Bohusläningen

Vi måste prata om semestern på jobbet

- Pierre Svensson tf Regionchef Unionen Skaraborg/väst

ARBETE OCH FRITID. Är det du själv, dina kollegor eller din arbetsgiva­re som förväntar sig att du är tillgängli­g? Facket Unionen anser att semestern måste vara en tid för avkoppling från jobbet.

Badkläder, solkräm, fikakorg och så jobbnallen förstås … Solen skiner och det är läge att ta ett svalkande dopp. Får inte glömma packa allt till strandbesö­ket bara. Badkläder, picknickfi­lt, saft, solskydd, solstol, solglasögo­n, badringar, leksaker, korsord och glasspenga­r. Vad var det mer? Just det, jobbmobile­n … eller?

DET ÄR SNART dags för årets längsta återhämtni­ngsperiod – en välförtjän­st semester nalkas med avkoppling från jobbet och en möjlighet att fylla på med ny energi. Hur gör du? Kopplar du bort jobbet helt och hållet eller följer jobbmobile­n kanske med dig till badstrande­n? Den är ju så lätt att ta med och du kanske vill vara tillgängli­g för dina kollegor om något akut inträffar. Undrar om allt fungerar på jobbet? Har leverantör­en hört av sig? Är offerten färdig som kollegan lovade hjälpa till med? Känner du igen dig? Då är du inte ensam.

DU KANSKE OROAR dig för att kunder och kollegor ska komma i kläm då det inte finns någon annan som utför dina arbetsuppg­ifter när du är borta. Det finns många tjänstemän som säger att de har svårt att släppa arbetet i vanliga fall och är därför ständigt tillgängli­ga och tenderar därför att vara det även under semestern. Den tekniska utveckling­en är naturligtv­is en bidragande orsak till att jobbet alltid är närvarande och det kan vara svårt med balans mellan arbete och fritid.

En fråga att lyfta med dina kollegor och din arbetsgiva­re är en mobil- och tillgängli­ghetspolic­y. Starta diskussion­en vid fikabordet. Det viktiga är att frågan lyfts. Är det du själv, dina kollegor eller din arbetsgiva­re som förväntar sig att du är tillgängli­g?

Du har rätt till fyra veckors sammanhäng­ande semester och rätt att vara ostörd under denna tid. Det finns ingen som kan tvinga dig att vara tillgängli­g.

”Starta diskussion­en vid fikabordet”

Var gärna uppkopplad i sommar om du tycker det är avkoppland­e, men inte mot jobbet. Låt semestern vara en tid för återhämtni­ng och unna dig en riktigt skön semester.

Det tjänar både du och din arbetsgiva­re på i längden.

 ?? Bild: KATTIS SUNDÉN ?? KOLLAR DU MEJLEN? Många har med sig jobbet även på badstrande­n.
Bild: KATTIS SUNDÉN KOLLAR DU MEJLEN? Många har med sig jobbet även på badstrande­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden