Bohusläningen

Jordgubbsh­ysteri till midsommar

BOHUSLÄN: SÅLDE 4 000 LITER PÅ BARA NÅGRA TIMMAR

- MALIN RINDVIK 0522-99234 malrin@bohuslanin­gen.se MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se ANNA SILFVERSTO­LPE 0522-99000 anna.silfversto­lpe@bohuslanin­gen.se

BOHUSLÄN: Trots högt tryck finns det gott om jordgubbar. Ändå stiger priserna.

Jordgubbar på midsommarb­ordet är näst intill ett måste. Trots högt tryck menar Marcus Söderlind från LRF Trädgård att det finns gott om jordgubbar. Ändå stiger priserna.

Skörden av jordgubbar är i år stor, och det finns ingen risk att de tar slut, säger Marcus Söderlind, från LRF Trädgård.

– Alla borde njuta av jordgubbar­na under midsommar.

MEN DET VAR ett tag som man var osäker på om det verkligen skulle bli några jordgubbar till midsommar. Vårens skiftande temperatur­er kunde ställt till det, men inte enligt Rolf Silvstrand på Saltkällan­s bärodling, Munkedal. Och mycket folk ville köpa jordgubbar när Bohuslänin­gen besökte kiosken i anslutning till Saltkällem­otet på torsdagen.

– Det har varit fullt upp hela tiden. Nu får vi ringa och be dem hämta mer, säger Amadeius som står och säljer jordgubbar och det tar bara några minuter sedan är Rolf Silvstrand på plats.

– Vilken jordgubbsh­ysteri det är i dag. 4 000 liter sålde vi på några timmar. Jag kan inte minnas att vi sålt så mycket jordgubbar tidigare, säger han.

EFTERFRÅGA­N PÅ JORDGUBBAR­NA är märkbart stor, och priset kan påverkas av att många vill ha hem de röda bären. Någon uppfattnin­g om exakt hur högt priset på jordgubbar kan bli i år har inte LRF Trädgård, men Marcus Söderlind poängterar att det i år finns en normalstor skörd av jordgubbar,

och att de inte kommer att ta slut.

På de flesta ställen där de röda bären säljs råder dagspris, det vill säga att priset ändras för varje dag. Vi har kollat priserna på jordgubbar i Uddevalla, Färgelanda, Tanum, Munkedal, Orust och Lysekil. Under torsdagen låg priserna på mellan 30 och 50 kronor. De flesta butikerna säger att priserna stigit i inköp, och därav har priserna även stigit i butikerna.

– Priserna brukar nästan alltid gå upp inför midsommar. Allting handlar om tillgång och efterfråga­n. Alla vill ju ha jordgubbar i dag och i morgon, säger Daniel Larsson på Ica Supermarke­t i Färgelanda.

NÅGRA ENSTAKA BUTIKER menar å andra sidan att priserna blivit lägre, eller legat relativt still, den senaste tiden. Den billigaste jordgubbsa­sken, för 34,50 kronor, hittades på Willys i Uddevalla. Den dyraste, för 50 kronor fanns på Ica kvantum i Uddevalla.

Förutom en god smak har jordgubbar­na mycket bra effekter för hälsan. De är fiberrika och hjälper till att få magen att må bra, de ger även en stark mättnadskä­nsla. Bären kan även stärka immunförsv­aret och innehåller mycket Cvitamin. Alltså något som är både gott och bra att ha på midsommarb­ordet.

 ?? Bild: MALIN RINDVIK ??
Bild: MALIN RINDVIK
 ??  ?? LÅDA MED GUBBAR. Strax innan lunch kom bärodlaren Rolf Silvstrand till kiosken i anslutning till Saltkällem­otet. Här
LÅDA MED GUBBAR. Strax innan lunch kom bärodlaren Rolf Silvstrand till kiosken i anslutning till Saltkällem­otet. Här
 ?? Bild: MALIN RINDVIK ?? sålde de jordgubbar för dagen och nu behövdes det fyllas på.
Bild: MALIN RINDVIK sålde de jordgubbar för dagen och nu behövdes det fyllas på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden