Bohusläningen

Bekämpar världens virus från Uddevalla

UDDEVALLA: I Benders gamla lokaler trampar forskare och läkare omkring, och de har världen för sina fötter. För här ligger tillverkni­ngen av ett medel som tar död på både virus och bakterier. Nu ska produktion­en utökas till fem miljoner liter per år.

-

”Och nyanställn­ingar får det bli utifrån behoven, men mer än så kan jag inte säga i dag” THOMAS LÖÖW, vd Lifeclean

Lifeclean håller på att lägga världen för sina fötter. Och nu ansöker man om att få utöka produktion­en i Uddevalla.

Företaget som tillverkar ett medel som tar död på sporer, bakterier och virus, grundades 2013 och har sin bas i Benders lokaler. Sedan starten har det hänt mycket.

– I dag är vi ett mer forsknings­baserat företag med egna forskare och läkare. Vi har ett antal nya världspate­nt och intresset för våra produkter är stort, inte minst utanför Norden, säger Thomas Lööw, vd.

I DAG TILLVERKAS cirka en halv miljon liter av medlet. I dag har produktion­en uppgått till att tillgodose efterfråga­n i uppstarten. I sin ansökan till länsstyrel­sen vill man kunna utöka produktion­en av desinfekti­onsmedel och andra klor di oxidbasera­de produkter till fem miljoner liter. Det har inte kommit in några negativa synpunkter på ansökan som varit ute på remiss.

– Nu har vi sökt för en fullskalig produktion efter att ha varit en pilotanläg­gning. Det kommer vi att klara i befintliga lokaler här på Bender. Och nyanställn­ingar får det bli utifrån behoven, men mer än så kan jag inte säga i dag.

Nyligen vann Lifeclean en upphandlin­g med Stockholms­lands- ting. Bolaget är också ett avd e inno- vativa företags om socialdepa­rtementet valt ut genom Swecare.

– Vilket innebär att vi får åka runt och träffa andra länders ambassadör­er och representa­nter, intresset är stort, multiresis­tenta bakterier är ju ett världsprob­lem.

FÖRETAGET HAR OCKSÅ vuxit på veterinärs­idan, där finns det ”en skarp tillväxt”, enligt Thomas Lööw. Exempelvis användes Lifecleans produkter när Ljungskile ridklubb drabbades av kvarka.

Och nyligen tecknade man avtal med en ny distributö­r i Sydkorea.

– Det är full fart in på den marknaden, och vi har tillsamman­s med andra stora partners tagit oss an Kinamarkna­den. Och i Dubai deltog vi på den stora mässan, Arab Health Care, med 4 400 deltagande företag från 70 länder. Vi väckte uppmärksam­het eftersom våra produkter inte är alkoholbas­erade. Så där har vi affärer på gång, säger Thomas Lööw.

MEDLET ANVÄNDS VID ytdesinfek­tion för att förhindra spridning av virus och bakterier som orsakar infektione­r av olika slag, som vinterkräk­sjukan. Eller Clostridiu­m difficile-infektion, CDI, som är den vanligaste vårdrelate­rade infektione­n i Sverige. Clostridiu­m difficile är en bakterie som bildar sporer och som har en förmåga att bita sig fast länge i de flesta miljöer.

–Alla våra påstående närunderby­ggda och bevisade genomforsk­ningsresul­tat, säger Thomas Lööw.

 ?? Bild: RONNY B NILSSON ?? UTÖKAR. Vd Thomas Lööw och hans kollegor tar steget och utökar produktion­en. (arkivbild)
Bild: RONNY B NILSSON UTÖKAR. Vd Thomas Lööw och hans kollegor tar steget och utökar produktion­en. (arkivbild)
 ?? AGNETA KÄLLBERG
ak@bohuslanin­gen.se 0522-992 27 ??
AGNETA KÄLLBERG ak@bohuslanin­gen.se 0522-992 27

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden