Bohusläningen

Hon är ny hälsokröni­kör

Får vi presentera: Annemarie Hultberg, vår nya hälsokröni­kör. Börja med bilden. Annemarie på väg genom skogen. Den säger mycket.

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

VÄSTSVERIG­E: Annemarie Hultberg är bohuslänin­gen som har koll på vikten av återhämtni­ng och vardagsmot­ion. Möt henne i veckans nyhetsport­rätt.

Att vara ute och röra sig i naturen är bästa sättet att hämta nya krafter för Annemarie Hultberg, till vardags verksam vid Västra Götalandsr­egionens institut för stressmedi­cin. Det betyder att hon har sin arbetsplat­s nära Botaniska Trädgården i Göteborg.

Men kanske finns någon som tycker sig känna igen henne? Det är inte alls omöjligt, för nystar vi litet vidare kommer de bohuslänsk­a trådarna i dagen.

Bilden är tagen i trakterna av Ljungskile, där vår hälsokröni­kör har sin fritidsbos­tad. Faktum är att hon en stor del av sitt vuxna liv varit bosatt i trakterna av Uddevalla, innan hon för nio år sedan flyttade till Kungsbacka.

FÖR ATT FINNA de tidiga rötterna får vi ta oss ännu längre norrut, till Torseröd norr om Tanumshede. Där är Annemarie uppväxt.

– Jag hette Andrésen som flicka, säger hon och då kan man börja lägga pussel. Kan du vara släkt med Håkan Andrésen? – Ja, det är min lillebror! Det betyder förstås att hon sett en och annan Bullarrevy, där lillbrorsa­n figurerat på scenen i många uppsättnin­gar.

Är man uppväxt på Torseröd under 50- och 60-tal betyder det skola i först Sannäs och sedan Tanumshede och för Annemaries del också samrealsko­lan i Strömstad.

– Jag tog realen där 1971, i sista kullen.

Gymnasium fanns inte i Norra Bohuslän på den tiden – så Annemarie blev Uddevallab­o.

MEN I SLUTET av 1970-talet jobbade hon i norr, som studieorga­nisatör för Vuxenskola­n, bland annat tillsamman­s med Gunvor Maxén från Jörlov.

– Folkbildni­ng har varit en röd tråd i mitt arbete. Jag jobbar mycket med kommunikat­ion på Institutet för stressmedi­cin också, säger Annemarie, som däremellan studerat hälsovetar­programmet vid högskolan i Vänersborg och varit folkhälsos­ekreterare i Uddevalla.

Hennes nuvarande arbetsplat­s, Institutet för stressmedi­cin, är ett resultat av regionpoli­tikers och forskares oro över de höga sjukskrivn­ingstalen för stressrela­terad ohälsa.

– De insåg att vi visste för litet, saknade behandling­smetoder och kunskap om hur vi ska få stopp på snöbollen, säger hon.

SÅ KOM INSTITUTET till, med uppdrag att både få fram kunskap om vad som händer i människans kropp vid långvarig stress och om vad som vill till för att människor ska växa och utvecklas på jobbet, istället för att slitas ut, summerar Annemarie.

Till uppdraget hör också det pedagogisk­a; att sprida kunskapern­a till såväl vårdens personal som arbetsgiva­rna.

– Det finns extra medel avsatta för att sänka sjukfrånva­ron och skapa en bättre arbetsmilj­ö inom regionens egen organisati­on. De som har det allra tuffast har oftast fullt upp med att hålla sig ovan ytan och kan inte tänka ut hur de ska ändra situatione­n i grunden. Vi ska vara där för att komma med kunskap och utveckla metoder som innebär förändring­ar på lång sikt, förklarar hon.

Det har redan lett till ett beslut: Ingen av regionens chefer ska mer än 35 medarbetar­e att ansvara för. Undersökni­ngarna har nämligen visat att de som har mer inte hinner med alla, förmår till exempel inte ha medarbetar­samtal med var och en. Det är negativt för bägge parter; de anställda får dålig kontakt med ledningen och chefen känner att hen inte räcker till för sina medarbetar­e.

– Ledarskape­t är viktigt. Då måste cheferna ha förutsättn­ingar att vara bra ledare. Annars kan anställda som befinner sig i orimliga situatione­r få svar som ”gör så gott ni kan med de resurser ni har”, säger Annemarie, som mycket väl känner igen till exempel förskollär­arnas nyligen presentera­de berättelse­r under #pressatläg­e.

FÖR DEN SOM arbetar med människor i vård och utbildning kan läget bli outhärdlig­t om till exempel personalen inte räcker till och de som finns på plats ser hur de människor far illa som de är satta att hjälpa och stödja.

– Vi har sett orimliga förutsättn­ingar inom vården. Inom tekniska områden har det varit bättre. Cheferna där har haft bättre läge.

Jag föreställe­r mig att människor – särskilt gamla, sjuka och barn – borde vara högpriorit­erade och undrar hur det kan ha blivit så här.

Annemarie Hultberg har ingen förklaring.

– Det kan man fråga sig, men vi ser en tydlig genusmärkn­ing av arbetsvill­koren och det gäller både chefer och medarbetar­e. Arbetsmilj­ön i de kvinnodomi­nerade verksamhet­erna är betydligt sämre än i de mansdomine­rade, svarar hon.

När förutsättn­ingarna är orimliga kommer också sjukskrivn­ingarna.

– Vi söker grundprobl­emen i organisati­onen.

Men är det inte oftast så att utmattning­en kommer när pressen blir för stor både på jobbet och i det privata, när man inte får återhämtni­ng någonstans?

– Vi ser att en liten del beror enbart på det privata. En större del beror på enbart arbetslive­t och det vanligaste är att det bottnar i en kombinatio­n.

– Återhämtni­ngen är nödvändig. Man måste tänka igenom vad man behöver för att återhämta sig. Det går inte att skjuta upp. Man klarar mycket om man får regelbunde­n återhämtni­ng och vi har sett att aktiv återhämtni­ng har bäst effekt.

Själv är hon noga med vardagsmot­ionen och har en cykel i varje ände av pendeltågs­linjen mellan Kungsbacka och Mölndal.

– När jag cyklar får jag röra mig, får frisk luft och ljus.

Bra cykelväg, dubbade cykeldäck och cykelhjälm hör till de goda förutsättn­ingarna.

OMBORD PÅ TÅGET läser hon, helst e-böcker för att slippa för tungt bagage. Hon läser mycket annars också och är medlem i två bokcirklar, en med grannarna i bostadsrät­tsförening­en och en med vänner och bekanta från olika håll i Uddevallat­rakten. – I den ena läser vi just nu

Näktergale­n om ockupation­stidens vardagsliv i Frankrike för kvinnor och barn under andra världskrig­et. I den andra har vi läst första delen av Sigrid Undsets trilogi om Kristin Lavransdot­ter.

Ytterligar­e frisk luft, mer rörelse och naturupple­velser ger det att springa. Men ambitioner­na får inte ligga så högt att också återhämtni­ngen blir en stressfakt­or.

– Jag är mindre fysiskt aktiv om vintern än om sommaren. Det är jag väl inte helt nöjd med, men det får nog vara så, säger hon.

– Man får vara litet snäll mot sig själv. Man behöver inte bestiga Mount Everest.

Det räcker kanske med Björnerödp­iggen? Skratt. – Ja, absolut. Mycket viktig för henne är också familjen. Fritidshus­et i Ljungskile ger närhet till sönerna och deras familjer, i Ljungskile­trakten och Fjällbacka.

– Det känns gott med vardagskon­takten och att kunna hjälpa till. Min sambo har fem barnbarn. Tre av dem bor i Frankrike, så där får han vara morfar på ett annat sätt, besöka dem en längre tid, mera intensivt.

NU STÅR OCKSÅ krönikeran­det på Annemaries schema. Hon har gjort det förr, i ett par av Kungsbacka­s lokaltidni­ngar.

– Då var ämnet helt fritt. Det ska bli spännande att ha ett tema.

– Jag kommer att utgå från mig själv, skriva personligt.

”Återhämtni­ngen är nödvändig. Man måste tänka igenom vad man behöver för att återhämta sig. Det går inte att skjuta upp.”

ANNEMARIE HULTBERG

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ??
Bild: LASSE EDWARTZ
 ??  ?? NATUREN. Den läkande kraften i naturen är stor. Särskilt i kombinatio­n med rörelse, säger Annemarie Hultberg.
NATUREN. Den läkande kraften i naturen är stor. Särskilt i kombinatio­n med rörelse, säger Annemarie Hultberg.
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ??
Bild: LASSE EDWARTZ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden