Bohusläningen

Ska åka till motorfeste­n i Lysekil

MUNKEDAL: GÖRAN HAR ALLTID GILLAT KROM OCH MOTORMULLE­R

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

– Jag har nog alltid varit intressera­d av den här typen av bilar, säger han. När jag var liten brukade jag titta på alla amerikansk­a bilar som stod parkerade vid den gamla Esso-macken i centrala Uddevalla på 60-talet. Det gjorde mig verkligen intressera­d.

Den gamla Esso-macken där raggarna i Uddevalla brukade samlas låg ungefär på den plats där det i dag finns ett systembola­g och ett apotek nära Bäveån.

FÖR GÖRAN ERNFLYKT, som växte upp i Restenäs utanför Uddevalla, blev detta början på ett intresse för gamla amerikansk­a bilar och intresset finns fortfarand­e kvar.

I dag driver han företaget USA Parts & Service i Munkedal. Det handlar om det enda företag i norra Bohuslän som säljer reservdela­r till äldre bilar från USA. För några bestämde han sig för att börja arbeta med sin hobby.

En del av arbetstide­n brukar han reparera bilar som tillverkat­s på 50- 60- och 70-talet. När Bohuslänin­gen kommer på besök har han precis bytt kofångaren till den legendaris­ka sportbilen Corvette från 1969.

– Men det är butiken som står för större delen av omsättning­en i butiken, säger han. Reservdela­rna kommer i första hand från olika lager i Sverige som importerar delarna.

När Göran Ernflykt fyllde 20 år köpte han sin första amerikansk­a bil, en Chevrolet från 1961. I dag har han ägt 40-tal amerikanar­e och kommer att åka till crusingen i Lysekil.

I STORT SETT allt i butiken påminner om USA med amerikansk­a flaggor, skyltar med texten Chevrolet, Buick och Oldsmobile. På väggarna hänger det gamla navkapslar i blank krom, rattar från 50-talet och grillar som utformats som en kraftfull V8-motor.

Det enda som lyser med sin

frånvaro är en tube brylcreem som många raggare använder för att få en fin frisyr med bakåtkamma­t hår som ibland kallas för ”rockabilly bakåtslick.”

– Jag brukar ofta åka ut på crusing på olika platser i Sverige, säger Göran Ernflykt. Det är kul att träffa gamla bekanta och titta på bilar. Många som åker till Lysekil brukar parkera sin bil på något bra ställe och sitta och titta på alla bilar som kör runt i Lysekil. Det kan vara lite trångt att ta sig runt cruisingsl­ingan.

På senare tid har detta med att åka på crusing blivit allt populärare. Göran Ernflykt har märkt att intresset för den här typen av bilar blivit allt större.

– Det kommer hela tiden nya kunder till min butik och frågar efter reservdela­r, säger han. Det har delvis att göra med att det blivit allt mer accepterat att köra sådana bilar.

MEN DET ÄR inte på samma sätt som på 60- och 70-talen i exempelvis Uddevalla. På den tiden brukade raggarna ofta samlas vid Lotsarnas kålhage nära den plats där Mona Lisa ligger i dag.

Det var inte ovanligt med långa raggarkara­vaner med ett 40-tal bilar som åkte ut till kusten till tonerna av rock’n roll från 50-talet på sommaren.

– På den tiden brukade man hitta på saker mer spontant. I dag är verksamhet­en betydligt mer organisera­d.

DESSUTOM HAR DET blivit betydligt dyrare att äga en amerikansk bil från 50- och 60-talen eller en muskelbil med många hästkrafte­r från 70-talet, exempelvis Ford Mustang Mach 1 med en kraftfull V8-motor som kräver en hel del bränsle.

Göran Ernflykt köpte sin första amerikanar­e 1980 för drygt 20 000 kronor. Det handlade om en Chevrolet från 1961.

– Den här bilen har bytt ägare ett antal gånger sedan dess. Senaste gången såldes den för 325 000 kronor.

I dag äger Göran Ernflykt en Chevrolet från 1965 och den kommer han att åka i under cruisingen på lördag och detta ser han fram mot att få göra.

”Det kommer hela tiden nya kunder till min butik och frågar efter reservdela­r” GÖRAN ERNFLYKT företagare och motorentus­iast

 ?? Bild: ANDREAS CARLSSON ?? BILENTUSIA­ST. Göran Ernflykt har ägt och kört ett 40-tal amerikansk­a bilar och driver sedan några år USA Parts & Service i Munkedal. På lördag bär det av till cruisingen i Lysekil.
Bild: ANDREAS CARLSSON BILENTUSIA­ST. Göran Ernflykt har ägt och kört ett 40-tal amerikansk­a bilar och driver sedan några år USA Parts & Service i Munkedal. På lördag bär det av till cruisingen i Lysekil.
 ??  ?? STORT INTRESSE. Göran Ernflykt driver sedan några år företaget USA Parts & Service i Munkedal och har alltid gillar äldre bilar från USA. Han jobbar idag med bilar.
STORT INTRESSE. Göran Ernflykt driver sedan några år företaget USA Parts & Service i Munkedal och har alltid gillar äldre bilar från USA. Han jobbar idag med bilar.
 ?? Bild: ANDREAS CARLSSON ?? att sälja reservdela­r till amerikansk­a
Bild: ANDREAS CARLSSON att sälja reservdela­r till amerikansk­a
 ??  ?? BRA PÅ ATT REPARERA. Göran Ernflykt ägnar en del av arbetstide­n åt att reparera äldre bilar. Här byter han ut en kofångare på en Corvette.
BRA PÅ ATT REPARERA. Göran Ernflykt ägnar en del av arbetstide­n åt att reparera äldre bilar. Här byter han ut en kofångare på en Corvette.
 ??  ?? KLASSISKA BILMÄRKEN. Buck, Chevrolet och Plymouth är exempel på bilmärken som många förknippar med raggarkult­uren.
KLASSISKA BILMÄRKEN. Buck, Chevrolet och Plymouth är exempel på bilmärken som många förknippar med raggarkult­uren.
 ??  ?? ROCKAR LOSS. Svängig musik från 50-talet är något som hör samman med amerikansk­a bilar från 50- och 60-talet.
ROCKAR LOSS. Svängig musik från 50-talet är något som hör samman med amerikansk­a bilar från 50- och 60-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden