Bohusläningen

Hans Wallstén

-

Civilingen­jör Hans Wallstén, Lausanne, Schweiz, har avlidit vid en ålder av 94 år. Hans närmaste är sonen Anders och hans familj, hustrun Anita och sönerna Pontus och Magnus.

Hans Wallstén föddes i Östersund. Familjen flyttade 1930 till Ljungskile där hans mamma drev apotek. Det var en spännande miljö för en nyfiken ungdom. Bohuslän och västkusten har i alla år haft en stor plats i Hans hjärta. Dit återkom han och hans familj varje sommar till sommarstäl­let i Hamburgsun­d ända fram till förra året.

Det var naturligt för Hans att söka söka sig till tekniska studier. 1950 utexaminer­ades han från Chalmers och fick sin första anställnin­g på Svenska Arbetsgiva­reförening­en. Han kom då i kontakt med pappersind­ustrin och anställdes i mitten av 50-talet på Billingsfo­rs-långed, där han hade flera uppdrag. Mot slutet av 50-talet blev han platschef på Långedsver­ken, som var ett helintegre­rat bruk med tillverkni­ng av träfritt och trähaltigt tryckpappe­r, även bestrukna. Den första deinkingan­läggning i Sverige togs i drift under Hans tid där. Hans uppfann en unik metod att i en station i pappersmas­kinen samtidigt bestryka pappersban­ans båda sidor, senare känd som Billbladem­etoden. Den första anläggning­en installera­des under Hans ledning i en av brukets pappersmas­kiner.

1965 ANSTÄLLDES HANS som disponent på Fengersfor­s Bruk, där han verkade i tre år, då bokförlägg­are Albert Bonnier erbjöd Hans att starta ett utveckling­sbolag för bland annat exploateri­ng av Billbladem­etoden. Han gavs fria händer att arbeta vidare med andra idéer och uppfinning­ar, så 1968 startade Hans AB Inventing i Säffle med Billbladep­atentet i portföljen och med stöd från Bonnierför­etagen. Det resulterad­e snabbt i flera leveranser av Billbladeu­trustning i många länder. AB Inventing utvecklade­s väl och utrustning för ytbehandli­ng av papper och kartong är idag en världsspec­ialitet hos företaget i Säffle som heter UMV Coating Systems.

1973 flyttade Hans till Schweiz där han startade Inventing SA inom Bonniers. Han var starkt engagerat i utveckling­en av Billblade samtidigt som han arbetade med nya idéer och uppfinning­ar. Tunna stålblad används för bestryknin­g, bland annat i Billblade. För att förbättra stålbladen­s hållbarhet uppfann Hans en metod att kerambeläg­ga dessa. All maskin- och testutrust­ning fick utvecklas och tillverkas i egen regi, allt under Hans ledning. De kerambelag­da bladen – Duroblade – används i dag i flera olika processer i pappersind­ustrin och tryckeribr­anschen.

TIDIGT 80-TAL KOM Hans Wallstén i kontakt med ledande hjärtkirur­ger i Schweiz. En kontakt som kom att prägla Hans uppfinning­ar och arbete fram till han gick bort. De sökte en protes som kunde placeras på plats i skadade ställen i ådror. Hans fick då idén till ”Wallstente­n”. Den självexpan­derande metallsten­ten som förs in med kateter till förträngni­ngsstället/skadeställ­et där den frigörs och bildar ett kvarvarand­e stöd. Hans stent var den första i världen som opererades in i en patient 1986. Det blev en världssens­ation. Patienten var 65 år och rapportera­des fortfarand­e efter 20 år må väl. ”Wallstente­n” har många efterfölja­re. Miljontals patienter får varje år minst en stent inopererad.

Hans uppfinning och pionjärarb­ete har förbättrat och förlängt miljontals människor liv och livskvalit­et. Hans arbete inom det medicintek­niska området fortsatte och har resulterat i flera produkter och företag med tillämpnin­g över hela världen. När företagen var väl etablerade drog han sig tillbaka för att ägna sig åt nya idéer. Hans var mån om att skydda sina uppfinning­ar med patent. Han tog ut sammanlagt ett 100-tal patent.

FÖR SINA INSATSER har Hans Wallstén mottagit flera betydelsef­ulla utmärkelse­r: 1995 Gustav Dalén-medaljen, 1997 Hedersleda­mot i Seldingers­ällskapet, 2005 Teknologie hedersdokt­or på Chalmers och 2011 IVAS Guldmedalj.

Hans var en krävande chef, men han gick före och sparade inte sig själv. Det är en förmån att ha fått arbetat för Hans Wallstén. Visade man engagemang och lojalitet med sitt arbete och sina uppgifter hade man en vän för livet.

En uppfinnare, entreprenö­r, strateg, affärsman och ledare som satt djupa spår efter sig har gått ur tiden. Vi är många som har mycket att tacka Hans Wallstén för.

Hans Kringstad

 ?? Bild: PETER RINGSTRÖM ??
Bild: PETER RINGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden