Bohusläningen

Blir medlem i KIMO

- ELISABET HVITTFELDT

Uddevalla ska bli medlem i KIMO, kommunerna­s internatio­nella miljöorgan­isation, som arbetar för att skydda havsmiljön. En av de stora frågorna är mikroplast­ernas spridning

– Vi är med i många olika vattenorga­nisationer, men det här är ett mer internatio­nellt sammanhang för att komma åt problemen. Det är också ett forum där både tjänstemän och politiker ingår aktivt, säger Markus Hurtig, utredare på kommunen.

SJU LÄNDER OCH 70 kommuner runt Nordsjön och Östersjön ingår i KI MO. I Sverige är det sedan tidigare Tanum, Sotenäs, Tjörn, Öckerö, Kungälv, Göteborg, Varberg, Helsingbor­g, Lomma, Malmö, Simrishamn och Falkenberg.

KIMO har redan tidigare tagit fram en handlingsp­lan mot utsläpp av mikroskräp från kommunala anläggning­ar och verksamhet­er, som bland annat Sverige har använt sig av.

I SVERIGE HAR KIMO bland annat arbetat med marin nedskräpni­ng och oljeförore­ningar, nedskräpni­ng av stränder, dumpning av kemiska vapen och utsläpp från tvåtakts utombordsm­otorer.

Beslutet om medlemskap togs av kommunstyr­elsen vid dess senaste sammanträd­e. Medlemsavg­iften är cirka 25 000 kronor per år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden