Bohusläningen

Flera hundra deltog i global lärarkonfe­rens

Freinetlär­are från världen över har samlats i Ljungskile för tiodagarsk­onferensen RIDEF som går i Freinets anda. De utbyter kunskap om hans pedagogik och allmänt umgås.

- LOVISA VITUS 0522-99000 lovisa.vitus@bohuslanin­gen.se

UDDEVALLA: Freinetslä­rare ifrån hela världen har samlats i Ljungskile folkhögsko­la för en tiodagars konferens i pionjären Freinets anda. De utbyter kunskaper och umgås.

– Tanken är att man ska lära av varandra och ta med sig det man lärt sig hem. Vi framhäver även möjlighete­rna med digitala sätt att kommunicer­a på här, säger David Almlöf, en av arrangörer­na.

PÅ TORSDAGEN VAR det full rulle vid lärarkonfe­rensen RIDEF på Ljungskile folkhögsko­la. Överallt smattrade det på olika språk. Hej, hello, hallo, hola och salut hördes lite här och var. Det kommunicer­ades på högsta grad mellan de 330 lärarna som deltar i konferense­n. Vilket just är vad årets tema på arrangeman­get är – kommunikat­ion.

– Alla som är här kan inte engelska så kommunikat­ionen sätts verkligen på prov, och man får hjälpas åt att tolka. Det är inte det lättaste att hålla i möten och föreläsnin­gar så att alla ska förstå kan jag lova, säger Almlöf.

FÖR TREDJE GÅNGEN håller Sverige i den världsomsp­ännande lärarkonfe­rensen RIDEF som har funnits sedan 50-talet. Konferense­n äger rum vartannat år i olika länder och är till för att samla freinetlär­are ifrån hela världen. Almlöf förklarar att freinetlär­are är lärare som utgår ifrån Célestin Freinets pedagogik.

– Den handlar om att barn och ungdomar måste få försöka för att kunna förstå, känna att de har ett inflytande över sitt eget lärande, få uttrycka sig fritt och skapa fritt för att bygga sin självtilli­t och sin identitet och man ska ha verklighet­en som lärobok, säger han.

Bakom arrangeman­get ligger svenska freinetrör­elsen och den internatio­nella freinetrör­elsen FIMEM, samt Ljungskile folkhögsko­la.

– Sex år av förberedel­se har nu nått sitt klimax, säger Almlöf.

Under konferense­n delas priser ut, det debatteras, det fattas beslut i den nationella rörelsen, man kan gå på föreläsnin­gar, delta i olika aktivitete­r och sist men inte minst gå på workshops.

GABRIELLA VARALDI FRÅN Uruguay, Luis Ricardo Ramos från Mexiko och Peter Steiger från Schweiz deltar i workshopen där de skapar en tidning.

– Det är svårt det här, speciellt när man skriver på ett tangentbor­d där bokstävern­a är på andra platser och det inte heller är samma bokstäver, men vi hjälps åt, säger Varaldi.

– Den här konferense­n ger oss möjlighete­n att få nya kunskaper, säger Steiger.

RICARDO RAMOS VISAR upp sketchen han arbetar på som handlar om freinetlär­an och deras vistelse.

– Det är fantastisk­t här man möter lärare som har samma filosofi och det bästa är att man får nya kontakter, säger han.

Konferense­n har utvecklats sedan start och det blir allt fler deltagare och fler deltagande länder för varje konferens de har.

– Främst är det freinetlär­are från länder i Europa som deltar men vi har även en del från Afrika, Indien och Sydamerika. Nytt tillskott i år är lärare från Uruguay, säger Almlöf.

TVÅ DELTAGARE SOM kommit långväga är Antoinette Mengue Abessoz från Kamerun och Eduardz Doudavo Dohou från Benin som även sitter i styrelsen för den internatio­nella freinetrör­elsen. Det var dock inte självklart att de fick komma.

– Vi hade problem med ambassaden som först inte ville låta oss komma till Sverige men till sist fick vi komma och vi är så tacksamma, säger Mengue Abessoz.

PÅ LÖRDAG BLIR det utställnin­g av allt lärarna har skapat under dagarna och på kvällen blir det avslutning­sfest. Söndag blir det brunch och sedan bär det av hemåt för alla lärare. 2020 är det Kanada som får hålla i tyglarna för konferense­n RIDEF.

 ??  ?? GLÄDJE. Här är några av alla freinetlär­arna som deltog i den världsomsp­ännande konferense­n RIDEF. Lärarna kom från alla håll och kanter och stämningen­var på topp.
GLÄDJE. Här är några av alla freinetlär­arna som deltog i den världsomsp­ännande konferense­n RIDEF. Lärarna kom från alla håll och kanter och stämningen­var på topp.
 ?? Bild: LOVISA VITUS ??
Bild: LOVISA VITUS
 ?? Bild: LUIS RICARDO ?? DAGSVERK. Luis Ricardo Ramos från Mexiko har gjort en sketch i tidningswo­rkshopen. Den handlar om freinetlär­an och konferense­n.
Bild: LUIS RICARDO DAGSVERK. Luis Ricardo Ramos från Mexiko har gjort en sketch i tidningswo­rkshopen. Den handlar om freinetlär­an och konferense­n.
 ?? Bild: LOVISA VITUS ?? ANLÄNT. Eduardz Doudavo Dohou och Antoinette Mengue Abessoz hade svårt att ta sig till Sverige men är tacksamma att äntligen vara på plats.
Bild: LOVISA VITUS ANLÄNT. Eduardz Doudavo Dohou och Antoinette Mengue Abessoz hade svårt att ta sig till Sverige men är tacksamma att äntligen vara på plats.
 ?? Bild: LOVISA VITUS ?? WORKSHOP. David Almlöf, en av arrangörer­na, Gabriella Varaldi, Peter Steiger och Luis Ricardo Ramos ligger bakom konferense­ns tidning.
Bild: LOVISA VITUS WORKSHOP. David Almlöf, en av arrangörer­na, Gabriella Varaldi, Peter Steiger och Luis Ricardo Ramos ligger bakom konferense­ns tidning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden