, berättar en överlyckli­g Victor Muller.

Trots att han är glad över den friande domen i Hovrätten, en dom han inte såg som en överraskni­ng säger han att han tar emot den med blandade känslor.

– Jag är extremt glad att det är över efter fem års helvete. Men å andra sidan är jag väldigt upprörd att vi behövde gå igenom det här. Speciellt att Kristina och Jan Åke behövde gå igenom det när slutresult­atet blev att vi var helt frikända. Något vi visste redan från början, säger han upprört.

VICTOR MULLER MENAR att chefsåklag­are Olof Sahlgren borde ha vetat detta från början och att de två friande domarna i både tingsoch hovrätt är en stor besvikelse för honom.

– Det är ett stort slöseri med skattepeng­ar att han drivet detta om man ser till slutresult­atet för åklagaren. I vanliga fall vinner en åklagare 96 procent av sina mål i svenska domstolar. Han har drivit 18 mål och inte vunnit ett enda, räkna på det, fortsätter han.

Muller menar att den fem år långa processen påverkat honom både på ett profession­ellt och ett privat plan. Han menar att åklagaren systematis­kt pekat ut honom och de övriga i Saabs ledning som skurkar.

– Det har påverkat Jan Åke och Kristina mer än mig eftersom jag inte är verksam i Sverige. Jan Åke förlorade vartenda styrelseup­pdrag, hur sorgligt är inte det. Jag hoppas att alla som sparkade honom nu tar honom tillbaka.

På det profession­ella planet menar Muller man har mycket att förklara om man är misstänkt i ett svenskt svindlerim­ål.

– Hur ska du förklara det för personer som vill göra affärer med dig? Det är svårt att förklara eftersom alla säger att de är oskyldiga. Det vill du inte att någon ska uppleva, för det är ett helvete.

VICTOR MULLER BERÄTTAR att han under processen känt ett stort stöd under hela processen. Han säger att det bästa som hänt honom under det gångna året var när han och de övriga åtalade blev inbjudna till en överraskni­ngsfest i Saab-museet.

– Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv och jag är säker på att ingen annan har gjort det heller. Att ledningen för ett företag som gått i konkurs blir hedrade av sina för detta anställda. Det var väldigt rörande.

Victor Muller driver fortfarand­e Spyker Cars och berättar att de producerar bilar för fullt. Därför är han inte i San Francisco på semester.

– It´s business, säger han och meddelar samtidigt att han måste rusa i väg till ett möte.

 ??  ?? BLANDADE KÄNSLOR. Victor Muller blev glad när han fick den friande domen. Men han riktar skarp kritik mot åklagaren som under fem år drivit en process mot honom.
BLANDADE KÄNSLOR. Victor Muller blev glad när han fick den friande domen. Men han riktar skarp kritik mot åklagaren som under fem år drivit en process mot honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden