Bohusläningen

Milen i bilen tog Jansson till AIK och allsvenska­n

-

Det krävdes 10 000 mil mellan Bengtsfors och Uddevalla. Sedan hade Robin Jansson mognat klart som både person och fotbollssp­elare. Nu är anrika allsvenska AIK hans nya hem.

Itorsdags träffade jag Robin Jansson i nästan två timmar. Vi åkte till Hästepalla­rna för att ta bilder med hans bil (med Uddevallab­ron i bakgrunden) och vi följde upp bilturen med en rejäl intervju på Thordéngår­den. Efter en urstark vinter och vår var det inte bara hans tuppkam som stack ut – så även hans prestation­er på fotbollspl­an. Därför ville jag snacka med just honom inför Oddevolds seriepremi­är på söndag. Nu får jag kasta allt i papperskor­gen. Vi pratade ju om Oddevolds kommande säsong, hans kärlek till Bengtsfors, om jobbet i Dals Långed på Mustadfors bruk som tillverkar hästskosöm, hans unga år i BK Häcken där han satt på bänken i Europa League, hans fotbollsga­lna farmor Solveig som reser land och rike runt för att följa honom.

OCH SEDAN SNACKADE vi en hel del fotbollsfr­amtid.

Robin Jansson berättade att han ville ta nästa steg i karriären. Om det skulle ske i sommar eller efter säsongen var en annan fråga. Superettan eller allsvenska­n spelade ingen roll.

Efter utflykten till BK Häcken som tonåring – där han satt på bänken i allsvenska­n men aldrig fick hoppa in – flyttade

”Att flytta hem till samhällets rötter i Bengtsfors tog honom sedan vidare till Sveriges mest speciella klubb med näst bäst publiksnit­t i hela Sverige och med ambitionen att alltid vara främst i landet”

han hem till Dalsland och tryggheten. Han spelade i Bengtsfors IF i division 5 och 4 innan Oddevold värvade honom till säsongen 2016 då han skrev ett treårskont­rakt med Uddevallak­lubben.

2018 HADE ROBIN Jansson mognat både som fotbollssp­elare och som person. Mot Halmstad BK och AIK i Svenska cupen har han levererat mittbackss­pel av högsta klass – något som fick Solnaklubb­en att få upp ögonen för 26-åringen.

Att flytta hem till samhällets rötter i Bengtsfors tog honom sedan vidare till Sveriges mest speciella klubb med näst bäst publiksnit­t i hela Sverige och med ambitionen att alltid vara främst i landet. Om han kommer att brotta sig in i startelvan i stolta AIK? Kanske. Kanske inte. Det är jättesvårt att veta. Men Gnaget har sett hans potential och då säger det sig själv att de tror på honom.

I nästan 2,5 år har Robin Jansson pendlat ensam längs 172:an mellan Bengtsfors och Uddevalla.

Det är 20 mil tur och retur. Fem dagar i veckan. Det är 100 mil i veckan, nästan 5 000 om året… ja du fattar.

Det sägs att det krävs 10 000 timmars övning för att bli riktigt bra på en viss sak.

För Robin Jansson krävdes till 10 000 mil för att komma till AIK.

 ??  ?? JOEL HANSSON 073-344 37 53 joel.hansson@bohuslanin­gen.se
JOEL HANSSON 073-344 37 53 joel.hansson@bohuslanin­gen.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden