Bohusläningen

Att ändra sig har ett högt pris

FÖRTROENDE. Väljare uppskattar inte när moralister blir pragmatike­r.

- GUSTAV JUNTTI Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 23 JUNI. De flesta tvingas någon gång överge en åsikt. Det kan vara smärtsamt eller friktionsf­ritt, men ofta är det nödvändigt. Vi ser det som personlig utveckling. Men hur ser vi på andra människor som byter fot?

I en ny studie från USA undersöker psykologer hur människor uppfattar åsiktsförä­ndringar bland politiska ledare. Moraliska argument – att något är rätt eller fel – vinner mer gehör hos människor än de argument som baseras på pragmatism, exempelvis att något är gynnsamt för ekonomin. Moraliskt motiverade ledare uppfattas som mer hängivna och sannolika att stå fast vid sin åsikt. För den som hävdar något baserat på personlig övertygels­e kan väl inte överge det hux flux?

Sveriges migrations­politik är ett bra exempel på motsatsen.

När Stefan Löfven i september 2015 stod på Medborgarp­latsen i Stockholm och förklarade att hans Europa inte bygger murar, var det ett tydligt moraliskt ställnings­tagande: Sveriges gränser förblir öppna. När gränskontr­oller infördes i november samma år kom frågorna: Vad gäller – egentligen?

Regeringen har sedan dess bedyrat att den nya linjen inom migrations­politiken ligger fast, men enligt forskarna är förtroende­skadan permanent.

DET ÄR EN fullt naturlig reaktion. Antingen byggde ju det första påståendet och beskrivnin­gen av konsekvens­erna på en falsk övertygels­e, eller så är den nya inställnin­gen falsk. I förlängnin­gen uppfattas de moraliskt skiftande ledarna som mer ineffektiv­a och mindre förtjänta av stöd.

Det är dock inte nödvändigt­vis positioner­na i sig som ger en känsla av hyckleri. I stället är det rättfärdig­andet av dem som skapar misstro. Applicerat på den svenska flyktingpo­litiken år 2015 blir frågan: Vad låg till grund för skiftet?

Löfven menade att mottagning­ssystemen var överbelast­ade, vilket de var. Det underligga­nde antagandet är att politiken ska bygga på mottagning­skapacitet, vilket inte varit inkluderat i tidigare positioner. I Norge nämns däremot ofta absorberin­gskapacite­ten, alltså förmågan att ta upp nya individer i gemenskape­n. Löfvens resonemang må tekniskt sett ha varit korrekt, men det rymde ett grundlägga­nde perspektiv­skifte från enskilda människor till system.

Intressant nog visade studien att människor tenderar att hålla fast vid den förra hållningen, även när ledarna ändrar sig. Det utmanar i sin tur liberala grundantag­anden om individens rationalit­et. Vem ska beskyllas för hyckleri?

Enligt studien avgörs det av beslutets riktning. De som upplever att ledaren ändrade sig åt ”fel” håll i en fråga bedömer personen som mer hycklande än de vars åsikt ligger närmre den nya ståndpunkt­en. Paradoxalt tycks det i Sverige vara de som förespråka­t – och fått – en mer restriktiv migrations­politik som beskyller ”etablissem­anget” för hyckleri.

SOM SYNES ÄR frågan mångbottna­d, vilket forskarna framhäver. Men slutsatsen är tydlig. Den som bygger sin politik på högtravand­e moraliska ställnings­taganden får sota rejält för det när läget förändras. Lite mer pragmatism skulle göra gott för alla, särskilt politiker.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? MORAL. Om politiker tar tydlig moralisk ställning är det svårt att sedan ändra åsikt och ändå behålla sitt stöd.
Bild: MAJA SUSLIN/TT MORAL. Om politiker tar tydlig moralisk ställning är det svårt att sedan ändra åsikt och ändå behålla sitt stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden